Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:42

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 17 stycznia 2011, o 12:48

W kindlu też można zmieniać orientację ekranu.

Potem to dojrzałam ;)
Ale pewnie przez klawiaturę to nie jest wyjście na dłuższą metę... Zresztą nie wiem, czy i w Oyo byłoby wygodne - ale to akurat w miarę łatwo sprawdzić w jakimś większym empiku :)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Magadha » 17 stycznia 2011, o 13:08

A czy do samego czytania wykorzystuje się klawiaturę? Chyba guziczki do przewracania kartek są z boku obudowy.
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Post przez Agrest » 17 stycznia 2011, o 13:18

Do czytania nie... chodziło mi o to, że chyba tak niewygodnie za klawiaturę trzymać ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Magadha » 17 stycznia 2011, o 13:51

Cóż, może będzie przeszkadzać, ale sądzę, że raczej nie. Ciekawa jestem ile waży okładka, jeśli nie mięczą się przez nią ręce, to można trzymać za okładkę.

W maju mam imieniny, chyba sobie sprezentuję to cacko :smile:

Post przez Agrest » 17 stycznia 2011, o 14:02

Czytnik 241g ;) (8,5 uncji)
Okładka to pewnie zależy jaka, ale ta z amazona to prawie drugie tyle co czytnik - ale jeśli czytasz w okładce, masz ją rozłożoną, to na pewno się jakoś ta waga rozkłada. Łącznie to zresztą wychodzi mniej więcej tyle co iPad bez żadnego etui ;)

Co do wagi zdania są podzielone - spotkałam się z opiniami, że z okładką za ciężko, ale i z takimi, że sam czytnik jest aż za lekki, a okładka go ładnie obciąża i nie męczy trzymanie go przez długi czas. Mam nadzieję, że "moja" prawda będzie leżała gdzieś pośrodku :)

Aha - jeszcze jedna sprawa, jako że dziś można tego bebooka taniej kupić, a to jest niezależny czytnik bez wifi. Pamiętajcie, że kindle jest czytnikiem konkretnego sklepu. I jeśli będziecie go używać z włączonym internetem, to ten sklep może podejrzeć, co tam macie. Jeśli chodzi o pliki spoza amazon.com, to mogą widzieć tytuł i ogólnie tzw metadane (autor i co tam jeszcze ktoś umieścił), nie mogą zajrzeć do środka pliku.

Zabrzmiało groźnie, choć aż tak strasznie nie jest, z rozmaitych względów... Zresztą to samo dotyczy Oyo, a także Nooka. Ale wiedza to potęga ;)
Ostatnio edytowano 17 stycznia 2011, o 15:02 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz

Emily Byrd Starr

Post przez Magadha » 17 stycznia 2011, o 14:45

Czyli lepiej kupić ten bez wifi?
Bo zresztą po co połączenie z internetem i w jaki sposób miałoby to działać w Polsce. Dodatkowo zużywa się prąd :)

Post przez Agrest » 17 stycznia 2011, o 14:58

Co lepiej to każdy musi sam zdecydować ;)
Jak nie będziesz w kindle włączać wifi to też jakbyś miała bez internetu.

Ale napisałam to, bo po prostu - dobrze mieć pełną świadomość, a pewnie nie każdy o tym pomyślał. Dokładnie tak samo jest w przypadku zakupu Oyo. Zresztą tak jak mówię, to raczej brzmi gorzej niż faktycznie jest, tym bardziej że całe mnóstwo osób całkiem otwarcie kupuje książki, ściąga z nich zabezpieczenie i dopiero wtedy wrzuca na kindle (patrz - instrukcje na dearauthor i smartbitches, a w składzie każdego bloga jest co najmniej jedna prawniczka :P ), czyli czytnik też widzi to jako plik spoza sklepu.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 stycznia 2011, o 20:31

to jak z itunesem :hyhy:
waga wagą, ale moim zdaniem zupełnie inaczej ipad i kindle w ręku leżą...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gabith » 19 stycznia 2011, o 12:09

Trzymanie kindla w pozycji z poziomą orientacją ekranu jest ok, klawiaturka w tym nie przeszkadza, jest w wystarczającej odległości ekranu (przynajmniej tak jest w dwójce).

WiFi albo 3G jest potrzebne - przecież jakąś książkę się z Amazona kupi! :) A poza tym można poczytać opinie innych czytelników.

Wczoraj przeczytałam, że kolorowy ekran e-ink to już fakt i że jesienią Amazon wypuści czytnik z kolorowym ekranem...

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 19 stycznia 2011, o 12:28

gabith napisał(a):Wczoraj przeczytałam, że kolorowy ekran e-ink to już fakt i że jesienią Amazon wypuści czytnik z kolorowym ekranem...

Ciekawe, tylko pewnie sporo droższe i w sumie po co dla zwykłego 'czytacza' książek ;) Zresztą, ja nie wytrzymam do jesieni, bo w tym roku będą ostatnie trzy miesiące wakacji w moim życiu, więc trzeba je dodatkowo wykorzystać :P
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 19 stycznia 2011, o 12:34

Na pewno będzie droższy... Ale może przy okazji jeszcze spadnie cena zwykłego ;)

Jeśli macie rodzinę albo znajomych we Francji, można spróbować załapać się na promocję:
http://workflowepub.com/2698/samsung-e6 ... france.php

Samsung wyprzedaje swoje czytniki, bo zaprzestaje ich produkcji. Nie wygląda na cud techniki, ale za te pieniądze, hm ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Agaton » 19 stycznia 2011, o 12:41

Agrest napisał(a):Na pewno będzie droższy... Ale może przy okazji jeszcze spadnie cena zwykłego ;)

Bo ja wytrzymam... :hyhy: Na razie rozmyślam nad formalnościami, ale pewnie za jakiś czas się zdecyduję.

Agrest napisał(a):Jeśli macie rodzinę albo znajomych we Francji, można spróbować załapać się na promocję:
http://workflowepub.com/2698/samsung-e6 ... france.php

Samsung wyprzedaje swoje czytniki, bo zaprzestaje ich produkcji. Nie wygląda na cud techniki, ale za te pieniądze, hm ;)

Ja nie mam :P

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 19 stycznia 2011, o 12:48

A propos tego samsunga to jestem ciekawa co kolporter zrobi ze swoimi eclicto, których nikt nie kupił i teraz w obliczu nowszych i tańszych opcji już raczej nie kupi, a w każdym razie nie po jakże okazyjnej cenie 899 ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Agaton » 19 stycznia 2011, o 12:55

Wow! To faktycznie jest cena :roll: Przynajmniej jak na coś, co nie jest nowością.

To ja coś opowiem. Rozmawiałam ostatnio z siostrą i powiedziałam jej, że chcę sobie kupić czytnik, bo to jednak rozwiązuje pewne kwestie (Brak książki w wersji papierowej albo długi wyjazd - tak jej tłumaczyłam.). Gdy ją poinformowałam, że to kosztuje tyle a tyle, to mnie zapytała czy nie ma czegoś, co można kupić w Polsce, żeby było taniej :hyhy: Na odpowiedź, że to i tak jest tanio, stwierdziła, że może lepiej jakbym sobie kupiła telefon za te pieniądze. Tylko po co mi telefon, skoro już jeden mam :niepewny: Tego się chyba nie dowiem. Generalnie wniosek jest taki - osoba, która nie czyta z taką radością jak ja, nie zrozumie mojej motywacji.

Post przez Magadha » 19 stycznia 2011, o 13:02

gabith napisał(a):WiFi albo 3G jest potrzebne - przecież jakąś książkę się z Amazona kupi! :) A poza tym można poczytać opinie innych czytelników.

Mimo wszystko zastanawiam się jak ten WiFi albo 3G działa w Polsce?

Post przez Agrest » 19 stycznia 2011, o 13:32

Wifi to jak każdy inny sprzęt, trzeba się zalogować do jakiejś sieci bezprzewodowej, w domu, pracy, znaleźć hotspot.
A 3G jest darmowe, globalnie, pewnie amazon ma jakieś umowy podpisane.

Kindle 3 ma przeglądarkę, więc można surfować też poza stroną amazona ;)

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 19 stycznia 2011, o 16:23

Agaton: kolorowy e-ink zwykłemu czytaczowi książek do szczęścia nie potrzebny, ale umożliwia np. czytanie ulubionego czasopisma... Teraz, cz-b czasopismo to żadna frajda.
A siostrze powiedz, że jak się czyta na ekranie telefonu to się wzrok męczy, a na czytniku nie. :)

Jak Agrest słusznie zauważa, żeby działało WiFi trzeba być ze swoim sprzętem we właściwym miejscu... A 3G działa wszędzie. W przypadku Amazona nie ma żadnych problemów, ten ich "whispernet" ("szeptosieć" - tak to sobie nazwali) działa w Polsce bez zarzutu. Przesłanie kupionej w Amazonie książki nie trwa dłużej niż obiecywana przez producenta minuta. Czasem, jeśli jest się w miejscu, gdzie sygnał jest słabszy trzeba chwilkę poczekać na otworzenie właściwej strony, ale to rzadko. A właśnie, Agrest - uważaj jak będziesz przeglądać książki w amazonowej księgarni poprzez kindle. Na stronie danej książki od razu domyślnie podświetlony jest przycisk BUY (żeby niby łatwo było kupować - "one clik buy") i łatwo można się wrobić w zakup książki, jeśli kliknie się drugi raz bo strona się jeszcze nie otworzyła. Lepiej poczekać.

Post przez Scholastyka » 19 stycznia 2011, o 17:16

ja chyba onyxa dostanę na urodziny z imieninami....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 19 stycznia 2011, o 17:18

a to nie dziś Scholastyki? :mrgreen:

Post przez Scholastyka » 19 stycznia 2011, o 17:25

owszem, obchodziłam przez wiele lat, razem z moja mamą, Henryką, ale na studiach przeniosłam na luty, bo kolidowało z sesją i egzaminami....
Jeśli w powieściach nie będzie wygrywać sprawiedliwość, a miłość kończyc się szczęśliwie, to po co je czytać? Prawdziwe życie zbyt często daje w kość.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 19 stycznia 2011, o 17:26

:mrgreen: sprytnie :wink:

Post przez Agaton » 19 stycznia 2011, o 17:54

gabith napisał(a):Agaton: kolorowy e-ink zwykłemu czytaczowi książek do szczęścia nie potrzebny, ale umożliwia np. czytanie ulubionego czasopisma... Teraz, cz-b czasopismo to żadna frajda.
A siostrze powiedz, że jak się czyta na ekranie telefonu to się wzrok męczy, a na czytniku nie. :)

Czasopism i tak nie czytuję, co najwyżej w salonie prasowym, gdy mam wolną chwilę. W tej sytuacji raczej nie skorzystałabym z kolorowego "ekranu" w żaden sposób :)
Zaś jeśli chodzi o siostrę i jej rady, to ten telefon w jej opinii wcale nie miałby służyć do czytania czegokolwiek, po prostu miałby być bardziej wypasiony niż ten, który mam ^_^ Ona woli telefon za pieniądze, które ja jestem gotowa wydać na czytnik. I tyle.

Post przez Magadha » 19 stycznia 2011, o 18:46

gabith napisał(a):Jak Agrest słusznie zauważa, żeby działało WiFi trzeba być ze swoim sprzętem we właściwym miejscu... A 3G działa wszędzie. W przypadku Amazona nie ma żadnych problemów, ten ich "whispernet" ("szeptosieć" - tak to sobie nazwali) działa w Polsce bez zarzutu. Przesłanie kupionej w Amazonie książki nie trwa dłużej niż obiecywana przez producenta minuta. Czasem, jeśli jest się w miejscu, gdzie sygnał jest słabszy trzeba chwilkę poczekać na otworzenie właściwej strony, ale to rzadko. A właśnie, Agrest - uważaj jak będziesz przeglądać książki w amazonowej księgarni poprzez kindle. Na stronie danej książki od razu domyślnie podświetlony jest przycisk BUY (żeby niby łatwo było kupować - "one clik buy") i łatwo można się wrobić w zakup książki, jeśli kliknie się drugi raz bo strona się jeszcze nie otworzyła. Lepiej poczekać.

Szeptosieć, trochę to straszne. ;) Czyli w przyszłości radzicie kupić które :?: zakładając, że dostęp do sieci bezprzewodowej w domu posiadam. Czy któraś jest bardziej energooszczędna, czy każdą można wyłączyć, i czy któraś jest bardziej niebezpieczna dla posiadacza książek niewiadomego pochodzenia? :zawstydzony:

Czy masz na myśli, że kupione w Amazon e-booki nie są przechowywane w pamięci, ale każda strona osobno jest przesyłana tylko do podglądu? :niepewny:

Opcja "one clik buy" :roll: jakie to miłe :twisted:
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Post przez gabith » 19 stycznia 2011, o 23:55

Magadha napisał(a): Czy masz na myśli, że kupione w Amazon e-booki nie są przechowywane w pamięci, ale każda strona osobno jest przesyłana tylko do podglądu? :niepewny:

Yyyy... nie rozumiem pytania?

Post przez Magadha » 20 stycznia 2011, o 00:29

Czasem, jeśli jest się w miejscu, gdzie sygnał jest słabszy trzeba chwilkę poczekać na otworzenie właściwej strony, ale to rzadko.

Ach, miałaś na myśli stronę internetową, nie stronę w książce. Dzisiaj chyba myślę w czarnych kolorach.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy