Cannelloni z mięsem, pieczone w sosie beszamelowymSkładniki na 4 osoby:
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- 16 szt. cannelloni SOS:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- puszka pomidorów
- 10 dag żółtego sera
Mięso wymieszaj z jajkami, koncentratem, zmiażdżonym czosnkiem, przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dobrze wyrób masę, nafaszeruj rurki.
Zrób sos: masło rozpuść, cały czas mieszając, wsyp mąkę, zasmaż. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj mleko. Przypraw gałką, solą i pieprzem. Rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem. Na wierzchu ułóż kawałki osączonych pomidorów, zapiekaj 45 min w temp. 180˚C. Posyp startym serem.
Rada: Sos beszamelowy przypraw sokiem z cytryny, będzie nieco ostrzejszy. Po upieczeniu skrop danie dobrą oliwą.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”