Siksterko: z tego, co czytam wychodzi, że czytnik masz już dość długo. Zatem dziwi mnie, że nazywasz go "ebookiem". Myślę, że dla dobra tych, którzy jeszcze z czytnikami się nie zetknęli, powinniśmy używać właściwych terminów, czyli:
"ebook" = e-book - e-książka to jest postać pod jaką istnieje tekst danej książki, tak jak rozróżniamy np. wydania w miękkich okładkach (paperbacki) czy wydania w twardych okładkach (hardbacki)
"czytnik" = czytnik e-booków = e-reader to jest urządzenie, na którym można czytać ebooka = e-książkę.
Ebooka = e-książkę można także czytać na komputerze, telefonie, tablecie.
Wiedźmo Ple Ple: tablet lub notebook nie ma nic wspólnego z czytnikiem ebooków. Kwestia rodzaju ekranu. Czytniki mają ekran, który jest e-papierem, najważniejszą ich cechą jest to, że nie świecą własnym światłem (w przeciwieństwie do ekranów komputerów, laptopów, netbooków, tabletów i telefonów) i dzięki temu nie wpływają na zmęczenie wzroku bardziej niż czytanie druku na zwykłym papierze.
Agrest: polecam Kindla!
A zamawiając go do Polski, nawet jeśli nie wybierzesz opcji z europejską wtyczką to i tak dostaniesz wtyczkę amerykańską (a nie tylko kabel USB), wystarczy kupić przejściówkę za parę groszy i gotowe.
Fringillo: czytanie na czytniku jest nieporównywalne z czytaniem na ekranie urządzeń typu komputer, netbook, tablet itp., jest natomiast porównywalne z czytaniem druku na zwykłym papierze. Z tym, że na e-papierze druk, czyli e-ink, jest wyraźniejszy (lepszy kontrast), a więc czyta się lepiej.
Wszystkim zainteresowanym polecam miesięcznik "Notes Wydawniczy" z listopada 2010, gdzie omówiono kilka modeli czytników. W sieci też jest całe mnóstwo informacji, ale uważajcie na ich rzetelność i wiarygodność, bardzo dużo osób nie rozumie czym tak naprawdę jest e-papier i ciągle porównuje taki ekran do ekranów w tabletach lub laptopach.
Jeśli chodzi o Kindle to jest fajny portal: swiatkindle . pl Ja też jestem szczęśliwą posiadaczką Kindle 2, więc jeśli macie pytania to śmiało, postaram się pomóc (niezbyt często zaglądam na forum, więc dajcie mi szturchańca na PW jakby co).
Polecam czytniki, w Polsce jest ich coraz większy wybór i są coraz tańsze!