Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:29

Romans + horror

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Linda Howard (niezmiennie)

Post przez Smoczyca » 18 lutego 2008, o 19:18

Czytałam "Pocałuj mnie...", a jakżeby. Ale nie podobała mi się jakoś specjalnie. Dużo lepsza była "Dość już łez"

Post przez Kat » 19 lutego 2008, o 19:47

Szarada Sandry Brown : Życie popularnej aktorki telewizyjnej Cat Delaney ulega całkowitej odmianie, gdy w wyniku transplantacji otrzymuje nowe serce od nieznanego dawcy. Cat porzuca dotychczasową egoistyczną filozofię życiową, a jej celem staje się pomaganie innym. Tymczasem pacjenci, którzy przeszli operację serca tego samego dnia co ona, giną w bardzo podejrzanych okolicznościach. Cat zaczyna otrzymywać anonimy świadczące, że będzie kolejną ofiarą "nieszczęśliwego wypadku". Jedynie zakochany w niej były policjant Alex Pierce, autor poczytnych powieści kryminalnych, przyjdzie jej z pomocą...

dobrze napisany, trzymający w napięciu thriller z wątkiem romansowym. wyraziste postaci, dobre dialogi, wartka akcja - naprawde polecam Obrazek

Post przez Gość » 22 lutego 2008, o 18:54

Ewa Białołęcka "wiedźma.com.pl"

Z nią zdradzicie nawet swój komputer! Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się internautom... Jak choćby upierdliwa ciotka w stanie wskazującym na nie-życie. Obdarza spadkiem Krystynę zwaną Reszką, samotną matkę, redaktorkę z wydawnictwa i netomankę. Na co dzień przyspawana do laptopa Reszka, musi więc wyrwać się z sieci i rusza do zabitej dechami wsi. W odziedziczonej chałupie udaje jej się nawet rozpalić ogień pod kuchnią. I to bez pomocy google! Niestety, zaczyna widzieć na jawie i we śnie: duchy, mary czy trupy, nie tylko w szafie. Sama nie wie, czy szajba to, czy gen, bonus do schedy po ekscentrycznej zołzie...

Horror daleko od szosy i romans daleki od harlequina - mix o idealnie wyważonych proporcjach.

Post przez Dorotka » 22 lutego 2008, o 19:52

Fantastyczny opis. I niezwykle zachęcający. Obrazek

Post przez Smoczyca » 5 marca 2008, o 22:30

Bardzo zachęcający... Ale czy czasem nie powinien się znaleźć na "Romans + fantastyka"?

Post przez raen » 26 marca 2008, o 02:06

nie bardzo wiedzialam gdzie napisac wiec umieszczam tu w thriller jako mieszanki kategori Obrazek dla tych co czytali wydana "martwy az do zmroku" charlaine harris wydawnictwo redhorse w blizejnieokreslonym terminie 2008 roku ma wydac 2 tomy nowej serii o Harper Connelly "Mogilny zmysł" i "Mogiła z niespodzianką" cytuje ze strony z zapowiedzia:

"Harper Connelly w wieku lat piętnastu została porażona piorunem. Na szczęście przeżyła, lecz wypadek ten był brzemienny w skutki. Poza następstwami natury medycznej, w jego konsekwencji Harper posiadła zdolność odnajdywania pogrzebanych ciał. Jeśli znajdzie się wystarczająco blisko zwłok, może określić przyczynę śmierci pogrzebanej osoby, a w przypadku ofiar mordu, dowiedzieć się kto był zabójcą. ... W pierwszej części autorka serii przedstawia postaci głównych bohaterów - Harper oraz jej przyrodniego brata - menagera - Tolivera i opowiada o ich wspólnych wędrówkach po całym kraju do miejsc, gdzie zostają zaproszeni przez ludzi pragnących wykorzystać niespotykany talent dziewczyny. W drugiej części Harper i Toliver odkrywają w grobie nadprogramowe zwłoki i stają się podejrzani o morderstwo...

Czy uda im się udowodnić, że nie mają z tym nic wspólnego i odnaleźć mordercę?

Druga część historii o Harper Connelly ... W tej części, Harper, zaproszona przez doktora Clyde Nunley 'a do południowego Tennessee, aby dać pokaz swoich umiejętności, odnajduje w grobie nie tylko zwłoki wymienionego w księgach parafialnych zmarłego. W mogile spoczywają także znacznie świeższe zwłoki dziewczynki, a niedługo później, w tym samym miejscu pojawia się trzecie ciało. Aby oczyścić Harper z podejrzeń o udział w śmierci dziewczynki, przyrodnie rodzeństwo prowadzi prywatne śledztwo w sprawie morderstwa trzeciej z odnalezionych osób."

nie mam pojecia czy jest tam watek romansowy czytal juz ktos po angielsku i moze sie wypowiedziec?

Post przez Madlenita » 26 marca 2008, o 13:00

No to trochę poczekamy...

JA mam nadzieję, ze zapowiadana nowa Coulter z wyd. Lucky, to bedzie coś właśnie z serii F.B.I.

Post przez Smoczyca » 27 marca 2008, o 14:15

No, to się zapowiada ciekawie. I to na pewno przeczytam, jak się pokaże. Orygnalny pomysł z tą wykrywaczką ciał. Nie wiem dlaczego, skojarzyły mi się serialowe "Kości"

Post przez Madlenita » 27 marca 2008, o 20:30

Tylko z tego co czytałam w recenzji to nie zapowiada się na typowy romans- chyba właśnie coś w stylu Kości, tylko zamiast Bootha będzie brat głównej bohaterki...

Post przez Smoczyca » 27 marca 2008, o 22:11

A mnie to nie przeszkadza akurat. Nie wymagam od fajnych książek, żeby w każdej był romans. Tu będzie duży i mały romans Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 marca 2008, o 22:34

dobry zapis - proponuje zacząć korzystać w opisach Obrazek

Post przez Gość » 2 kwietnia 2008, o 21:55

Sandra Brown już była - dla mnie jej najlepszym tytułem są "Alibi" i "Mistyfikacja". Krentz/Quick też już była...Howard zaliczona...A co powiecie na Collen Thompson? W Polsce ukazały się jej cztery tytuły - "Fatalna pomyłka", "Stłumić żar", "Zabójcza odmowa" i ostatnio "Zderzenie". Dla mnie niezłe, nieco w stylu Lindy Howard.

Post przez Madlenita » 2 kwietnia 2008, o 22:04

Ja czytałam ksiązki obu i pamiętam, ze w pewnym momencie mi się pomyliłyObrazek

A czytałaś coś Beverly Barton, ona też ma coś zazwyczaj z wątkeim kryminalnym...

Post przez Gość » 2 kwietnia 2008, o 22:17

No pewnie, że czytałam. Ostatnio była "Zabójcza bliskość". Już mi się pierniczą wszystkie te tytułyObrazek Choć przyznam się, że wolę Barton w wydaniu harlequinowym. O, i przypomniałam sobie jeszcze Tess Gerritsen. Niezłe thrillery medyczne. I z innej beczki, skoro juz tak latam jak pijany zając w kapuście - to naciągnęłabym do tej kategorii Sidneya Sheldona. Kto czytał "Po drugiej stronie ciemności" lub "Gdy nadejdzie jutro", ten wie;-)

Post przez Madlenita » 2 kwietnia 2008, o 22:37

Teraz w Amber wychodzi nowe wydanie jego Gniewu aniołów (albo podobny tytuł), chyli kwalifikuje się do klasyki Obrazek

Post przez Gość » 16 kwietnia 2008, o 21:02

Zgadza się, Amber wznawia aż miło. Tylko chyba im, bo stałym czytelnikom niekoniecznie. A poza tym, wolałam '. Różowy to zdecydowanie nie jes kolor na okładkę Sheldona;-)

Post przez Madlenita » 21 kwietnia 2008, o 15:33

Nagie kości

Kathy Reichs

25 IV 2008

Jest upalne lato. W Charlotte Dr. Temperance Brennan - ekspert w dziedzinie antropologii sądowej, oczekuje na swe pierwsze od lat wakacje. Wszystko wydaje się być gotowe, kiedy nagle zaczynają pojawiać się kości. W żelaznym piecyku na drewno zostają odnalezione zwęglone zwłoki noworodka. Jego matka - Tamela Banks, która sama jest jeszcze dzieckiem, znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Słoneczne popołudnie. Na polu kukurydzy w Północnej Karolinie, rozbija się niewielki samolot. Ciała pilota i pasażera są tak spalone, że ciężko je zidentyfikować. Najbardziej zagadkowe są jednak kości, znalezione na dalekiej farmie nieopodal Charlotte. Co takiego odkopał pies pani antropolog - Boyd? Wydaje się, że szczątki należą do zwierzęcia, jednak analiza laboratoryjna odkrywa szokującą prawdę.

Jaką historię opowiedzą kości? Analizy zdjęć rentgenowskich i badania DNA są bardzo niejasne Kto usiłuje powstrzymać Tempe przed poznaniem odpowiedzi? Ktoś ją śledzi. Trzeba go powstrzymać, zanim będzie za późno. Z zadziwiającą autentycznością, na jaką mogą sobie pozwolić jedynie eksperci z dziedziny antropologii sądowej, "Nagie Kości" poruszają istotne kwestie i do samego końca budzą w czytelniku grozę.

Post przez Lena 872 » 23 kwietnia 2008, o 23:48

jeśli chodzi o romans + thriller to jestem zafascynowana twórczością Tess Gerritsen (ach te jej medyczne ....) i Iris Johansen, gorąco polecam Obrazek

Post przez Madlenita » 7 maja 2008, o 13:55

Iris Johansen to chyba będzie też ta nowość pasowała-Śmiertelny przypływ.

Miał już ktoś tę ksiązkę w rękach? Jakie są zapowiedzi na ostatniej stronie? Na poprzedniej była właśnie Johansen, Coulter i jakaś chyba z historycznych, ale nie pamiętam...

Post przez Tendra » 6 czerwca 2008, o 15:08

Może spróbuję. O ile lubię jej historyczne książki, to współczesne jakoś mi nie leżą. Czytałam w obliczu oszustwa i jakoś mi się to mało romantyczne wydało Obrazek

Post przez Lena 872 » 6 czerwca 2008, o 17:35

no rzeczywiście w obliczu oszustwa może nie wiele miało romansu w romansie,,,,

Post przez kajusiaa » 6 czerwca 2008, o 22:30

a jackson lisa? Obrazek ja ją lubię, chociaż tam raczej kryminał jest...

Post przez Smoczyca » 6 czerwca 2008, o 22:41

Jakiś czas skończyłam czytać "Ryzykowną piękność". Rewelacja! Zdecydowanie moja 2-ga ulubiona książka po Mr.Perfekcie. I niewiele jej do Mr.Perfekta brakuje. Trochę domyślny wątek thrillerowaty, ale za to cała reszta miodzio Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 6 czerwca 2008, o 22:42

czyli wolisz część drugą niż pierwszą??

Post przez Madlenita » 7 czerwca 2008, o 11:55

Ja ostatnio przeczytałam Ekskluzywny macho Tatiany Polakowej. Chyba naprawdę lubię rosyjskich autorów... A polakowa nie jest aż tak dołująca jak Marinina... I jest nawet wątek romansowy, tylko też trochę nieklasyczny... Ja na razie kibicuję Dziadkowi...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...