Moja mama kocha wszelkie rodzaje roślin ozdobnych. W domu roi się po prostu od fikusów, filodendronów, paproci, fiołków, różnych roślin pnących i wielu innych, których nazw nie pomnę.
Jeśli tak, to u mnie w domu jest jeden, ale za to jaki.... Z reguły ma wysokość pokoju już odkąd pamiętam, oczywiście kilka odnóży że tak powiem, i jest regularnie przycinany jak zaczyna się giąć.
A żebyście widziały, jak wyglądał w czasie przeprowadzki półtora roku temu.... Przyczepka cała załadowana a na wierzchu taki dwumetrowy kiwający się kwiat
Dobrze, że przeprowadzaliśmy się w ramach tej samej dzielnicy, bo gdyby to miało być dalej...
Ja uwielbiam kwiaty ale jakos nie mam reki do nich nawet kaktus mi ostatnio zwiedl! Ale za to moje kochanie hoduje duzo kwiatkow (ja sie nawet za podlewanie nie zabieram) wiec mamy zielono a jak zakwitna to kolorowo w domu (jeden z jego kwiatkow to tez storczyk) ale oboje marzymy ze jak kupimy dom z ogrodem to zasadzimy roze (ale takie pachnace)!
Ja też lubię kwiaty, ale jeśli ktoś inny się nimi zajmuje. Przeważnie zapominam o podlewaniu, ale sądzę, że gdybym musiała, to bym do tego się przyzwyczaiła.
Póki co mam w pokoju 3 roślinki: drzewko szczęścia (naprawdę pięknie wyrosło), grudnik - ma śliczne kwiaty zimą i "cytrynkę" - tak naprawdę to nie wiem, jak się nazywa, ale my nazywamy ją cytrynką, bo jak się trąci, to wydziela cytrynowy zapach.
O, jak miło i wiosennie. Mam pytanie. Czy ktoś z Was wie, jak opiekować się storczykiem, żeby nie zrobić mu krzywdy? Właśnie wczoraj dostałam od męża takie cudo. Znalazłam w internecie, że ten akurat konkretny to jakaś nowa odmiana i że na pewno jest to ten nadrzewny storczyk. Skąd mam wiedzieć kiedy go podlewać? Na razie jest w przezroczystej doniczce z korą i ta doniczka jest dość zaparowana, czy to oznacza, że na razie go nie podlewać? Nic kompletnie na ten temat nie wiem.
Storczyka podlewamy jak podłoże im wyschnie. Przeważnie raz na tydzień. Możesz mu też robić kąpiele. Wyciągasz go z doniczki(ozdobnej, przezroczysta zostaje:P) i wsadzasz na godzinę to wody tak aby tylko korzenie były zanurzone a liście nie dotykały powierzchni wody. Storczyk pobierze sobie wtedy tyle wody ile chce. Wilgotność możesz sprawdzać patyczkiem.
Najlepiej czują się na oknach wschodnich, ewentualnie zachodnie, na północnych będą mieć za mało światła, a na południowych możesz je spalić.. Nie lubią przeciągów, chociaż od czasu do czasu trzeba przewietrzyć pokój.
Polecam Ci kilka interesujących linków o tych kwiatach
szczegolnie podoba mi sie ta ostatnia miechunka czytalam kiedys ksiazke o nie pamietam tytulu o architektonicznych rozwiazaniach natury jak sobie przypomne ta pozycje z botaniki to napisze tytul i autora bardzo ciekawa do czytania i wspaniale napisana heh moze nie dla wszystkich ale jestem fascynatka czytalam kiedys przynajmiej sporo pozycji o botanice
od dzis bede polowala na ksiazke do mojego zbiorku ksiazek zwiazanych z ziolami wspolczesna Divakaruni Chitra Banerjee "Mistrzyni przypraw"
a co mi tam jeszcze kilka bo ladne
pamieta ktos czym sie wytrawialo roslinne elementy do kolazy?
tez bylam zdania gdy ogladalam ze te jest najladniejsze piekne pastelowo wiosenne troche ze wyraznych kontrastow jakby zamglone w tle a mimo to pierwszoplanowe galazki wyrazne
cd
Szafirek (Muscari Mill.)
Goryczka wiosenna (Gentiana verna L.)
Fiołek leśny (Viola reichenbachiana) jestem zakochana w jego zapachu... wprost wiosna szukam szalenie w lesie i ciesze sie jak dziecko gdy trafie...
Jak ja uwielbiam takie cudne zdjęcia, a jeszcze bardziej lubię podziwiać takie cuda w naturze.
Za rady dotyczące storczyków dziękuję. Właśnie wczoraj otrzymałam nowego do kolekcji, żółtego. Na razie jeszcze nie zmarnowałam żadnego, więc chyba nie ma źle.