Teraz jest 21 listopada 2024, o 22:28

Polityka wydawnicza

O rynku wydawniczym i księgarskim, świecie redaktorów i tłumaczy oraz procesach towarzyszących literaturze

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 21 listopada 2010, o 01:22

Jak oleją, to już ich sprawa. My będziemy miały czyste sumienie.

Post przez Liberty » 21 listopada 2010, o 16:03

"Markiz", "Sukcesja", "Portret" (wyd. Da Capo), "Amazonka", "Spadek" (wyd. Exlibris) i było jeszcze jakieś opowiadanie o Szkotach w antologii. Jak dla mnie jedne z najlepszych historyków wydanych za czasów Da Capo i Exlibris. Nie odpuściłabym sobie "Portretu" i "Amazonki".

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 21 listopada 2010, o 16:59

To było opowiadanie: <span style="font-weight: bold"><span style="color: darkblue">"Gwiazdka"</span></span> z antologii <span style="color: darkblue"><span style="font-weight: bold">"Żmija" - Barnett Jill, Dawson Geralyn, Cabot Patricia</span></span> Obrazek Raczej Szkotów tam nie pamiętam... Chyba któreś z tych pozostałych miało taki wątek.

Mój pierwszy kontakt z romansem historycznym i w sumie z romansem Obrazek <span style="font-weight: bold"><span style="color: darkblue">Roberts Nory</span></span> nie liczę, bo czytałam wcześniej kilka jej książek z wątkiem sensacyjnym lub fantasy i nie traktowałam tego jako romans Obrazek

EDYCJA:

Zawędrowałam jakieś dwa tygodnie temu na pewien portal zagraniczny. Można tam znaleźć mnóstwo rzeczy. Książki, gry, filmy. Porady, jakieś pogaduchy, zabawy, artykuły. Przy okazji zajrzałam do działu o książkach. Ludzie pytali, głównie o romanse, z danym wątkiem lub konkretnego typu. Książki pojawiały się różne*... Matko, ile tam tego było, gdy później wyszukiwałam konkretną autorkę Obrazek Chyba by mi życia nie starczyło, żeby to wszystko przeczytać Obrazek I my się mamy cieszyć, że wydawnictwo wyda jedną książkę na miesiąc, a ciekawi mnie co piąta z nich. Nie, niech zapomną. Trzeba ich dręczyć albo pokazać środkowy palec. Niech wiedzą, że to nie komuna, gdzie się człowiek cieszył, gdy dostał cokolwiek. Takie mają ceny i podejście do odbiorcy, że nie ma co im pobłażać Obrazek

* Bardzo różne, dwie nawet miały swego rodzaju ostrzeżenia, ale to swoją drogą.

Post przez Berenika » 21 listopada 2010, o 17:23

Może podrzuć linkę do tego portalu w stosownym temacie Obrazek

Post przez Agaton » 21 listopada 2010, o 18:36

Aaa, zagalopowałam się, bo nie chciało mi się tłumaczyć o co chodzi i baaardzo uogólniłam. To nie było tak Obrazek Tam było pytanie o książki danego typu albo z konkretnym motywem. Ludzie odpowiadali co wiedzieli. Tak to właśnie wyszukałam...

Mogę podać oczywiście, ale nie wiem czy się przyda. Żeby wejść do kolejnych tematów, trzeba mieć ileś tam postów i jeszcze mają takie śmieszne zasady odnośnie ilości postów w jednym dziale... Podać?

Post przez Berenika » 21 listopada 2010, o 18:39

Podaj, może ktoś się zechce zapoznać i poudzielać Obrazek

Post przez Agaton » 21 listopada 2010, o 18:43

Oki. Podam w 2 miejscach: <span style="font-weight: bold">Ciekawe stron</span>y i <span style="font-weight: bold">Biblionetka i inne miejsca</span> Obrazek

Post przez Berenika » 21 listopada 2010, o 18:45

Fajnie Obrazek

Post przez Agrest » 21 listopada 2010, o 22:20

Ja w ten sposób czytałam większość romansów na początku, tyle że na podstawie romansowego forum amazona głównie, gdzie interesujące mnie pozycje wyhaczałam z wątków o ulubionych książkach, ulubionych fragmentach, motywach etc. Rynek polskojęzyczny mnie wtedy nie bardzo interesował. Bardziej się tym zainteresowałam dopiero jak tutaj trafiłam, okazała się, że wiele z tych książek u nas nie wyszło, a we mnie obudziło się Poczucie Misji Obrazek

Post przez Agaton » 22 listopada 2010, o 00:21

Ja się mogę tutaj zapytać, ale tam z ciekawości zajrzałam i później sprawdzałam autorki Obrazek I nie tyle, że było dużo odpowiedzi na potrzebny motyw (Bo w sumie mało.), co dużo autorek ogólnie i ich książek Obrazek

Stare nowe

Post przez anna2 » 30 kwietnia 2011, o 14:18

Może ktoś już o tym pisał, jednakże nie znalazłam tej informacji, więc piszę. Amerykańska strona Harlequina zdecydowała się wznowić tytuły w formie e-booków, wydane przed laty drukiem. Dodają kolejne tytuły, niestety ich strona woła o pomstę do nieba. Wyszukiwarka zupełnie nie spełnia swojej roli. Napisałam do Redakcji, że powinni pomyśleć o stworzeniu odrębnego działu, zamiast wrzucać wszystko do jednej kategorii np. H Present. Wszystko się miesza. Nowe ze starym. Odpowiedzieli, że powinnam na forum zadać pytanie jak szukać. Urocze.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 kwietnia 2011, o 14:35

jaki konkretnie widzisz problem w wyszukiwarce?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez anna2 » 30 kwietnia 2011, o 15:58

Mam na mysli stronę eHarlequin.com.

Post przez Agrest » 30 kwietnia 2011, o 18:27

Ale co jest z nią nie tak? ;)

Tam wyszukiwarka może być myląca o tyle, że ma trzy zakładki: Books, Extras i Community. Automatycznie wyświetla wyniki z zakresu Community (forum etc). Żeby zobaczyć wyszukane książki, wystarczy zaznaczyć Books.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Fringilla » 30 kwietnia 2011, o 18:28

przyznam, że mi też brakowało wyników sortowanych np wg daty wydania (pierwszego), aż przestałam praktycznie korzystać, dlatego się zastanawiałam co jeszcze ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez anna2 » 30 kwietnia 2011, o 20:01

Dokładnie. Ponadto wyszukiwarka kompletnie wariuje gdy próbujesz wpisać tytuł i autora.

Post przez agula » 1 maja 2011, o 15:40

Wydawnictwo 2BS znowu mnie miło zaskakuje swym podejściem do czytelniczek. Najpierw ogłosili konkurs na tytuł do drugiej ksiażki K.Cole a teraz dają do wyboru trzy wariacje okładki i zbierają głosy która się najbardziej podoba. :padam:
Ach gdyby Amber wziął z nich przykład może by przestali straszyć nas tymi maszkaronami. :mur:

Post przez Fringilla » 1 maja 2011, o 16:11

idziemy głosować? :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 czerwca 2011, o 14:56

Niech ktoś mi wytłumaczy, bo ja chyba głupieję: to samo wydawnictwo, ostatnio u nas znaki formowe się upodabniają do firmy matki, więc skąd i dlaczego tak diametralnie różne ceny?
Obrazek
Cena: 34.99 zł

http://www.eharlequin.com/storeitem.html?iid=22063
List Price: $7.99

Jakby przeliczyć przy kursie dzisiejszym 2,72 zł za dolara wyjdzie 21,73 zł za tę książkę, a nie 35 złotych!!!

Skąd takie wysokie ceny w naszym Harlequinie? Naród biedny, podatki rosną, płace nie, więc dlaczego oni podwyższają ceny? Przecież nikt tych książek nie kupi, zwłaszcza że to wznowienia, których pierwsze wydania można kupić za grosze?

Rozbój w biały dzień!! :choler: :what:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Fringilla » 10 czerwca 2011, o 16:32

:snicker: za tłumaczenie dopłacasz.
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 10 czerwca 2011, o 19:30

A właśnie, widziałyście? Twarde okładki w pajacu ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 10 czerwca 2011, o 20:54

tego jeszcze nie widziałam :hahaha:

Post przez Agrest » 10 czerwca 2011, o 22:06

Dla mnie 35 złotych za taką książkę to jest naprawdę wysoka cena, tak się rozbestwiłam tymi właśnie oryginalnymi cenami (20 z groszami za nowego paperbacka, 10 za używanego), że jak widzę 30 to stwierdzam, że czekam na promocję. Czy to się leczy? :P
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Berenika » 10 czerwca 2011, o 22:10

Lepiej nie, bo to zdrowe podejście jest ;)

35 złotych za twardą oprawę i nową okładkę to przesada.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 10 czerwca 2011, o 22:12

ja też czatuje zwykle na promocje,zawsze to jakaś oszczędność

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiadomości i publicystyka