Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:14

Cięcia wydawnicze i pełne wersje

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Cięcia wydawnicze i pełne wersje

Post przez Fringilla » 11 czerwca 2008, o 01:15

W tym temacie zbieramy informacje o tym:

- jakie braki mają niektóre polskie wydania [brak stron, rozdziałów, fragmentów, okrojenia cenzuralne] i gdzie je można ewentualnie znaleźć

- gdzie mozna znaleźć epilog, wyciętą scenę, bonusowe opowiadanie lub zakończenie opublikowane przez autora, ale nieprzetłumaczone u nas bądź zamieszczone tylko na stronie pisarza.

Jeżeli posiadacie informacje na ten temat - zapraszamy do dzielenia się Obrazek

ps.nazwa tematu jest robocza - przyjmujemy propozycje i sugestie dotyczące ewentualnej jego zmiany Obrazek

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 11 czerwca 2008, o 13:24

Więc zacznę od tego, że Julia Quinn napisała drugie epilogi do czterech ze swoich książek: Zakochany hrabia, Miłosne podchody, Magia pocałunku oraz niewydane u nas When He Wa Wicked.

Drugie epilogi nie zostały przetłumaczone na polski oraz dostępne są tylko w wersji elektronicznej, zakupić można na tej oto stronie:

http://us.perfectbound.ret.overdrive.co ... ortBy=date

Przeczytałam dwa z tych czterech drugich epilogów i warto się z nimi zapoznać, jeśli się lubi książki Quinn Obrazek

Post przez pinksss » 11 czerwca 2008, o 20:35

następnie:

Podwójną miarą Judith McNaught

Trudno powiedzieć że brakuje czegoś bo brakuje prawie wszystkiego- książka zgadza się tylko w zarysie akcji i w imionach bohaterów

ostrzegam- lepiej przeczytać oryginał!!!

Kuzynki Jude Deveraux

W stosunku do oryginału brakuje większej części rozdziału 2. opowiadającego o wspólnym dzieciństwie Ariel i Sary.

Pojedynek Mary Balogh

Brakuje większej części ostatniego rozdziału, czytelniczka pozostawiona jest z niedosytem przysiąg miłosnych :P jako ebook krąży już w całości- jakaś dobra dusza dotłumaczyła ;)

Mr Perfect Linda Howard

wycięte co lepsze sceny łóżkowe (jaka szkoda)

Sekretny pamiętnik Mirandy Cheever Julia Quinn

Jak donosi Jadzia wyrżnięte precyzyjnie

Post przez tusia101 » 12 czerwca 2008, o 00:14

Kandydat na ojca - susan elizabeth phillips

brakuje (o ile dobrze pamiętam ) rozdziału 12

Post przez pinksss » 12 czerwca 2008, o 11:03

Kandydat na ojca S. E. Phillips
Brakuje większości 12. rozdziału- ostały się tylko 3 strony, myślę że celowe odchudzenie książki bo w oryginale jest podział *** na podrozdział.
Sensu to za grosz nie ma bo w rozdziale następnym Cal piekli się na temat tego co usłyszał od Jane we fragmencie usuniętym :P

Post przez Magadha » 22 grudnia 2010, o 22:01

Mam osobiście przetłumaczone dwa fragmenty, które nie znalazły się w wydaniach polskich. [...] jak ktoś bardzo chce, to mogę te fragmenty wysłać e-mailem.
Mary Balogh - Pojedynek - Końcówka ostatniego rozdziału po słowach: - Wziąłeś udział w tylu pojedynkach, że starczy ich co najmniej na dziesięć lat.
Susan Elizabeth Phillips - Kandydat na ojca - Brakująca część rozdziału dwunastego.

[...]

usunięto to, na co nie pozwala regulamin
Ostatnio edytowano 23 grudnia 2010, o 00:36 przez Magadha, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 grudnia 2010, o 23:42

czy to całe książki czy tylko fragmenty bo nie do końca zrozumiałam? bo niestety nie możemy umieszczać linków do nielegalnych ebooków na forum.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: za mało miejsca na wszystkie

Post przez Anullaa » 23 lutego 2011, o 09:55

czy jest szansa, że możesz mi wysłać ten brakujący fragment z "Pojedynku" na maila? Jestem bardzo go ciekawa :) Książeczkę jakiś czas temu czytałam, będę miała pretekst, żeby do niej wrócić :)

Post przez Magadha » 26 lutego 2011, o 16:42

Anullaa, podaj mi na PW swój mail.

Możesz też całość znaleźć w linku pod tym postem :D
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Johanna Lindsey, Anne Stuart

Post przez Villemo666H » 28 sierpnia 2015, o 12:55

Anne Stuart cykl książek o rodzinie Rohan. We wszystkich trzech częściach powycinano pikantne fragmenty (zwłaszcza w części pierwszej - Książę Ciemności), zalecam przeczytanie w oryginale.
Ponadto skrócono niektóre wątki tzw. obyczajowe.
Dont't you just love the feeling when you know it's wrong, but you're going to do it anyway? - Azazel

ObrazekObrazek

Powrót do Czytamy i rozmawiamy