Teraz jest 22 listopada 2024, o 18:23

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 101
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez myca » 12 marca 2008, o 00:12

Ja uwielbiam gołąbki ziemniaczane

Przepis:

- obrac i utrzeć 1-1,5 kg ziemniaków

- odlać wodę

- dodać jajko i 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- sól i pieprz do smaku



- następnie farsz ziemniaczany owinąć liśćmi kapusty

- może to być zwykła kapusta biła lub włoska tak jak do normalnych gołąbków

- zrobione gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym

- wstawić do piekarnika na 1 -1,5 godziny na 200 stopni

- i gotowe

PYCHA

 

Post przez Jesc » 12 marca 2008, o 16:44

Macie jakies przepisy na tradycyjne Wielkanocne sniadanie i obiad?

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 12 marca 2008, o 16:48

u nas zawsze na Wielkanocne śniadanie jest jajecznica z jajek gotowanych na twardo, z kiełbasą i tartym chrzanem. pychota

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 12 marca 2008, o 16:54

Moje wielkanocne śniadanie jest zawsze takie samo : jajka na twardo, sałatka warzywna i dodatki (szynki, sery itd.)... Nic szczególnego, ale przez te, że to utarta tradycja, czuję wtedy, że są święta.

 
Posty: 101
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez myca » 12 marca 2008, o 17:34

u mnie na wielkanocne śniadanie jest żurek z jajkiem i kiełbasą, jajka na twardo, szynki, sery i tzw. nadziewane skorupki- to ugotowane zmiażdżone jajka zcebulką i pieczarkami. farsz jest nakłdany do połówek skorupek po jajkach, a następnie wszystko się smaży chwilę na oleju- pycha

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 12 marca 2008, o 17:51

Co prawda u mnie się tych jajek faszerowanych nie podaje w Wielkanoc, ale jak robię, to zanim na patelnią wrzucę to wsadzam w bułkę tartą.

A u mnie w Wielkanocne śniadanie zawsze jest żurek z kiełbasą, jajkiem, taki tradycyjny na zakwasie, oprócz tego jajka, zwykle sałatka warzywna, a także różne inne rzeczy, których teraz nie pomnę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 marca 2008, o 18:24

a ja jak się naszykuję różnych potraw, i napatrzę na stole na te szynki itp, sałatki..to zawsze mam ochotę na kanapkę z żółtym serem...jakaś przekora organizmu Obrazek jeszcze jak jestem u siebie - to pół biedy, bo sobie zrobię, ale jak u kogoś???? trochę głupio Obrazek

 

Post przez Jesc » 12 marca 2008, o 18:32

Ja tez robie jajka faszerowane i maczam w bulce tartej przed smazeniem. Robie jeszce twarozek wiosenny( bialy ser wymieszany z pokrojona rzodkiewka,ogorkiem,szczypiorkiem i przyprawami).Kolorowo i smacznie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 12 marca 2008, o 18:33

u mnie jajka na twardo <obowiazkowo w skopupkach bo przeciez trzeba sie nimi stukac>, chyba zurek <pewna nie jestem bo nie jadam>, bigos albo jakas inna kapusta <ale nie jem, wiec nie wiem co dokladnie>, miesa pieczone przez moja mame <schab n z sliwka, indyk itp - pyyyyyyyycha>, salatka, chrzan, cwikla i cos tam jeszcze Obrazek

 

Post przez Jesc » 12 marca 2008, o 18:35

To sniadanie omowilysmy a co na swiateczny obiad? Na deser to rozne baby i mazurki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 marca 2008, o 19:59

ja z reguły w porze obiadu (w święta) jestem u teściów...a teściowa twierdzi że w święta jest tyle różnego jedzenia, że nie robi obiadu Obrazek

 
Posty: 1066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez dobi » 13 marca 2008, o 11:46

u mnie jeszcze na to śniadanie jest biała kiełbasa (oprócz oczywiście żurku, jajek, sałatki i innych wedlin Obrazek )

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 13 marca 2008, o 15:43

któraś z dziewczyn pisała o twarożku z warzywami, mniam mniam. ja robię go tak:

śmietanę 30% ubijam na prawie sztywno

w to wrzucam biały ser i dokładnie mieszam i to jest moja baza Obrazek, którą uwielbiam, mhyyyymmmm



1. do bazy dodaję ogórki kiszone drobno pokrojone i posiekany koperek, sól i pieprz

2. pokrojona szynka i podduszona cebulka, sól, pieprz i słodka papryka

3. rzodkiewka i szczypiorek, sól i pieprz

4. na słodko: cukier i olejek migdałowy

6. na słodko z suszonymi owocami (wcześniej namoczonymi)

7. ze świeżymi owocami: banan albo pomarańcza (mandarynka)

8. z podduszonymi jabłkami (w kostkę) z dodatkiem cynamonu i rodzynkami...

 

Post przez Jesc » 13 marca 2008, o 17:00

Wlasnie bialy ser lub twarozek jest tylko baza, w zaleznosci od sezonu dodaje rozne dodatki, ziola i przyprawy, to juz zalezy tylko od fantazji i mozliwosci. Czasem dodaje zelatyne i wtedy taki twarozek wyglada jak biala galaretka z dodatkami i daje sie kroic.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 13 marca 2008, o 17:58

Co do obiadu, to u mnie śniadanie jest albo tak późno, albo tak syte, że obiadu w sumie nie jadamy Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 marca 2008, o 18:03

u mnie obiad to sprawa umowna - mama zawsze pyta, co zrobić. może gołąbki, może kurczak pieczony, może zrazy Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 14 marca 2008, o 18:56

Ale mi smaka narobiłaś!! Obrazek Jutro na obiad zrobię gołąbki Obrazek w sosie pmidorowym...mmm pycha, juz mi ślinka cieknie na samą myśl. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 14 marca 2008, o 19:47

wczoraj kupiłam "mąkę na pizzę" Diamant i właśnie zagniotłam ciasto Obrazek uwielbiam ten przepis a teraz zobaczę jak wyjdzie z tą "specjalną" mąką ... a oto przepis:



400g (ok2,5 szkl) mąki

łyżeczka soli

0.5-0.75 łyżeczki drożdży instant

1szkl wody (może być zimna)



zagnieść ciasto przez ok 4 minuty (można mikserem na najniższych obrotach- ale ja wolę "ręcami" Obrazek ), odstawić na 5 min i ponownie zagniatać przez 2 min (mikser na średnich obrotach)...posmarować oliwą i odstawić na 30min...przykryć folią i...do lodówki na noc (tak tak do lodówki!!!) wyjąc ok 3 godziny przed pieczeniem, podzielić na 2 części i na gorącą !!! blachę do piekarnika.



to jest przepis na cienką pizze, jest rewelacyjna,polecam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 14 marca 2008, o 23:37

Obrazek Chyba jestem zacofana, nie widziałam jeszcze nigdzie u nas takiej mąki, ba! nawet o takiej nie słyszałam Obrazek

I jak pizza? Już zrobiona, zjedzona? A jakie dodatki do pizzy są waszym zdaniem najlepsze? Ja chyba najbardziej lubie :ser, pieczarki, szynka Obrazek i własnej roboty czosnkowy sos Obrazek mniam

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 marca 2008, o 01:29

Ja też. A do tego koniecznie cebula. I dużo, duuuuuuużo ketchupu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 15 marca 2008, o 03:23

A nie lepiej zamiast ketchupu własny sos pomidorowy albo ten czosnkowy?

Ostatnio skusiłam się na pizze z serem pleśniowym ( oczywiście znajoma płacila Obrazek ) Nie polecam! Ser plesniowy na ciepło.Fujjj Obrazek

teraz przez jakiś czas pizzy wogóle nie rusze... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 15 marca 2008, o 13:35

ja uwielbiam pizze z owocai: ananas, kukurydza, brzoskwinia Obrazek pyyycha Obrazek



ale taka z pieczarkami, szynka, papyka, groszkiem, kukurydza, pomidorkiem i kilebaska lub szyneczka tez nie pogardze <wlaszcza jak mama robi>.



co do serow plesniowych - to ja dlugo nie moglam ich przebolec, teraz jadam tylko smietankowy i z orzechami - innych nie rusze... a jak widze lazura to mi sie niedobrze robi....

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 15 marca 2008, o 15:34

Dziś gołąbki Obrazek Zaraz się biorę za robienie, mniam mniam i młode kartofelki Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 24 marca 2008, o 16:59

A ja siedzę przed kompem i wcinam ciasto... Na przemian z jakąś dobrą wędlinką-ciocia przyniosła własnej roboty...I już musiałam zmienić spodnie, bo na mnie nie wchodziły...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 marca 2008, o 21:54

O rany, ja też się nieprzyzwoicie obżarłam i to głównie ciastem. A narobiłam tych ciast, jak potluczona i w rezultacie połowę z nich musiałam zamrozić. A na dodatek wszystko razy trzy, bo dla siebie, dla mamy i mojemu mężowi do pracy, bo wczoraj miał całodobowy dyżur. Aż się boję wejść na wagę po świętach. Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość