Teraz jest 23 listopada 2024, o 06:49

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 stycznia 2011, o 20:58

Dorotko, przykro mi bardzo, ale mama moja nie jest w stanie podać przepisu. Robiła to dość dawno i już nie pamięta, zresztą to była zdaje się improwizacja... powiedziała w każdym razie, że kurczaka w przyprawach obtoczyć i zapiec go w tych bananach ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 stycznia 2011, o 15:16

jeśli chodzi o połączenie mięsa i owoców to robiłam jedynie kaczkę z jabłkami i wątróbkę z jabłkami.Poza tym nie robię takich dań,bo moi domownicy za takim połączeniem nie przepadają

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 stycznia 2011, o 17:54

Sprawdziłam, na różnych stronach kulinarnych jest sporo przepisów na kurczaka z bananami, więc juz wiem o co biega. A czy będzie smakował mojej rodzince, hmm.... nie mam pojęcia. Ale co tam, najwyżej więcej będzie dla mnie. :big:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 lutego 2011, o 14:58

Cannelloni z mięsem, pieczone w sosie beszamelowym

Składniki na 4 osoby:
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- 16 szt. cannelloni SOS:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- puszka pomidorów
- 10 dag żółtego sera

Mięso wymieszaj z jajkami, koncentratem, zmiażdżonym czosnkiem, przypraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dobrze wyrób masę, nafaszeruj rurki.
Zrób sos: masło rozpuść, cały czas mieszając, wsyp mąkę, zasmaż. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewaj mleko. Przypraw gałką, solą i pieprzem. Rurki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem. Na wierzchu ułóż kawałki osączonych pomidorów, zapiekaj 45 min w temp. 180˚C. Posyp startym serem.

Rada: Sos beszamelowy przypraw sokiem z cytryny, będzie nieco ostrzejszy. Po upieczeniu skrop danie dobrą oliwą.
Obrazek
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 1404
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez Magadha » 26 lutego 2011, o 16:47

No proszę, canelloni, a ja właśnie dziś zrobiłam lasagne, przy czym płaty makaronu zrobiłam sama z mąki razowej.Obrazek
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 26 lutego 2011, o 20:42

Moja mama spisała sobie ten przepis na canelloni - zobaczmy co jej wyjdzie :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 3066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Post przez Scholastyka » 27 lutego 2011, o 11:58

a ja wygarnęłam zapomniane kreteńskie przyprawy: mieszankę kolorowego pieprzu, suszony rozmaryn i oregano, maleńskie ostre papryczki, zalałam olejem z pestek winogron i nastawiłam na tydzień-dwa, zeby miec czym doprawiać surówki [plus sok z cytryny]. Muszę tylko pamietać, żeby przewracać codziennie słoik "do góry nogami"....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 26 marca 2011, o 00:51

czy ten przepis na sos, jest tradycyjny?? bo przymierzam się do gotowania <nie ma jak pustki w zamrażalce i lenistwo z wyjazdem do domu> i chętnie bym zjadła jakąs zapiekankę z sosem beszamelowym :) już nawet mam pomysł, ale właśnie ten sos nie wiem jak sie robi. do tego, co jest w canollini można dodać sera??
ObrazekObrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 4 kwietnia 2011, o 19:49

Chciałam tylko wesoło zaraportować, że sałatka z tony szpinaku i suszonych pomidorów, którą kiedyś nieopatrznie poleciła mi Mewa, robi furorę w mej chałupie :haha: Mewuś, to jest rewelacja - pomimo, że potem zdycham przez ten obrzydliwy czosnek ( próbowałam bez, ale nie ma tego smaku ) :hyhy: Wielkie dzięki!!

Aha - w sezonie zimowym nieco ją zmodyfikowałam - zamiast mało dostępnego szpinaku, dawałam do niej sałatę lodową. Także pychota :))

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 kwietnia 2011, o 19:51

a chcesz kolejną z czosneczkiem? :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 4 kwietnia 2011, o 20:00

mewa napisał(a):a chcesz kolejną z czosneczkiem? :hyhy:



Odejdź, zmoro!! :hyhy: Przez Ciebie moja wątroba ledwo zipie :haha:

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 kwietnia 2011, o 20:06

nie wiesz co tracisz ;p
to dla wszystkich:


sałatka surimi


opakowanie surimi (tzn paluszki krabowe)
puszka ananasa w kawałkach
szczypior
jogurt naturalny
majonez
ząbek czosnku (lub więcej- zależy od upodobań :hyhy:)
sól
pieprz
sok z cytryny
pietruszka natka

surimi drobno pokroić (naipierw rozmrozić), szczypiorek posiekać, dodać natkę pietruszki, ananasa odsączyć i wrzucić wszystko razem. Polać sokiem z cytryny. Połączyć jogurt i majonez, wcisnąć czosnek, dodać przyprawy. Wymieszać wszystko razem i porządnie schłodzić.
MNIAM!
Ostatnio edytowano 4 kwietnia 2011, o 21:25 przez mewa, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 4 kwietnia 2011, o 20:39

No, za to podziękował, bo krabów, krewetek i innego morskiego paskudztwa nie cierpię ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 kwietnia 2011, o 20:45

o szpinaku też tak mówiłaś :rotfl:

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 4 kwietnia 2011, o 20:52

mewa napisał(a):o szpinaku też tak mówiłaś :rotfl:



Ale to pasku7dztwo jadłam i naprawdę sądzę - trociny cuchnące rybą. O ośmiornicy już nie wspominam, bo aż mnie otrzepuje na wspomnienie japońskiego przysmaku, którym poczęstowała mnie Tomoko :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 kwietnia 2011, o 20:53

a spróbuj, nie zawiedziesz się :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 5074
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Tu wiatr zawraca:)

Post przez asiunia31 » 4 kwietnia 2011, o 21:09

mewa napisał(a):a spróbuj, nie zawiedziesz się :D



Chyba, że kuraka wpakuję do tego... ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 4 kwietnia 2011, o 21:13

dlaczego tam musi być szpinak??!! tak bym zjadła z chęcią...
ObrazekObrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 kwietnia 2011, o 21:24

w sałatce surimi nie ma szpinaku! :embarrassed:

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 4 kwietnia 2011, o 21:49

Co Wy chcecie od szpinaku? Nie jest taki zły.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 4 kwietnia 2011, o 21:59

tfuuu szczypior chciałam napisać... dopiero po poście Kawki się skapnęłam, ż się pomyliłam. wszystko przez to że robię kilka rzeczy na raz.

Kawko, co do szpinaku - on mnie swoim wyglądem odstrasza. a szczypioru w dużych dawkach nie mogę znieść <a raczej mój zołądek... no i mam traumę z przedszkola>
ObrazekObrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 4 kwietnia 2011, o 22:10

Za to bardzo zdrowy. Jakocham wszystkie zielone akcenty w jedzeniu - szczypior, koper, pietruszkę itp. Nawet cebulę (o ile nie muszę potem z domu wychodzić :hyhy: ).

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 5 kwietnia 2011, o 09:19

Kat, to zrób bez szczypioru, za to z większą ilością pietruszki i np dodaj bazylię zieloną

 

Post przez Kajkowa » 11 kwietnia 2011, o 19:32

Sernik wiedeński

CIASTO
- 50 dag sera
- 3 jajka
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
Można też dodać 1/2 filiżanki skórki pomarańczowej, jak ktoś lubi.


Wykonanie
Masło ucieramy cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie na przemian dodajemy po jednym żółtku jajka i jednej łyżce białego sera. Miksujemy na gładką masę, a potem z białek jajek ubijamy pianę. Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy opłukane w letniej wodzie rodzynki i pianę ubitą na sztywno. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tak, by składniki dokładnie się połączyły. Jak użyjecie miksera piana opadnie i sernik nie będzie puszysty.
Masę przelewamy do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 1 godziny do półtorej w temperaturze 180 stopni C.

Kiedy już sernik będzie upieczony odczekać parę minut aż ostygnie. Wtedy można go posypać cukrem pudrem lub lukrem lub masą czekoladową (Czekoladę twardą rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.)

Smacznego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 11 kwietnia 2011, o 19:50

dzięki Kajkowa :padam:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość