przez Janka » 7 czerwca 2011, o 00:04
Te wspolczesne ksiazki pani Enoch to seria o Samancie Jellicoe.
Samantha jest corka zlodzieja dziel sztuki. Pracuje w tym samym zawodzie, do ktorego tatus ja w dziecinstwie przyuczyl. Seria zaczyna sie od duzego BUM. Samantha wlamuje sie do posiadlosci miliardera Richarda Addisona na Florydzie. Jego mialo tam nie byc. Mialo tez nie byc bomby. Ale byla. Nastapilo to wspomniane BUM, a sekunde wczesniej Samantha uratowala zycie Richardowi. Ona znika. Potem pojawia sie znienacka, zeby z nim porozmawiac o tej bombie. I tak pojawia sie i znika, jak Murzyn na pasach. W miedzyczasie oczywiscie miliarder sie w niej zakochuje, a ona sie do niego wprowadza. Rozwiazuja wspolnie zagadke tej bomby i rozne inne zagadki. Najwiekszym marzeniem Richarda staje sie, zeby ukochana zmienila zawod. Niestety nie moze jej do tego przekonac. W zwiazku z czym zaczyna jej towarzyszyc w akcjach, zeby miec na nia oko. A naprawde, to tylko jej zawadza. Jest smiesznie, jest romansowo, jest seksownie, jest kryminalnie. Wszystkie elementy pieknie przemieszane. W cudownych proporcjach.
Z punktu widzenia autorki seria sklada sie z pieciu czesci, napisanych w latach 2005 - 2007:
1.Flirting with Danger
2.Don't look Down
3.Billionaires Prefer Blondes
4.Twice the Temptation
5.A Touch of Minx
Z punktu widzenia wydawcy niemieckiego sklada sie z czterech czesci. Opuszczono czworke.
Z mojego punktu widzenia sklada sie z czterech i pol czesci. Bo ta czesc czwarta to antologia. Pierwsza polowa jest historykiem opowiadajacym o przodkach glownego bohatera. I tego wlasnie nie wliczam. Druga polowa, pod tytulem Diamonds Are Not a Girl's Best Friend, jest wspolczesna czescia przygod Samanty. Tego kawalka jeszcze nie znam, ale planuje przeczytac po angielsku.
Drugie wydawnictwo niemieckie zabralo sie rowniez za wydawanie tej samej serii. Wydali do tej pory trzy czesci. Jeszcze licze na to, ze moze oni wydadza te brakujaca antologie.
Czesc pierwsza i ostatnia podobaly mi sie najbardziej, ale te srodkowe tez sa wiecej niz OK.