Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:48

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 16 marca 2011, o 23:12

aralk napisał(a):ja to nawet nie wiedziałam, że można tak sortować :zawstydzony: Tyle, że dla mnie to chyba raczej czytnik, a biblioteka to na półce, w segregatorze lub komputerze. Przynajmniej na razie ;)

Jest faktycznie :)

Gdzie jest??????

Post przez Agrest » 17 marca 2011, o 09:32

Tam gdzie pisałam :P

W głównym widoku ustawić "kursor" na samej górze, żeby podkreślone było Showing All x Items By Most Recent First. Wtedy w prawo kontrolerem i pokażą się jeszcze opcje Title Author Collections.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 17 marca 2011, o 10:09

jest :rotfl: dziękuję :padam: do mnie trzeba na kwadratowo :D

Post przez aralk » 20 marca 2011, o 23:05

Hmm, po jakim czasie rozładował się wam kindelek, bo mam wrażenie, że mój jakoś szybko odmówił współpracy :]

Post przez Agrest » 20 marca 2011, o 23:12

A na ile książek starczyło i jaki rozmiar czcionki?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 20 marca 2011, o 23:23

ja pewnie koło 10 (trzecia co do wielkości), Młody 2 (najmniejsza czcionka), Mała 3 bajki niemal z największą czcionką :D

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 20 marca 2011, o 23:29

To i tak dobrze :mrgreen: U mnie starczyło na góra 9, a czytam na najmniejszej. To chyba przez to, że się słownikiem bawię i często włączam/wyłączam czytnik ;)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 20 marca 2011, o 23:30

Ja też nie widzę powodów do niepokoju ;)

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 21 marca 2011, o 09:37

Hmm, zobaczymy, bo wydaje mi się, że ja go mocno podładowałam przed wyjazdem, a to raptem tydzień temu było :]

Post przez Agrest » 21 marca 2011, o 09:41

Ale w czasie tego tygodnia przeczytałaś te książki? Bo to naprawdę nie jest mało, a na dni nie ma co patrzeć. Mnie bateria starcza na ok. 2 tygodnie w normalnym użytkowaniu, ale jak byłam chora i przez tydzień leżałam w łóżku czytając sobie w większych ilościach, to starczyło mi dokładnie na tydzień.

Wifi masz wyłączone?

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 21 marca 2011, o 09:47

kiedy ja korzystam to tak, ale obawiam się, że Młody włącza i pewnie majstruje w necie :)
w kazdym razie czuję się uspokojona, dzięki :)

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 10:10

Słuchajcie, a nie przeszkadza Wam, że na kindlu jako pierwszy pojawia się tytuł , potem autor??? :wink: czy tylko Ja mam jakieś dziwne problemy???

Post przez Agrest » 25 marca 2011, o 10:45

Jeśli pliki są w mobi, można sortować autorami (tytuł nadal będzie po lewej, ale czy to ma aż takie znaczenie? Jak ktoś baaardzo chce mieć tytuł po prawej, to niech wpisuje przy konwersji tytuł i autora w odwrotne pola :hyhy: )
A jeśli są w pdf, to chyba wystarczy zmienić nazwę pliku?

Krótko mówiąc, nie, nie przeszkadza mi to ;)

Wczoraj przeżyłam chwile grozy, bo czytnik zaklinował mi się w okładce :shock: Co gorsza, z mojej własnej winy, bo niechlujnie założyłam go na haczyki. Oj plułabym sobie w brodę, gdyby się przez to wyłamały albo przez moje próby wyciągnięcia przestały przewodzić prąd do latarki :? Na szczęście po długich kombinacjach kryzys został zażegnany :P

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 11:29

Tak coś mi się wydawało, że jestem czepliwa :hyhy: dałam sobie spokój.Tak jest wszystko prawie oki, trochę mnie męczą małe literki w pdf, ale to jest do przeżycia :roll:

Post przez aralk » 25 marca 2011, o 11:46

ewo, czemu tego nie przerzucisz przez calibre? czemu tylko w pdf? wymaga to może trochę zachodu, a już czyszczenie rtf niekiedy doprowadza mnie do szału, ale komfort czytania to rekompensuje

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 13:18

Ojej, zrobiłam tak jak mówiłaś, jest oki. Niestety niektórych pdf przerobione w calibre na mobi , kindel małpiszon nie czyta :roll:
Acha jak jesteście w bebechach kindla w pliku dokumenty , to jak usuwamy książkę to tez ja posiadacie w 2-3 rozszerzeniach ( nie wiem czy mnie zrozumiałyście????) :shock:

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 25 marca 2011, o 13:26

Tak, też się pojawia w innych rozszerzeniach. Wywalam wszystko :)

Jeśli chodzi o te pdf-y i ich przerabianie. Najpierw trzeba sprawdzić czy w ogóle da się go odczytać, jako plik tekstowy, czyli rtf., doc, txt. O ile się spokojnie da, bez pojawienia się krzaczków, to wtedy po zmianie na mobi. nie powinno być problemów z otwarciem. Co innego, gdy książka ma hasło lub robią się chińskie znaczki. Wtedy trzeba kombinować z innym programami :( Oczywiście, wszystko lub większość da się zrobić, tylko trochę czasu to zajmuje...
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 25 marca 2011, o 13:27

Tak, ale te pozostałe pliki to nie same książki, tylko jakieś dodatkowe dane ;) Np gdzie się zrobiło zakładkę, ostatnia przeczytana strona itd.

Emily Byrd Starr

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 13:36

aaaaaaaa,no są zabezpieczenia :P a w calibre tak ładnie to wyglądało :wink:

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 16:38

hehe, tak kombinowałam,że chyba w końcu coś nabroiłam w kindelku.
Jak macie podłączonego kindla do kompa to jakie foldery Wam się pokazują ?????????

Post przez aralk » 25 marca 2011, o 17:38

gdzie? na kindelku? czy w kompie? bo ja już się zgubiłam :(

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 25 marca 2011, o 19:40

Co do przerabiania to spójrzcie, jaką fajną znalazłam stronkę :) http://www.2epub.com/
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez ewajoanna23 » 25 marca 2011, o 22:51

aralk napisał(a):gdzie? na kindelku? czy w kompie? bo ja już się zgubiłam :(

W kompie, jak kindla podłączymy do kompa to pokazuje nam bebechy kindla.Mamy : music , audible, system, dokuments,active - content-data. Pytanie brzmi, czy jeszcze coś tam było??? :embarrassed:

Post przez Agrest » 25 marca 2011, o 23:02

Hm, masz nawet więcej niż ja, bo ja nie widzę folderu system u siebie :P
Chyba że to folder ukryty, a ty masz po prostu włączony podgląd ;)

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 25 marca 2011, o 23:14

ja nic nie powiem, bo kabelek został daleko i czekam na przywiezienie, a nie pamiętam :]

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy