Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:50

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez gabith » 13 stycznia 2011, o 10:16

nana_rlbi: bateria w kindlu starcza naprawdę na długo. Oczywiście, że to zależy od tego, ile się czyta - bateria zużywa się tylko wtedy, kiedy "przewraca się kartki". No i starcza na dłużej, jeśli ma się wyłączone wi-fi bądź 3G. Ładuje się jakieś 2 godziny, a kiedy jest na wyczerpaniu, kindle uprzejmie o tym informuje, więc nie ma tak, że nagle w połowie wielce ciekawego zdania gaśnie ekran! :) Z tego co piszesz, na twoje potrzeby urlopowe kindle na pewno jest lepszy niż laptop. :)

Post przez Agrest » 13 stycznia 2011, o 10:26

Nana, no nie mów, że już zamawiasz :rotfl: To tylko ja taka goopia, że po dwóch miesiącach wciąż waham się nad szczegółami typu adapter ;)

Te dwie godziny to była przypadkowa wartość ;) Nie wiem, jak sobie ten miesiąc uśrednili i właśnie w tym rzecz, przecież nie chodzi im o 30dni x 24h. Tak jak przy laptopach powiedzą, że bateria wytrzyma 4h, ale w domyśle że na trybie oszczędzania z ciemniejszym ekranem i nie wykonując zbyt obciążających procesów, tak i tu wątpię, żeby "miesiąc" dotyczył czytelnictwa ekstremalnego. Nie mówiąc już o tym, że nawet jeśli dwie osoby przeczytają w tym samym czasie identyczną ilość tekstu, to i tak mogą wykorzystać baterię w innych proporcjach, bo jedna ustawi sobie większą czcionkę i będzie musiała częściej zmieniać strony - więc pobrać więcej energii.

Ale tak jak mówię - ta bateria ma bardzo dobrą opinię, więc absolutnie nie zamierzam umniejszać jej jakości, tylko wolałabym, żeby amazon chociaż w nawiasie podał ilość zmian stron (pageflips), to już by było nieco bardziej wymierne.

Adapter - jestem prawie pewna, że nie muszę ;) Swojej przejściówki tego typu do żadnego sprzętu nie mam (pisałam już, że do ipoda zawsze obchodziłam się jakoś tylko z usb). Tutaj:
http://forum.eksiazki.org/amazon-com-ki ... t8981.html
podana jest specyfikacja baterii w k3, więc można dobrać, choć nie każdy to poleca).
Ale być może kupię i tak tę oryginalną, co nie znaczy, że każdy rozważający zakup musi to wkalkulować w koszty :) )
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 13 stycznia 2011, o 15:02

Agrest, jeszcze nie zamawiam, chyba poczekam, aż Ty to zrobisz :hyhy:
mam jeszcze czas, do urlopu jeszcze kilka m-cy więc nie będę przesadzać, poza tym moje konto musi się najpierw otrząsnąć z szoku, po zakupie laptopa :|
a po przeczytaniu wypowiedzi z forum, którego link podałaś, muszę skonsultować się z którymś z braci by się dowiedzieć, czy mój zasilać jest wystarczająco silny, czy za słaby do Kindle'a :wink:

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 14:10

Kindle zamówiony!!! :adore:

Wybaczcie, ale te emocje :hyhy:

Niestety trochę na niego poczekam, bo chyba wszyscy się po odblokowaniu dostaw rzucili do zamawiania i już zamiast 2-3 dni, które były przedwczoraj, jest 8-9. Ale za dwa tygodnie w weekend mam nadzieję przeprowadzać już pierwsze testy ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 14 stycznia 2011, o 14:41

zz ciekawości, ile ta przyjemnostka będzie Cię kosztowała???poniewaz zastanawiam się czy nie zamówic ale z allegro :niepewny:

Post przez Magadha » 14 stycznia 2011, o 14:51

przyłączam się do pytania :smile:
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 14:53

Podstawowe zamówienie to Kindle $139 + przesyłka $21. Czyli $160. Nie da się podać bezwzględnej kwoty w złotówkach, bo to zależy od banku i dnia (amazon zdejmuje pieniądze z konta w momencie wysyłki, nie zamówienia, więc moja kwota ostateczna zależeć będzie od kursu walut za jakiś tydzień :) ). Ale w przybliżeniu to jakieś 480 PLN.

Ja zaszalałam i wzięłam w końcu ten adapter (tak mi doradził mój ojciec, który stwierdził, że ma co prawda dwie przejściówki z usb o zbliżonych parametrach, ale gwarancji mi nie da, że będzie wszystko ok. Ale obiecuję sprawdzić, czy one też zadziałają i wam przekazać ;) ) oraz oryginalną okładkę, a można kupić inną, taniej.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 14 stycznia 2011, o 15:20

Agrest gratulacje, już Ci zazdroszczę :dribble:
daj znać jak się sprawuje, kiedy już zaczniesz testować :haha:
też jeszcze się zastanawiam nad tym adapterem :confuse:, co do okładki to też mam zamiar zamówić oryginalną, ale prawdopodobnie z lampką bo podczas urlopu będę miała czas czytać dopiero wieczorem, do tego brak elektryczności, więc się przyda :haha:

Agrest, a czy do kosztów dochodzi również opłata celna?
Ostatnio edytowano 14 stycznia 2011, o 15:24 przez nana_rlbi, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 14 stycznia 2011, o 15:23

o to samo miałam się zapytać, wyprzedziłaś mnie :)

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 15:34

Też zamówiłam w końcu z lampką, nie patrzcie na cenę, bo to zdzierstwo jak nie wiem :oops:
Ale pocieszę was, że można kupić tanią okładkę na ebayu już za 10 funtów z darmową przesyłką ;)

Nana, opłaty dochodzą tylko jeśli w ostatecznym podliczeniu pokaże się Import Fees Deposit. Jeśli nie - amazon bierze to na siebie :)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 stycznia 2011, o 15:49

Z tego co czytałam, jak zamawia się Kindle 3 ze zwykła okładką nie płaci się cła, ale jeżeli jest okładka z lampką już tak.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 15:59

Na forum eksiazki.org mają to już przetestowane i ostateczny ich wniosek jest taki:

Pyt. 2: Jak to jest z tym Vatem i cłem? Ile tak naprawdę się płaci?
Odp.: Płacicie tylko tyle, ile macie w podsumowaniu na stronie zamówienia Kindle. Nie więcej! Skrypt sklepu Amazon automatycznie dolicza ewentualne cło i Vat, dla Was informacja tam umieszczona jest wiążąca i nie powinniście płacić nic ponadto.

Być może ktoś tak zapłacił, kiedy jeszcze zdarzały się pomyłki ze strony amazona (wpisanie złego symbolu) i firm kurierskich. Albo zamówił Kindle 3G, a wtedy owszem, w połączeniu z okładką z lampką trzeba zapłacić 60 dolarów import fees. Kindle wifi, okładka z lampką i adapter - nic mi nie doliczono.

Poza tym w moim przypadku na 99% okładka i adapter przyjdą osobno w przyszłym tygodniu, bo są dostępne od ręki, a amazon wysyła wtedy częściowe zamówienie. Zmniejszy się więc wartość paczki.

Mam przynajmniej ogromną nadzieję, że wszystko się dobrze ułoży ;)

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 14 stycznia 2011, o 17:35

Agrest - brawo!!! Nie daj się wrobić w płacenie czegokolwiek, co wykracza poza podsumowanie Amazona, masz tylko tyle zapłacić ile oni ci napisali. Nawet jak wysyłają zamówienie w osobnych paczkach, a nie łącznie, to ewentualne dodatkowe koszty z tego tytułu to ich sprawa.

Co do zamawiania Kindla z allegro - jak się zamawia z Amazona, to kindelek przychodzi już zarejestrowany na naszym koncie i spersonalizowany i wita cię, np. "Hello, Agrest!" Natomiast nie wiem jak z tymi na allegro, jaka jest gwarancja, ze nie są zarejestrowane na koncie tego sprzedającego i że będzie chciał odrejestrować (bo da się, ale trzeba chcieć)?

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 18:07

gabith napisał(a):Agrest - brawo!!! Nie daj się wrobić w płacenie czegokolwiek, co wykracza poza podsumowanie Amazona, masz tylko tyle zapłacić ile oni ci napisali. Nawet jak wysyłają zamówienie w osobnych paczkach, a nie łącznie, to ewentualne dodatkowe koszty z tego tytułu to ich sprawa.

Oby ;) Wiem, że nie muszę płacić, ale też wiem, że się co niektórzy musieli spierać z kurierami w tej kwestii, więc jestem na to gotowa :smutny:

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 14 stycznia 2011, o 18:35

zamejluj do nich z pytaniem, bo ze względu na zmiany sami mogą mieć chaos informacyjny u siebie ;) bywały takie przypadki przy zmianach przepisów.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 18:47

Te spory nie brały się ze zmian przepisów, tylko z nieuwagi kurierów - gdyby kazali płacić to przede wszystkim trzeba im kazać dokładnie przeczytać list przewozowy :)

Tutaj ktoś miał problem innej natury, ale ogólnie post bardzo dobrze moim zdaniem wyjaśnia jak sobie radzić, gdyby coś kazali płacić:
http://forum.eksiazki.org/post62464.html#p62464

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 14 stycznia 2011, o 20:42

prowadziłam z upsem na początku 2008 spór o vat własnie... a nie raz i nie dwa się zdarzyło, że był brak faktury sklepowej i potem zamieszanie (amazon raz mi taki numer zrobił). z dwa razy urząd celny się zgłaszał, ogólnie zabawa przednia :/
ale to na marginesie ;)

ja mam do czynienia z ekranami 3- i 10-calowymi (no i 15', ale wiadomo, inna historia ;) i powiem, że tak... średnio wielkość mi odpowiada. pożyczyłam specjalnie czytnik 6-calowy, ale też nie bardzo. oglądałam 7calowe - mam problem ogólnie :/
jaki rozmiar najbardziej wam pasuje? eliminując "co się najbardziej opłaca" ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 14 stycznia 2011, o 21:00

Ja sobie specjalnie kiedyś wyrysowałam, jak będzie wyglądał ten 6calowy ;) Wydaje mi się, że nie będę miała problemu z przyzwyczajeniem się, jeszcze trzy lata temu może dłużej by mi to zajęło, ale dziś, kiedy większość kupowanych przez mnie książek to kieszonkowe paperbacki... raczej nie. Różnica nie jest aż tak dużo. Paperbacki mają swoje wady, tzn często drobną czcionkę i niewygodnie się je trzyma, jeśli są grube, ale te akurat minusy nie dotyczą czytnika. Wąskie strony mi nie przeszkadzają, bo lubię ogarniać linijkę wzrokiem (dlatego czytanie z telefonu też nie wydaje mi się niewygodne ;) ).

7 byłaby dobra, ale to jednak rzadkość.

A 10 nie chciałoby mi się chyba targać ;) Przynajmniej czytnika, może tablet mnogością funkcji by to usprawiedliwiał bardziej ;) (swoją drogą zaszłam dziś do iSpota, pobawiłam się iPadem i myślę, że tylko do czytania 10 nie jest konieczna :) ) Jeśli już, to coś pomiędzy, 8 może ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 stycznia 2011, o 23:46

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Fringilla » 15 stycznia 2011, o 00:36

jakbym miała wybierać to bym celowała w androidowe rozwiązania na razie...
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 16 stycznia 2011, o 19:24

Agrest, daj znać jak to w końcu wszystko się ułożyło, bo ciekawa jestem :) Ile płaciłaś za cały zestaw i co z tym cłem. I jeszcze jak się sprawuje urządzenie.
Może się zdarzyć, że nie wytrzymam i kupię wcześniej niż w lipcu, bo w sumie pieniądze odłożone mam (Zawsze na coś odkładam, choć nigdy nie wiem na co :P ), więc wolałabym wiedzieć z czym to się je w razie czego ;)

Też sobie muszę narysować te 6 cali na kartce i coś tam namazać :mrgreen:
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 16 stycznia 2011, o 19:43

Porobię zdjęcia porównawcze z książkami ;)

Wydaje mi się, że mogą się zdarzyć osoby, dla których to za mały ekran, ale obstawiam, że to niewielki procent - dla większości kwestia przyzwyczajenia. Tak jeszcze myślę, że jeśli ktoś chciałby czytnik, ale szóstka to dla niego za mało, może rozważyć zakup owej szóstki, ale takiego modelu, którego można używać też w poziomie. Np w Oyo można zmienić orientację tekstu - wówczas oczywiście ten tekst jest krótszy, ale szerszy. Nie wiem, czy jasno się wyrażam :?:

(Nawet gdybym ja musiała dopłacać, to nie trzeba się tym bardzo martwić, na linkowanym wyżej forum sporo osób otrzymuje w tych dniach swoje kindle i nie płacą nic dodatkowo (zazwyczaj zamawiają sam czytnik, ja poszalałam ;))

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 16 stycznia 2011, o 19:50

Wszystko jasne jak słońce :) Osobiście wolę mieć węższy tekst, ale za to dłuższy, więc chyba pozostanę przy rozważaniu zakupu Kindle'a.
Jak spoglądałam na Amazona to chyba było napisane, że dziś na przesyłkę trzeba by było czekać 4-7 dni, ale mogłam coś pomylić :P

Tak czy inaczej, czekam na relację, bo mnie kusi.
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 17 stycznia 2011, o 08:48

Jednodniowa promocja na BeBooka Club 6:
http://pl-pl.forum.ibood.com/4655-czytn ... book_club/
a tu dyskusja (może się rozwinie ;) ): http://forum.eksiazki.org/kupie-sprzeda ... t9511.html
Drożej niż Kindle (obsługuje ten sam format podstawowy, czyli mobi), taniej niż Oyo.

Jak spoglądałam na Amazona to chyba było napisane, że dziś na przesyłkę trzeba by było czekać 4-7 dni, ale mogłam coś pomylić :P

Ano, zmieniła mi się optymistyczna data wysyłki na 19, czyli środę, a dostawy na piątek. Zaczynam gryźć paluchy :hyhy:

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 17 stycznia 2011, o 12:33

Agrest napisał(a):Wydaje mi się, że mogą się zdarzyć osoby, dla których to za mały ekran, ale obstawiam, że to niewielki procent - dla większości kwestia przyzwyczajenia. Tak jeszcze myślę, że jeśli ktoś chciałby czytnik, ale szóstka to dla niego za mało, może rozważyć zakup owej szóstki, ale takiego modelu, którego można używać też w poziomie. Np w Oyo można zmienić orientację tekstu - wówczas oczywiście ten tekst jest krótszy, ale szerszy. Nie wiem, czy jasno się wyrażam :?:

W kindlu też można zmieniać orientację ekranu. Przydaje się przy niektórych pdfach, w pionie druk jest za mały, żeby czytać, ale w poziomie już się da.

Agrest, chętnie zobaczę zdjęcia porównujące ekran kindla 3 i książki. :) Ja mam dwójkę, a tam jest szersza obudowa wokół ekranu, więc to nie wyjdzie, bo optycznie wygląda na mniejszy niż w trójce.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy