Teraz jest 28 listopada 2024, o 11:44

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 22:00

Po to, żeby czytać (jeśli jest zamknięte). Każde forum ma czytających-nie-piszących. Ja sama zaglądam na różne fora i korzystam z zawartych tam informacji i opinii, a udzielać się nie mam najmniejszego zamiaru Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 22:01

miło poczytać jest Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 7 października 2010, o 22:49

Ci co się rejestrują i nie piszą nic zachowują się jakby się bali .Tylko czego ? Obrazek Przecież my nie gryziemy ,nie ?

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 22:52

może po prostu nie lubią pisać Obrazek

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 22:56

Na pewno są osoby które obawiają się wejścia w zgraną grupę, ale też na pewno część po prostu nie ma ochoty się angażować. Normalny objaw na każdym forum, tylko na takim jak nasze bardziej to widać, bo żeby trzeba całość czytać, trzeba się zarejestrować.

Post przez Lucy » 7 października 2010, o 23:02

Jak nie chcą pisać to niech się nie zapisują i tyle . Nie wiem czy jest coś takiego w regulaminie ale po nie odzywaniu się przez nie wiem ,parę miesięcy może powinno być konto skasowane ? Jeżeli ktoś planuje jakiś wyjazd albo przeprowadzkę to napiszę po prostu w odpowiednim temacie ,że go nie będzie i koniec. Tak sobie pogrzebałam i np. użytkowniczka <span style="font-weight: bold">Katrina</span> logowała się ostatnio 29 Lut 2008 a w jednym poście napisała <span style="font-style: italic">zabieram się do intensywnego forumowania </span>. Już to widzę Obrazek

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 23:21

Lucy - ale swoją drogą: czy przeszkadzają ci osoby, które nie piszą , tylko czytają?

Dotychczas praktyka była taka, że kto się zarejestrował i nie odwiedził forum ani razu od 6 miesięcy - jego konto kasowane jest. Kogo nie było rok i ma zero postów - takoż. Nie kasujemy osób, które odwiedzają regularnie bądź mają ilość postów powyżej zera.

Uważasz, że to zła praktyka?

Post przez Lucy » 8 października 2010, o 00:34

<span style="text-decoration: underline">Osoby, które nie piszą , tylko czytają</span> - takie martwe dusze.

Zapisujesz się na forum żeby się poudzielać nie ? W moim przypadku tak było nie wiem co innymi kieruje. Czy takie osoby mi przeszkadzają ? Trochę ,ponieważ fajna ta liczba 868 użytkowników ale czy aktywnych ? Nie. Wole już mieć ich 100 albo 50 ale udzielających się. Lepsza jest jakość od ilości.

<span style="text-decoration: underline">Nie kasujemy osób, które odwiedzają regularnie bądź mają ilość postów powyżej zera.

Uważasz, że to zła praktyka?</span> Trzeba by to dopracować .Osoba która ma na swoim kącie 100 postów a logowała się ostatnio 2 lata temu powinna zniknąć . Ale to moje zdanie. Właściwie przy rejestrowaniu się powinno być napisane : Jeżeli nie masz zamiaru się udzielać na forum to zastanów się jeszcze raz przed wstąpieniem do naszej gadatliwej społeczności . Obrazek

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 00:42

ale jeśli skasujemy ich profile, to wtedy nie będzie wiadomo kto jest autorem postów. to niewygodne dla nas.

ponadto: ktoś, kto niegdyś żywo się udzielał, wiele wnosił do dyskusji, ale teraz nie może (powody to jego prywatna sprawa, niektórzy mają tez problem z "powrotem" bo się wstydzą... czegoś) zasługuje na po prostu wykasowanie?

trzecia sprawa: nigdy nie wiadomo, kiedy ludziom przyjdzie do głowy coś jednak napisać Obrazek poczucie, ze w każdej chwili mogą zostać wywaleni, nie sprzyja luźnej atmosferze... te 800 osób to nie tylko liczba dopieszczająca nasze ego.

jasne, że kryteria należy przeanalizować i się zastanowić Obrazek

Post przez Agrest » 8 października 2010, o 01:04

Uważam, że podane przez Frin zasady są bardzo dobre. Jestem przeciwko kasowaniu kont, które mają jakieś posty. A także wymogowi odmeldowywania się pod groźbą skasowania konta (nie przeciwko samemu zwyczajowi, z towarzyskiego punktu widzenia, tylko takiej nadregulacji)

Nigdzie nie jest powiedziane, że ta liczba na dole ma odzwierciedlać ilość aktywnych użytkowników.

Lucy, duża część tego forum jest zamknięta, a była jeszcze bardziej - a więc nie jest prawdą, że tylko chęć pisania może być impulsem do rejestracji. Chcesz zajrzeć do środka - musisz się zapisać.

Żeby nie było, oczywiście chciałabym, żeby się więcej osób udzielało, ale wymyślanie kolejnych punktów regulaminu to nie jest sposób na walkę z biernością moim zdaniem...

Post przez Lucy » 8 października 2010, o 01:39

Właśnie ciekawe ile osób zapisało się tylko z ciekawości ? Pooglądało sobie tematy i do widzenia . Jeżeli kasowanie kąt wam nie odpowiada to w porządku ale przy rejestracji dobrze by było napisać ,że to forum w którym oczekujemy od osoby udzielania się a nie krycia po kątach .

Post przez Agrest » 8 października 2010, o 01:59

A co to da? Forum Wielbicielek ma w regulaminie obowiązek aktywnego udzielania się, a nie zauważyłam, żeby wszystkie zarejestrowane osoby (200+) prężnie tam działały Obrazek Wręcz przeciwnie.

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 02:06

Lucy - problem polega na tym, że nie mamy narzędzi, aby ludzi zmusić, a samo kasowanie kont jest... czaso- i pracochłonne... bo niektórzy po prostu zapiszą się znowu... i znowu...

pytanie: jaki ma być cel? żeby osoby nie piszące się nie rejestrowały czy żeby zachęcić do pisania? Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 8 października 2010, o 02:32

W sumie to jest problematyczne, bo ciężko jest to wypośrodkować. Są osoby, które co jakiś czas wchodzą na forum, poczytają, może nawet kiedyś coś tam napisały. Jednak są osoby, które kiedyś uczestniczyły w życiu forum, mniej lub bardziej regularnie, ale teraz już nie są aktywne np: od dwóch lat (że pozwolę sobie użyczyć przykład Lucy). Nie wchodzą na forum, bo się znudziły, czy z jakiś innych powodów i nawet nie mają zamiaru się pojawiać.

Może to by było trochę pracochłonne, ale można by wystosować pytanie do osób, które od długiego czasu nie były aktywne, czy mają zamiar jeszcze powrócić na forum. Jeśli nie to takie konta można by pokasować.

Oczywiście nie chcę się wtrącać w sprawy administracji, tym bardziej, że jestem tu stosunkowo nowa, ale taki pomysł mi się nasunął jak czytałam wasze wypowiedzi. Obrazek

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 02:36

ale gdy zajrzysz do tematów sprzed tych 2 czy 3 lat, nie będziesz wiedziała, kto napisał dane posty. nie przeszkadza ci to?

to tak jak z tym forum - w sumie mogłybyśmy po prostu gdzie indziej zacząć od początku, ale jednak wiele udzielających się dziewczyn ma sentyment i ceni sobie przeszłe i zaprzeszłe dyskusje - chcą je zachować, bo mają one jakąś dla nich wartość.

Post przez Tsuki » 8 października 2010, o 02:42

Wiesz prawdę mówiąc jak przeczytam posty osób, które nie były aktywne do ponad 2 lat to i tak nie będę wiedziała kto to, bo za mojej bytność na forum już te osoby się nie wypowiadały. To takie spostrzeżenie nowej użytkowniczki. Oczywiście wiem, że starsze stażem użytkowniczki patrzą na to z innej perspektywy i dla nich nie są to zupełnie anonimowe osoby.

To była tylko taka luźna myśl, która mi się nasunęła...

Post przez Agrest » 8 października 2010, o 02:43

Ale takie kasowanie jaki miałoby cel?

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 02:44

aj, źle wytłumaczyłam sprawę: chodzi o to, że gdy likwidujemy konto, to w miejsce autora posta się pojawia "konto nieaktywne" i już. i nagle robi się mnóstwo postów, a nawet całe strony jednego autora o nicku "konto nieaktywne" Obrazek lekki absurd czy tylko ja mam wrażenie? Obrazek

Post przez Tsuki » 8 października 2010, o 02:53

Wiem że pojawia się coś takiego zamiast nazwy użytkownika. Może ja coś zakręciłam. Chodziło mi tylko o to, że dla młodszych stażem użytkowniczek (a przynajmniej dla mnie), czy gdzieś będzie napisane "konto nieaktywne", czy nick osoby, która od dawna się nie udzielała, nie będzie to miało znaczenia, bo nie znam tej osoby z aktualnych dyskusji na forum.

Co do mojego osobistego zdania na temat kasowania kont nieaktywnych użytkowników to jest mi to generalnie obojętne, zostawię to do rozsądzenia administracji. Taki pomysł mi się nasunął, więc o tym napisałam. Chociaż muszę się zgodzić, że nagłe pojawienie się całych stron zapisanych, przez osoby, którym skasowano konta, może wyglądać trochę dziwnie.

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 02:58

ok, przy konkretnej dyskusji rozdzielimy problem "osoby z zerową ilością postów" i "osoby do danego czasu nie udzielające się na forum" Obrazek

Post przez Tsuki » 8 października 2010, o 03:03

To ja zaczekam z wypowiadaniem swych opinii do czasu aż włodarze zapytają się nas szaraczków o zadnie w tej sprawie. Obrazek

Post przez Fringilla » 8 października 2010, o 03:08

cóż, teoretycznie za offtop nikt nas w czatowaniu nie może pogonić, ale... lepiej chyba pogadać konkretniej gdzie indziej, bo faktycznie sprawa poważna Obrazek

Post przez Dorotka » 8 października 2010, o 12:40

A może warto byłoby się zastanowić co kiedyś przyciągało nowych użytkowników. Bywało, że nawet panowie się rejestrowali i, o dziwo, chętnie udzielali, choć to typowo babskie forum. Czy są takie tematy, które przyciągaja? Z pewnością Lisy, Motywy, Recenzje, myślę, że Czytelnia też. Te działy są naszym atutem i wabikiem. Przez jakiś czas Nasza Twórczość też przyciagała całkiem spore grono dziewczyn, które nie tylko chciały czytać, ale głównie wklejać swoje opowiadania, bo piszących osób jest niemało. Bywały osoby, które z początku rzadko udzielały się w innych tematach, za to często gościły w opowiadaniach, ale potem powoli wciągały się w życie forum i zaczynały rozmawiać z nami w innych działach.

Nam potrzeba jakiegoś wabika, który ściagałby do nas nawy narybek. Coś takiego, co stanowiłoby wyjątkowo kuszacą przynętę. Tylko co to miałoby być?

Na forum serialowym, na którym jestem zarejestowana takim wabikiem są całe seriale, filmy i telenowele, które można oglądać za friko. Warunkiem dostępu do nich jest jednak napisanie przynajmniej 100 postów [i to treściwych i sensownych, bo zbyt krótkie i lakoniczne są wykasowywane przez admina], a potem co miesiąc minimum 70 postów, bo inaczej dostęp do Pobieralni filmowej jest odbierany. Nie mam pojęcia czy udostępnianie tych filmow jest legalne, czy nie, ale nikt ich za to nie ściga, więc może i u nas można byłoby zastosować coś podobnego? Myślę tu o "książkach w wersji komputerowej", jakich pełno jest na Chomikach i w całym Internecie . Wiem wiem, prawa autorskie, ale może jest na to jakiś legalny sposób?

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 8 października 2010, o 12:53

Ale takie coś to ja rozumiem - sama takie stany miewam Obrazek

Chodziło mi głównie o osoby, które sie rejestrują na forum, a nie ' się w ogóle, ani jednego słówka. To mnie dziwi Obrazek

Post przez Agrest » 8 października 2010, o 13:33

W szukanie tego sposobu można się bawić mając takie zaplecze jak google Obrazek

My możemy jedynie liczyć na to, że jeśli zrobimy dobre i profesjonalne wrażenie na wydawnictwach, jakieś zaproponują nam współpracę w rodzaju konkursów czy udostępniania fragmentów przed premierą. Jednak na szeroko zakrojoną współpracę z amberem bym nie liczyła Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym