Teraz jest 21 listopada 2024, o 15:38

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 11 stycznia 2011, o 14:35

Brytyjski nie wysyła w ogóle poza UK, nie ma tam wersji międzynarodowej, tylko ich lokalna.

Noszenie go luzem nie wchodzi w grę ;) Ale jest sporo nieoryginalnych okładek do k3 na ebayu, a nawet amazonie (indywidualni sprzedawcy, naturalnie) i sądząc po różnych opiniach, sprawują się ok. A na tym, żeby to była prawdziwa skóra nie zależy mi, a może nawet wręcz przeciwnie ;)
Jeszcze to przemyślę, przyznaję się bez bicia, że kusi mnie zielona okładka z lampką :wink:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 stycznia 2011, o 14:54

Ja jestem zdeklarowaną tradycjonalistką w tym przypadku . Nic mi nie zastąpi szelestu przewracanych stron książki ,ich zapachu .Audiobooków wcale nie tykam ,co do ebooków to zdarza się od czasu do czasu - ale to już nie to samo.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 11 stycznia 2011, o 14:57

ale narobiłyście: mojej siostrze zachciało się kupić Kindle'a...
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Lucy » 11 stycznia 2011, o 15:02

Takie 300 dol... :hyhy:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Lilia ❀ » 11 stycznia 2011, o 15:09

raczej ten drugi.
wg niej: najtańszy nie, bo za mało opcji i bajerów, najdroższy: nie przesadzajmy :hyhy:

Post przez Agrest » 11 stycznia 2011, o 15:12

Te dwa małe różnią się tylko rodzajem dostępu do internetu, jeden to wifi, drugi 3G. A ten najdroższy jest sporo większy, ekran prawie 10 cali (normalnie czytniki mają 6), to raczej czytnik do gazet, publikacji technicznych etc, bo dla zwykłej książki lepiej mieć krótsze wersy ;)

Post przez gabith » 11 stycznia 2011, o 15:33

Lilia: no i pogratuluj siostrze! :) Kindle DX to chyba dla kogoś, kto dużo czyta/przegląda dokumentów w pdfie z wykresami itp., dla zwykłego czytelnika, znaczy się dla zwykłej czytelniczki romansów, 6-calowy kindle jest wystarczający. A jeśli ktoś nie ma zamiaru surfować po księgarni Amazon zawsze i wszędzie to i wi-fi wystarczy.

Agrest: z tą okładką to bardziej chodziło mi o to, że ona od wewnątrz ma taką w miarę miękką wyściółkę, to że skórzana to (dla mnie) nieistotne, innych nie sprzedawali do Polski. :)

Lucy: ależ czytanie na czytniku nie wyklucza obcowania z zapachem i szelestem wydrukowanych kartek! Raz tak, raz tak. Ja czytam głównie w pociągu i przeważnie są to książki na raz - przeczytać i co? Wyrzucić szkoda, a ile regałów można mieć? I tu e-book jest w sam raz. Ale np. taka "Złodziejka książek" - przepiękne wydanie, nie ma racji bytu na czytniku. Ja się absolutnie nie wyrzeknę papierowych książek (zwłaszcza, że rynek e-booków raczkuje i np. takiego G. Musso w formie e-booka sobie nie kupię bo nie ma) ale dzięki czytnikowi w zeszłym roku przeczytałam dwa razy więcej książek niż w latach poprzednich (oszczędność czasu na przewracaniu kartek, hehe) i jak pociąg się spóźnia to się nie martwię, że mi zabraknie rzeczy do czytania. :)

Post przez Agrest » 11 stycznia 2011, o 15:42

Lucy: ależ czytanie na czytniku nie wyklucza obcowania z zapachem i szelestem wydrukowanych kartek! Raz tak, raz tak. Ja czytam głównie w pociągu i przeważnie są to książki na raz - przeczytać i co? Wyrzucić szkoda, a ile regałów można mieć? I tu e-book jest w sam raz. Ale np. taka "Złodziejka książek" - przepiękne wydanie, nie ma racji bytu na czytniku. Ja się absolutnie nie wyrzeknę papierowych książek

Otóż to, ja też wcale nie patrzę na zakup czytnika jako na moment odcięcia się od papieru. Kupowałam książki i nadal będę kupować z dziką radością, uwielbiam mieć ulubione książki, w tym romanse, na półkach. Metaforycznych, bo na półkach już się nie mieszczą :P

Post przez aralk » 11 stycznia 2011, o 15:43

Już chyba wiem jaki sobie prezent imieninowy wyproszę :)

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 11 stycznia 2011, o 16:10

To chyba jest oczywiste, że papier jest papierem i nic go nie zastąpi, ale... Ja wcale tak dużo książek nie kupuję, w porównaniu z Wami, a w bibliotece nie zawsze można dostać dany tytuł. Wtedy pozostaje forma wiadoma, a czytanie z ekranu to niespecjalnie dla mnie. W ramach profilaktyki warto chyba pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem :)
Przyznam się szczerze, że mnie kusi, bo w sumie te 500 złotych nie jest kosmicznym wydatkiem (Przykładowo perfumy można mieć za 460 złotych :P i też się kupuje.). Tylko ja się boję, że coś z tym będzie nie tak :( No i ten ekran nie za duży, więc nie wiem jak to w praktyce wychodzi :|
Na chwilę obecną mam mętlik w głowie.
Ostatnio edytowano 11 stycznia 2011, o 16:39 przez Agaton, łącznie edytowano 1 raz
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 11 stycznia 2011, o 16:34

Agaton napisał(a):To chyba jest oczywiste, że papier jest papierem i nic go nie zastąpi, ale... Ja wcale tak dużo książek nie kupuję, w porównaniu z Wami, a w bibliotece nie zawsze można dostać dany tytuł. Wtedy pozostaje forma wiadoma, a czytanie z ekranu to niespecjalnie dla mnie. W ramach profilaktyki warto chyba pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem :)
Przyznam się szczerze, że mnie kusi, bo w sumie te 500 złotych nie jest kosmicznym wydatkiem (Przykładowo perfumy można mieć za 460 złotych :P i też się kupuje.). Tylko ja się boję, że coś tym będzie nie tak :( No i ten ekran nie za duży, więc nie wiem jak to w praktyce wychodzi :|
Na chwilę obecną mam mętlik w głowie.

Już mi lepiej, że nie tylko ja sie czaję, nic tylko przegladam allegro.Ekran to jest do przeżycia 6" to tak mniej więcej wielkość halequina.Tylko po pierwsze jaki kupić, a po drugie czy dam sobie radę z obsługą :) same problemy

Post przez Lucy » 11 stycznia 2011, o 16:56

gabith napisał(a):Lucy: ależ czytanie na czytniku nie wyklucza obcowania z zapachem i szelestem wydrukowanych kartek! Raz tak, raz tak. Ja czytam głównie w pociągu i przeważnie są to książki na raz - przeczytać i co? Wyrzucić szkoda, a ile regałów można mieć?

Ja na razie takiego problemu nie mam ,książka przeczytana i jak to napisałaś "na raz" wędruje u mnie na wymianę .W ten sposób zdobywam kolejną pozycje do czytania .Rozumiem ,że z takich a takich powodów czytniki są dobrym rozwiązaniem dla wielu osób ,ale dla mnie nie. Jak gdzieś jadę to biorę książkę do torby i tyle ,poza tym jestem typem kolekcjonerskim ,lubię patrzeć na zapełnione regały ,więc jakie "elektroniczne" czytanie mnie nie pociąga.

Post przez gabith » 11 stycznia 2011, o 17:17

Lucy: każdemu według potrzeb. :)

Agaton, ewajoanna23: z czytnikami jest tak, jak z telefonami komórkowymi. Można czekać - rynek się rozwija - ale tak czy siak jeśli się już zdecydujemy to za chwilę pojawi się nowszy/lepszy/fajniejszy/tańszy. Niestety. Przykład mój własny: jak już się namyśliłam i kupiłam Kindle 2 w marcu, to w sierpniu Amazon wypuścił śliczniutki Kindle 3... Ulepszony i sporo tańszy...
Ekran 6 cali jest spoko, jak strona w przeciętnym paperbacku wersji kieszonkowej. Nie ma wrażenia, że za mała. A jak ktoś chce większy to jest np. Kindle DX...
A "coś nie tak" może być jak z każdym urządzeniem elektronicznym. I tu Amazon ma chyba ofertę nie do przebicia, bo jak coś jest nie tak z Kindlem to bez gadania wymieniają na nową sztukę.

Yyyy... chciałam jeszcze dodać, że absolutnie nikt mi nie płaci żadnej prowizji od zachwalania kindla, po prostu bardzo go lubię! :) :) :)

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 11 stycznia 2011, o 19:15

Ha! Ja też se kupię Kindla przez was! Ale to dopiero jak skończę spłacać kredyt co go wzięłam na samochód, za 1,5 roku :hyhy:

A pytanko - Kindle ma ekran dotykowy, czy na guziczki działa?
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 11 stycznia 2011, o 19:16

Na guziczki.
Jadzia, za półtora roku to już pewnie jakiś inny hicior będzie :hyhy:

Post przez Magadha » 11 stycznia 2011, o 20:44

Jadzia napisał(a):Ha! Ja też se kupię Kindla przez was!

I ja, i ja. :mrgreen: Tylko, że samochód to ja zamierzam kupić przed końcem kwietnia, więc raczej w tym roku nie ma szans :?

Post przez siksterka » 11 stycznia 2011, o 22:05

W temacie czytników aż tak dużo się nie dzieje. Pierwsze ekrany e-ink widziałam na studiach jakieś 6 lat temu. Nawet wam nie będę mówić jak to wtedy wyglądało. Swój czytnik zamówiłam w lutym zeszłego roku na allegro, po wcześniejszym szukaniu informacji na temat tego jaki czytnik byłby dla mnie najlepszy (stosunek jakości do ceny). Wybrałam Sony PRS 505 - nie jest najnowszy z modeli Sony, ale :) Następny model miał ekran dotykowy, co jak dla mnie w przypadku czytnika jest minusem (denerwują mnie odciski palców na ekranie).

Pytanko do posiadaczy czytników - czy wasz czytnik wyświetla poprawnie polskie litery (nie mówię o plikach w formacie pdf, ale o pozostałych np rtf)?
Ekran 6-calowy jest wystarczający, nie za duży nie za mały. Tekst dzięki zastosowaniu technologii e-ink wyraźny i co najważniejsze nie męczy wzroku (nie bardziej niż normalna strona papierowej książki), co jest dobre dla osób z problemami ze wzrokiem (czytanie na ekranie LCD to katorga na dłuższą metę dla oczu).

Na czytnikach jak wcześniej mówiłam jest kilka rozmiarów wyświetlania tesktu, więc każdy może dostosować wielkość tekstu do własnych potrzeb.

Na czytniku można czytać komiksy ;)

Książka na czytniku jest tylko "twoja", nie ma śladu brudnych palców na stronach czy nieodłącznego zapachu dymu papierosowego przy przewracaniu kartek (nie znoszę!).

8 odcieni szarości odczuwa się dopiero przy przeglądania grafik (np. zdjęć na czytniku). Przy czytaniu tekst jest dla mnie po prostu czarny :)

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem :)

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 11 stycznia 2011, o 23:09

Jadzia napisał(a):Ha! Ja też se kupię Kindla przez was! Ale to dopiero jak skończę spłacać kredyt co go wzięłam na samochód, za 1,5 roku :hyhy:

A ja chyba jako prezent po magisterce. Teraz tylko ją napisać i obronić do lipca :mrgreen:
Narobiłyście mi smaka :embarrassed: , choć nad "czymś" do czytania e-booków myślałam już dawno temu, ale nigdy bez większego zaangażowania. Przy czym ostatnimi czasy jakoś moje chęci przycichły i teraz się obudziły :P
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 12 stycznia 2011, o 00:13

To dobra okazja... Ja sobie kupiłam torebkę :rotfl:

Odpowiadając na pytanie siksterki: kindla jeszcze nie mam, ale wiem, że czyta polskie znaki. Nie ma tylko możliwości wpisania ich przez klawiaturę, ale to podobno nie stanowi większego problemu, tzn jak chcesz np wyszukać w książce słowo "półka" to wpiszesz "polka" i też się znajdzie ;)

Post przez gabith » 12 stycznia 2011, o 13:06

Zgadzam się z przedmówcą - kindle nie ma żadnego problemu z czytaniem polskich znaków. Oczywiście, jeśli w tekście wyjściowym są! :)
Co do odcieni szarości - kindle ma aż 16. Obrazki ładnie wyglądają, ale przy czytaniu tekstów to chyba nie robi większej różnicy, czy czytnik ma 8 czy 16 odcieni szarości.

Agrest - do torebki czytnik jak znalazł! :) Jednym z powodów, dla których ja się zdecydowałam, było właśnie to, że "książka" zawsze zajmuje mi tyle samo miejsca w torebce (czyli dość mało a to ważne!).

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 12 stycznia 2011, o 23:10

kiedy dosłownie przed tygodniem na urlopie szef stwierdził, że zamiast laptopa (kupiłam jakieś 5 m-cy temu) powinnam była sobie czytnik kupić, to go wyśmiałam :hahaha:
Jednak czytając wasze wypowiedzi podobnie jak inne dziewczyny coraz bardziej zapalam się do pomysłu kupna czytnika, tym bardziej, że laptop wyląduje raczej bardzo niedługo w serwisie (więcej nie działa, niż działa :choler: ) to przydało by się mieć "coś" więcej do poczytania we wakacje na urlopie (w zeszłym roku zmieściłam do bagażu tylko 3 książki, na 3 tyg. urlopu - masakra :canny: ).
ale mam pytanie odnośnie wytrzymałości baterii w Kindle'u na jak długo tak w przybliżeniu starcza?

Post przez Lilia ❀ » 12 stycznia 2011, o 23:20

według strony Amazon Kindle 3 = miesiąc

Post przez Agrest » 12 stycznia 2011, o 23:30

Tak naprawdę ten miesiąc nic nie mówi, bo przecież nie podają: miesiąc jeśli czytasz po dwie godziny dziennie z ustawieniem średniej czcionki, z wyłączonym wi-fi, czy też inna kombinacja :hyhy:
To taka odrobina sceptycyzmu marketingowego, ale generalnie baterię Kindle 3 wszędzie chwalą, więc na pewno źle nie jest :)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez nana_rlbi » 12 stycznia 2011, o 23:36

Lilia napisał(a):według strony Amazon Kindle 3 = miesiąc

jeśli odpowiada to rzeczywistości, to suuuper :adore: , bo w miejscu w którym mamy spędzić urlop domki nie posiadają elektryczności, czyli laptop i tak by mi się nie sprawdził (jakieś półtorej godziny czytania, a potem ładuj) ale w takim razie Kindle, jak najbardziej :haha:

[edit]
ja tam funkcji wi-fi nie potrzebuję, co do czytanie tylko 2 godz. to dla mnie o wiele za mało, ale tak sobie myślę, że nawet jeśli miałaby mi się ta bateria wyładować wcześniej niż przed miesiącem, lub nawet przed jego połową, to i tak mam możliwość podłączenia ładowarki na określony czas w recepcji :haha:
czyli i tak, jak na moje potrzeby Kindle okazuje się odpowiedniejszy od mojego obecnego laptopa :smile:

Post przez nana_rlbi » 13 stycznia 2011, o 00:50

Agreście, a jesteś pewna, że potrzebujesz zamawiać ten adapter do ładowania?

właśnie miałam go sama dorzucić do listy zakupów, ale po obejrzeniu zdjęcia tego europejskiego adaptera i przeczytaniu opinii kupujących doszłam do zdumiewającego wniosku, że mam podobny adapter z identyczną wejściówką od mojej mp3 (tu musiałam dokupić, bo oryginalnie nie było w zestawie europejskiej)
a nawet, jeśli miałaby mój kabel nie pasować, to według opinii już wystawionych można kupić uniwersalny i to znacznie taniej.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy