Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:21

Catherine Cookson

Catherine Cookson

Post przez Katarzyna888 » 26 marca 2011, o 20:27

Catherine Cookson

Obrazek

O Autorce

Dame Catherine Cookson DBE, z domu McMullen (27 czerwca 1906 - 11 czerwca 1998 r.) była angielską autorką.

Stała się w Wielkiej Brytanii najbardziej poczytną pisarką powieści, a sprzedaż obejmuje nakład 100.000.000, pozostając znakomitością wśród pisarzy. Jej książki były inspirowane przez młodzież w North East England.

Urodziła się jako Catherine Ann McMullen w Tyne Dock, South Shields, (to część County Durham ), jako dziecko znana była jako Kate. Opuściła szkołę w wieku 13 lat i poszła na służbę domową, podjęła pracę w pralnii w przytułku Harton w South Shields.

W 1929 roku przeniosła się na południe, oszczędzając każdy grosz, aby kupić duży wiktoriański dom, a następnie biorąc lokatorów, w celu uzupełnienia jej dochodów.

W czerwcu 1940 roku, w wieku 34 lat wyszła za mąż za Toma Cooksona, nauczyciela w Gimnazjum Hastings. Po czterech poronieniach okazało się, że cierpi na rzadką naczyniową chorobę, co powoduje krwawienie z nosa, palców i żołądka oraz powoduje niedokrwistość. Załamała się psychiczne po poronieniach.

Na początku pisanie było dla niej forma terapii na zmniejszenie depresji. Pierwsza powieść ,,Kate Hannigan'' (1950), została nazwana przez krytyków "powieścią romantyczna''- fakt zaprzeczany przez autorkę, która sama określała swoje książki jako historyczne, mające wgląd w ludzkie życie. Jej zamiarem było raczej pisanie opowieści, niż angażowanie się w kręgi literackie. Napisała ponad dziewięćdziesiąt książek. Pisała pod pseudonimem Catherine Marchant i Katie McMullen. Wiele z jej powieści zostało zekranizowanych. Zmarła w wieku 91 lat.

Jako ciekawostkę dodam, że urodziła się jako nieślubne dziecko i przez długi okres czasu myślała, że jej matka jest jej siostrą. Wychowali ją dziadkowie. Często bohaterki jej powieści to nieślubne dzieci.

Twórczość

Wydane w Polsce:

Córka pastora
    Czarna świeca
    Maltański anioł
    Obsesja
    Ptak bez skrzydeł
    Rok niewinnych
    Sprawiedliwość jest kobietą
    Ucieczka przed faunem
    Ukochany syn
    Wieczerza z ziół

W oryginale:

Jako Catherine Cookson

Jako Catherine Marchant
Novels

Heritage of Folly (1962)
    The House of Men (1963)
    The House On the Fens (1963) aka The Fen Tiger
    Evil At Roger's Cross (1965) aka The Iron Facade
    The Long Corridor (1965)
    Miss Martha Mary Crawford (1975)
    The Slow Awakening (1976)

Ciekawostki
Catherine Cookson i Filmweb.
Ostatnio edytowano 11 kwietnia 2011, o 13:24 przez Katarzyna888, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Katarzyna888 » 6 kwietnia 2011, o 22:12

Czytałam tylko "Córkę Pastora" dawno, dawno temu i pamiętam, że płakałam na końcu, jednak było to niejako szczęśliwe zakończenie. Jestem ciekawa komentarzy i opinii.

No dobra, przeczytam cos wiecej tej autorki,niech tylko sie ze wszystkim pozbieram. Widze ze nikt nic nie czytal a to przeciez jedna z pierwszych waznych pisarek ksiazek dla kobiet,jestem prawie rozczarowana :(
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 6 kwietnia 2011, o 22:13

Ktoś tam pewnie czytał, ale może podobnie jak ty niewiele pamięta ;)
Obrazek

Post przez Katarzyna888 » 6 kwietnia 2011, o 22:21

Trza by odświeżyć :wink: bo sporo filmów jest na podstawie jej książek, wiec złe być nie mogą.
''Life was not perfect.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 6 kwietnia 2011, o 22:34

parę widziałam, parę czytałam, ale... przyznam, na razie trudno mi się odnieść ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez kasiek » 6 kwietnia 2011, o 22:56

one się raczej dobrze nie kończą.....
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Post przez Katarzyna888 » 7 kwietnia 2011, o 15:15

Koncza sie dobrze,zwykle po wszystkich trudnosciach bohaterowie odnajduja prawdziwa milosc.
''Life was not perfect.

Post przez Dorotka » 7 kwietnia 2011, o 15:34

Czyli raczej dramatycznie i z napięciem, co?

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 kwietnia 2011, o 15:43

ten HEA czasami bardziej gorzki niż zwyczajowo oczekujemy moim zdaniem ;)
pamiętam skojarzenie: mroczniejsza Balogh, bardziej dramatozowa Heyer, idzie w kierunku "powieści kobiecej" wg powojennej definicji... ^_^

Katarzyno - przyznam, że intryguje mnie jej notka biograficzna - w sumie nie ma nic o jej samym pisarstwie...?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 kwietnia 2011, o 15:45

czytałam Maltańskiego anioła ale kompletnie nie pamietam o czym to było :hyhy:

Post przez Katarzyna888 » 11 kwietnia 2011, o 13:33

Dodalam nieco wiecej do jej biografii wyglada na to, ze miala ciekawe zycie i chocby to bylo tematem do jej powiesci, mimo ze osadzala je w czasach przed swoim urodzeniem. Mysle,ze na przyklad autorom angielskim latwiej jest pisac romanse historyczne bo moga bardziej, ze tak nazwe ,,zwachac'' epoke.
''Life was not perfect.

Post przez Kajkowa » 11 kwietnia 2011, o 17:13

Przyznam się szczerze, że kompletnie nie kojarzę tej autorki...
Warto się zapoznać z jej książkami?

Post przez Katarzyna888 » 12 kwietnia 2011, o 08:46

Tak jak pisalam, czytalam dosyc dawno ,,Corke Pastora''wiem ze przeczytalam a to bylo w czasach gdy jak cos mnie znudzilo albo zdenerwowalo to rzucalam w kat niedoczytawszy,wiec cos musialo byc w tej ksiazce. Mam juz nawet ,,Wieczerze z ziol'' gotowa do czytania tylko narazie mam pare zaleglosci i egzamin na karku wiec w krotce przeczytam.Ale z tego co czytalam o jej powiesciach i ogladalam filmy, to mozna nazwac jej ksiazki historyczno-obyczjowo-romantyczne, z raczej realistycznym obrazem epoki w ktorej pisze, milosc wciaz jest tam sila napedowa. No i tez rodzinne sekrety itd. Niektorzy chwala, niektorych nudzi dlatego trzeba przeczytzc zeby samemu ocenic. Moznaby zaczac od filmu zeby zobaczyc o czym pisze i czy warto przeczytac.
''Life was not perfect.

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez Irka1987 » 24 stycznia 2021, o 22:13

Widziałam kilka filmow telewizyjnych na podstawie jej ksiazek. Podobały mi się. Grali tam dobrzy angielscy aktorzy. Ale chyba nie trafiłam na zaden, który byłby odtwarzany na naszych ekranach. Wiec nie było polskich tłumaczeń. Tylko oryginały. Czy jej ksiazki są wydane po polsku?
Obrazek

Powrót do C