Teraz jest 24 listopada 2024, o 07:37

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Scholastyka » 26 stycznia 2011, o 10:17

jak pojawią się ikonki na ekranie, to nie można w nie "wejść"
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez gabith » 26 stycznia 2011, o 11:43

Agrest - gratulacje!!! :) "Trójeczka" śliczna, chyba też zacznę zbierać i zdradzę swojego kindle 2...

Scholastyka - też gratulacje! Onyxa koleżanki miałam kiedyś w rękach i muszę powiedzieć, ze jest dość zaawansowany tech., nie taki łopatologiczny jak kindle i dla mnie chyba za trudny... Więc ci nie pomogę, ale trzymam kciuki żeby się nie okazało, że sprzęt wadliwy!

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2011, o 11:48

bomba no :P

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 26 stycznia 2011, o 12:22

gabith napisał(a):Agrest - gratulacje!!! :) "Trójeczka" śliczna, chyba też zacznę zbierać i zdradzę swojego kindle 2...

A co będzie, gdy stworzą "czwórkę"? :hyhy:

Schola, trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku z czytnikiem :)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez gabith » 26 stycznia 2011, o 14:57

Agaton, żebyś wiedziała... A możliwe, że "czwóreczka" będzie z kolorowym e-inkiem...

Post przez Scholastyka » 26 stycznia 2011, o 16:10

no więc czytnik się stale zawiesza, trzeba resetować za pomocą szpilki w dziurce z tyłu... W Vobisie zamówili nastepny, jak będzie się nadal zawieszał, to wymienią za dwa, trzy dni....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2011, o 17:15

buuu :sad:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 26 stycznia 2011, o 18:42

hm, wygląda jak problem z egzemplarzem... znajoma ma inny model, jest ok.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gabith » 27 stycznia 2011, o 11:11

Scholastyka - na pewno wadliwa sztuka akurat. Ale dobrze, że wymienią! :)

Post przez Scholastyka » 27 stycznia 2011, o 11:14

chwilowo sie nie zawiesza, ale jeszcze testuję... "Łowców dusz" sobie przeczytałam....

Post przez Agrest » 27 stycznia 2011, o 13:30

I jak? :)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Scholastyka » 27 stycznia 2011, o 14:24

hmmm.... trochę za małe literki, chyba że przekrecę ekram i czytam w poprzek, ale wtedy nie mieści mi się na ekranie cała stron i jak naciskam "next" to gubię z akapit... Znalazła pełnam instrukcję w necie i dalej walczę. Po naładowaniu baterii do pełna zawiesił mi się z raz....

Post przez Agrest » 27 stycznia 2011, o 15:00

Tzn czcionka za mała czy za mało mieście się tekstu w linijce? (skoro wolisz poziomo)
Ja mam na razie ustawioną większą z tych dwóch, które pokazywałam, a do tego dużą odległość między wierszami. Dużo światła na stronie, tak jak lubię ;) Oczywiście tekstu mam mniej na jednej stronie, ale coś za coś.

Kilka zdjęć, bo okładki jeszcze nie było ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet jeśli nie chcecie oryginalnej okładki, gorąco polecam wyszukanie takiej, której lewe skrzydło można zagiąć do samego końca jak na ostatnim zdjęciu, bardzo to wygodne. W ogóle okładka jest bardzo wygodna, jak już w niej w końcu umieściłam czytnik, to tej pory nie ściągnęłam :D Lampka to ten czarny kawałek plastiku, widać na pierwszej fotce. Spróbuję zrobić zdjęcie oświetlonego czytnika, ale to jakąś wieczorną porą ;)

PS Wygaszacze pojawiają się losowo, ale zwróćcie uwagę na ostatni - jaki miły polski akcent :D
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 stycznia 2011, o 16:09

agrestowy :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 27 stycznia 2011, o 16:12

bardzo, bardzo piękny :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 27 stycznia 2011, o 18:27

Świetnie się prezentuje :)
Obrazek

Post przez aralk » 27 stycznia 2011, o 18:34

ślicznościowy :)

Post przez Agrest » 27 stycznia 2011, o 20:29

Fringilla napisał(a):agrestowy :hyhy:

Co kilka lat zmienia mi się faza kolorystyczna :hyhy:

Emily Byrd Starr

Post przez Wiedźma Ple Ple » 27 stycznia 2011, o 20:41

Picasso, no :hyhy:

Post przez gabith » 28 stycznia 2011, o 15:35

Noo, Agrest, cudeńko! Się dowiedziałam, ze koleżanka zakupiła też, to w przyszłym tygodniu może sobie pomacam trójeczkę! :)
Agrest, a powiedz jak się przerzuca karteczki? Znaczy się, chodzi mi o wygodę naciskania przycisków "next page" bo one takie wąskie jakieś.

Post przez Scholastyka » 28 stycznia 2011, o 15:47

ja się załamałam.... to nie ustrojstwo dla staruszki jest,,,, :smutny:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 stycznia 2011, o 15:48

trzeba było "kundla" kupić :(
nadal popsuty?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Scholastyka » 28 stycznia 2011, o 16:24

chyba już nie popsuty ale trudny! PDF-y się nie najlepiej czyta. A ja modelu nie wybierałam, tylko brat mi w prezencie imieninowo/urodzinowym full wypas kupił....
Ostatnio edytowano 28 stycznia 2011, o 17:05 przez Scholastyka, łącznie edytowano 1 raz

Post przez gabith » 28 stycznia 2011, o 16:29

Scholastyka - nie załamuj się... Onyx trudny jest, fakt, ja ponoć nieźle sobie radzę z takimi urządzeniami a onyxa nie mogłam rozpracować. Jak masz wersję full wypas, to na początek po prostu olej ten wypas i skup się na kilku funkcjach podstawowych - byle się czytać dało. No, ale najpierw się upewnij, że egzemplarz nie jest wadliwy.
Acha, a co czytania pdfów - może dany pdf źle wygląda a nie że onyx go źle czyta? Kindle niby czyta pdfy, ale niektóre wyświetla w takim (małym) rozmiarze, że się czytać nie da, a inne spoko.

Post przez Agrest » 28 stycznia 2011, o 16:37

Schola, a co jest w tych pdf-ach? Skany? Coś z obrazkami, wykresami? Sam tekst? Jeśli tylko tekst, to nie powinno być problemu z przeróbką na jakiś format czytnikowy typu ePub (ale nie może być to tekst zeskanowany "obrazkowo", czyli że nie można go przeszukać itd)
Onyx akurat pod względem pdfów jest podobno naprawdę niezły jak na czytnik, tu akurat Kindle ma kiepskie opinie ;) Ale generalnie - to jest format problemowy w przypadku tych urządzeń, po prostu.

Gabith - czasem palec szuka przycisku... ale to raczej nie kwestia tego, że jest wąski, tylko mi się często kciuk układa między ekranem i klawiaturą - tam by się przydał trzeci przycisk :D Nawet na początku z rozpędu zdarzyło mi się kilka razy kliknąć na ten ich "5 way controller" i zmienić rozdział zamiast stronę ;)

Emily Byrd Starr

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy