Teraz jest 28 listopada 2024, o 10:40

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez Dorotka » 6 października 2010, o 23:49

A dlaczego? Obrazek

Post przez asiunia31 » 7 października 2010, o 00:01

Bo możesz to dostać? Obrazek

Post przez Dorotka » 7 października 2010, o 00:14

Ach, żeby to była prawda, to ja już bym wiedziała czego sobie życzyć, żeby mi na dobre wyszło. Obrazek Ale nadal nie mam pojęcia co ma październik do wiatraka. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 00:18

bo przybędą odreagować obecne zabieganie i ani się obejrzysz, jak przestaniesz, Dorotko, nadążać za pojawiającymi się postami Obrazek ja tak miewam... Obrazek

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 00:32

Ale faktem jest niestety, że w zeszłym roku takiego załamania wrześniowo-październikowego nie było Obrazek

Miejmy nadzieję, że wkrótce odbijemy Obrazek

Post przez Dorotka » 7 października 2010, o 00:46

Przeważnie w okresie wakacyjnym była posucha, ale potem na początku września wszystko wracało do normy. Ale tak prawdę mówiąc to już chyba od roku mamy tendencję spadkową.

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 01:01

Jeszcze raz: a chodzi o brak czego?

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 10:48

Nie mamy od roku tendencji spadkowej, zerknij do statystyk:

http://www.harlequin.fora.pl/statistics.php

Spadek przyszedł w zeszłym miesiącu. Jeśli odczuwasz to od roku, to może chodzi o to, że mniejszy jest ruch akurat w tematach, które ciebie osobiście interesują Obrazek

Szczerze mówiąc, gdybym się miała dopatrywać na forum kryzysu, to martwi mnie co innego, a mianowicie bardzo mało świeżego narybku. I tu statystyki owszem, pokażą że w porównaniu z zeszłym rokiem rejestruje się mniej osób. To zresztą nie musiałoby być aż takim problemem, ale mniej osób zaczyna pisać, a kontynuuje z jakąś regularnością w ogóle mało kto. To kiepsko, bo odpływ użytkowników czy ograniczenie aktywności są nieuniknione, ale dopóki pojawiają się nowi, jakoś się wszystko kręci.

Mam nadzieję, że dzięki rejestracji własnej domeny, którą będziemy mogły się reklamować na fejsbuku czy stronie hq, trafi do nas więcej osób Obrazek I że będą chętne do dyskusji Obrazek

Post przez Dorotka » 7 października 2010, o 12:19

Statystyki statystykami, ale wyraźnie widać, że to już nie to co dawniej. Ale nie mam pojęcia dlaczego. Zniknęły największe Gaduły? Entuzjazm się nam gdzieś zapodział? Przecież kiedyś, szczególnie wieczorami, był tu tłok jak w samo południe na Marszałkowskiej, gadałyśmy o wszystkim, o przysłowiowej dupie Maryni też. Pamiętacie jak często Kat rugała nas za off topy? Teraz już nie miałaby za co. Mam wrażenie, że nawet Klub Dyskusyjny podupadł, mimo szczerych chęci dziewczyn, które go prowadzą.

Najwyższy czas zrobić coś, co na nowo rozgrzeje to forum do czerwoności. Oficjalnie mamy 868 zarejestrowanych użytkowników, z czego pewnie tylko 40 udziela się w miarę regularnie. A co z pozostałymi? Boją się odezwać? Nie mają o czym z nami gadać? O co biega, do diaska?

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 7 października 2010, o 13:35

I to jest pytanie, na które nie umiem odpowiedzieć, a chciałabym znać odpowiedź.

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 7 października 2010, o 16:24

Jeśli mam być szczera, to też zauważyłam, że się ciszej zrobiło, ale to tak od zeszłego miesiąca jakoś. I faktycznie mało jest nowych osób... Za chwilę to może być to, o co forum było "oskarżane": <span style="font-style: italic">Kółko wzajemnej adoracji</span>. Ale co zrobić, skoro mało kto chce gadać Obrazek

Swoją drogą, ja bym sobie popisała i w sumie to piszę, tylko sama do siebie nie dam rady Obrazek

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 16:27

A jak było przed wrześniem?

Post przez Agaton » 7 października 2010, o 16:31

Hmm, wydaje mi się, że żywiej. Chociaż mnie w sierpniu nie było tu wcale, więc może już w połowie wakacji zrobiło się pustawo Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 października 2010, o 16:50

nawet jeśli nieraz jest nas więcej,to odzywają się 3-4 osoby,reszta jest przeważnie zarejestrowana jako "gość" lub po prostu się nie odzywa.

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 17:15

pytam, ponieważ sama analizuję swój model bytowania na forum Obrazek

przez ostatnie 3 miesiące nie tylko nie miałam silnej weny do pisania, ale nawet do czytania romansowego, więc czymże się dzielić mogłam? Obrazek

dodałam do tego a) wyjazdy, b) zwichniętą prawicę i c) sezon przeziębieniowy...

ale do rzeczy: potrzeba nam nowych ludzi w celu rozruszania <span style="font-style: italic">starego</span> towarzystwa. nie wiem, czy zauważyłyście, ale mniejszy przypływ wiąże się z 2 sprawami:

- od początku 2009 roku już tak często nie reklamowane byłyśmy (już wy wiecie o kim mowa Obrazek na biblionetce i forum o2

- stopniowo otwierane były działy w Czytelni dla niezarejestrowanych (oraz Listy ostatnio).

to są działania, które nie przyciągają w efekcie i nie "zmuszają" do uspołeczniania się Obrazek

cele, które temu przyświecały, zostały osiągnięte: mniej rejestrujących się użytkowników, którzy milczą.

ale i, ze względu na istnienie list i spisów, mniej osób wypytujących o różne rzeczy,a więc i mniejsze możliwości "wciągnięcia" w dyskusję.

rozmowę nie jest łatwo zacząć, a skrótowość i abstrakcyjność dla osób z zewnątrz dyskusji też nie ułatwia nowym osobom włączania się do nich Obrazek

Post przez Dorotka » 7 października 2010, o 17:38

To spowolnienie trwa dłużej niż miesiac czy dwa, tak jest już od roku. Jak przejrzałam poszczególne tematy, to nagle okazało się, że w niektórych zastój zaczął się w połowie 2009. Oto przykłady:

* <span style="text-decoration: underline">POGADUCHY</span>:

- "Miłość i przyjaźń" - ostatni post - 9.01. 2009

- " Mr. Perfect" - ostatni post - 20.01. 2009

- "Zemsta za..." - ostatni post - 18.05.2009

- "Od pierwszego spojrzenia" - ostatni post - 22.06.2009

- "Miłość przez internet..tzw wirtualna.." - ostatni post - 26.08.2009

- "Ulubiona scena erotyczna" - ostatni post - 24.09.2009

- "Romans z zajetym?" - ostatni post - 23.11.2009

<span style="text-decoration: underline">Supernatural</span>:

- "Widzę w twoim życiu przystojnego bruneta..." - ostatni post - 18.05.2009

- "City of dreams" - ostatni post - 22.09.2009

<span style="text-decoration: underline">TREŚCI LITERACKIE</span>:

- "Linki do Nory i nie tylko" - ostatni post - 14.12.2007

- "Wymienianki" - ostatni post 6.01.2008

- "Jak wam się podoba..." - ostatni post - 27.04.2009.

Wiem, że to może nie są jakieś super ważne tematy, ale wydaje mi się, że na takich pogaduchach opierają się wszystkie fora, bo każdemu potrzebne jest takie miejsce, gdzie może pomarudzić i poplotkować i czasami własnie takie babskie ploty pozwalają się otworzyć tym nowym osobom lub tym nieśmiałym.

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 18:19

hm, nie to, zeby, ale uważam, że w pewnym stopniu potwierdza to moją teorię.

aby pisać w takich pogaduchowych tematach, trzeba się na forum zadomowić - jeśli wiele osób zagląda tylko "informacyjnie" bądź gros czasu spędza w bibliotecznych tematach, może już nie mieć czasu/siły/motywacji do zaglądania gdzie indziej... Ale w kąciku poradniczym źle nie jest, co oznacza, że może tu wystąpił czynnik dodatkowy: niechęć do pisania w tematach, w których "dawno" nikt nie pisał...

nie jestem modem tych działów, więc przyznam, że nie znam problemu "od środka", ale sądzę, że... kurcze, po prostu z jednej strony trzeba chyba jakoś je "rozkręcić" w czasie gdy pojawiają się nowe osoby...

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 18:24

Akurat te tematy są dość wyraźnie sprofilowane... Obrazek Może obecna ekipa nie ma weny do pisania w nich?

A może faktycznie wystarczy je ruszyć, żeby odżyły? (przy czym te z Treści zwyczajnie się przeniosły do zbiorczego tematu i tyle)

A ja sobie pogrzebałam w archiwum i znalazłam dokładny moment ', raczej to o czym pisała Agaton, czyli zastój w tematach książkowych, które od niedawna dopiero przycichły.

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 18:33

co do tego ostatniego: wrzesień szkolny (a wiele tutaj robi w tej branży po obu stronach muru Obrazek oraz pażdziernik uniwersytecki (jak wyzej Obrazek miejcie litość Obrazek

reklama dźwignią handlu Obrazek

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 18:39

Że stali przycichli, mam litość Obrazek Trochę litości, w każdym razie Obrazek

Że nowych brak, nie Obrazek A więc brak linków na o2, a do tego np ja trafiłam przez wczesne wcielenie wielbicielek na forum gazety, zdaje się że ktoś jeszcze o tym pisał - teraz wątki z tamtego forum są zarchiwizowane, więc też nikt tu tym sposobem nie trafi, kolejna droga zamknięta. Liczę mocno na fb i hq - na tym ostatnim padały już wyznania w rodzaju: uwielbiam romanse, ale nie mam z kim o nich rozmawiać... Obrazek

Post przez Agaton » 7 października 2010, o 19:37

Trzeba będzie reklamować i tyle, bo jakoś nie wierzę, by ludzie przestali romanse czytać Obrazek Po prostu nie wiedzą, gdzie sobie o nich pogadać.

Też sobie przypomniałam, że dołączyłam w maju zeszłego roku, ale dopiero od października więcej pisałam, bo wcześniej nie miałam możliwości.

No i warto pamiętać, że na początku, to nie jest tak łatwo się odezwać. Ja się wstydałam.

Post przez Agrest » 7 października 2010, o 19:39

Ja się rzuciłam do pisania natychmiast po rejestracji Obrazek

Post przez Agaton » 7 października 2010, o 19:42

Bo miałaś możliwość Obrazek A ja najpierw się szykowałam do sesji, potem miałam praktyki, potem wyjazdy i jeszcze wtedy dzieliłam się komputerem domowym z siostrą Obrazek Potem dopiero kupiłam, żeby mieć też na uczelni, więc sobie mogę pisać kiedy chcę i ile Obrazek

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 7 października 2010, o 20:15

Ja też Obrazek I uważam, ze tak jest najlepiej, bo czym dłużej się czeka z tym pierwszym odzewem, tym pewnie później trudniej (<span style="font-weight: bold">Agaton</span> jest chlubnym wyjątkiem Obrazek ). Mnie generalnie dziwi troszkę to, że ludzie się rejestrują i nic nie piszą, tylko czytają. Po to są przecież wszelkie fora, żeby się dzielić opiniami, żeby wymieniać poglądy, a przy okazji dobrze się przy tym bawić, więc jeśli się gdzieś rejestruję, to właśnie po to. Bo jak nie po to, to po co Obrazek

Post przez Fringilla » 7 października 2010, o 21:37

wiesz, KAsiaq... ja czasem jestem w takim stanie, że ledwo czytam, a pisanie z sensem i bez totalnego odklejenia to wyzwanie duże Obrazek gdybym nie była modem... Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym