Teraz jest 23 listopada 2024, o 17:53

Wspomnienia: Niezapomniany smak dzieciństwa

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Wspomnienia: Niezapomniany smak dzieciństwa

Post przez Dorotka » 28 lutego 2008, o 21:53

Zapewne jest coś, co szczególnie utkwiło Wam w pamięci z tamtych lat: pyszne ciasto pieczone przez babcię, potrawa, jaką tylko ona potrafiła zrobić, pomidorowa mamy lub rozpływające się w ustach gołąbki.

Napiszcie, jak smakowało Wasze dzieciństwo, czy stosujecie te przepisy w swojej kuchni, a jeśli tak, to czy smakują one tak jak tamte.

 

Post przez Jesc » 29 lutego 2008, o 00:13

Moja babcia smazyla najciensze nalesniki na swiecie, nikt po niej tego nie pitrafi ani moja mam, ani ja, za to moja mama robila pyszne sledzie w pomidorach a mnie takie nigdy nie wychodza.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 29 lutego 2008, o 13:45

hmm racuchy (placki ziemniaczane) mojej babci, chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach w środku....nikt już tak nie umie zrobić

i jej pierogi z kapustą i grzybami...rozkosz..w Wigilie jadłam zawsze tylko pierogi, żeby nic innego już nie zapychalo żołądka Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 29 lutego 2008, o 20:02

Pierwsze miejsce na mojej liście ma ryż z sosem śmietankowym Obrazek serwowany w moim przedszkolu

Drugie miejsce to przepyszne ciasto z serków homogenizowanych... Ach... <mniam>

 

Post przez Jesc » 29 lutego 2008, o 21:07

Budyniu i dzemu nie jadam do dzis dzieki wspomnieniom z przedszkola.

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 1 marca 2008, o 05:50

Pomidorowa mojej babci - do dzis niecierpie pomidorowej jako takiej ale ta pomidoroweczke mojej babci na samo wspomnienie ... ach... Rbila ja taka delikatna, kremowa - mi zawsze wychodzi takie kwasne byle co. I do tego robila domowy makaron....

Avatar użytkownika
 
Posty: 865
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez lewkonia » 1 marca 2008, o 08:24

Opieknay na patelni chleb w jajku! Do tej pory nikt takiego nie zrobil i zawsze jak u niej bylam to jadlam na sniadanie!

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2008, o 15:24

moja mama co jakiś czas robi taki chlebek

Avatar użytkownika
 
Posty: 865
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez lewkonia » 1 marca 2008, o 15:38

A ja to tylko jadalam u Babci! Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2008, o 19:42

Moja babcia robiła przepyszne gołąbki [podawane koniecznie z ogórkami kiszonymi własnej roboty], delikatne bitki wołowe duszone z krążkami marchewki, pulpeciki w sosie koperkowym i boski biszkopt przekładany duszonymi jabłkami. Nawet naleśniki mojej babci były wyjątkowe.

Pamiętam ich smak do dziś. Próbowałam odtworzyć je w swojej kuchni, ale to wciąż nie to. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2008, o 19:50

moja babcia robiła gołąbki z kaszą i skwarkami. pyszności. ostatnio zrobiła znowu, dzisiaj robi je mama. będzie kolacja Obrazek

 

Post przez Jesc » 3 marca 2008, o 18:22

moja mama tez taki robila Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 3 marca 2008, o 20:44

Ha, a moja ciągle robi jak się jej chce czasami raz na pół roku Obrazek

A czasami sama sobie robię Obrazek

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 3 marca 2008, o 21:43

Ja też Obrazek

A najlepszy jest, jak da się duuuużo jajka, że aż tak się w około rozleje...

pycha Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 4 marca 2008, o 01:31

Też czasem to robię, ale nie wykorzystuję chleba, tylko bułkę zwaną u nas paryską.

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 4 marca 2008, o 02:17

Zdecydowanie słynna pomidorówka mojej babci, mniam pychotka. Na samą myśl ślinka leci Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: WALISZEWO

Post przez wiecznalilia » 4 marca 2008, o 03:20

Kotlety mielone z mięska samodzielnie zmielonego , tłuczone ziemniaczki i buraczki na ciepło Obrazek

nigdy mi jeszcze nie wyszło tak smacznie jak u mamy Obrazek

 

Post przez Jesc » 4 marca 2008, o 03:26

Tluczone ziemniaki mojej mamy byly dobre ale najlepsze to byly surowe ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki i smazona przez bacie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 865
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez lewkonia » 4 marca 2008, o 06:57

Taki rosol jaki gotowal moj dziadzius to nikt nie gotowal! A szczegolnie ze on zabijal swieze kurczaki na ten rosol! Pychota!

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 4 marca 2008, o 13:29

Masz całkowitą rację. Szczerze mówiąc, to nie zwróciłam uwagi na to, że jest o chlebie, bo ja też wolę z bułką, jest wtedy słodsze, najlepsze do miodu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 4 marca 2008, o 15:18

ale robicie ten chleb czy bułkę z jajkiem czy moczone w roztrzepanym jajku?

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 4 marca 2008, o 19:28

ja robię moczony w roztrzepanym jajku

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 4 marca 2008, o 20:16

ja tez...a czasami robie tosty po francusku: chleb w mleku, mace i jakju i dopiero na patelnie mniam mniam najlepsze z dzemem wegierkowym

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 4 marca 2008, o 20:25

Ja też zdecydowanie wykorzystuję roztrzepane jajka, czasem z odrobiną wody lub mleka i w zależności od smaku i nastroju dodaję różne przyprawy, np. curry, czerwony pieprz.

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 4 marca 2008, o 21:12

no no dziewczyny, jakie wymyślne przepisy Obrazek





nie wiem czemu, ale niezapomniany smak dzieciństwa kojarzy mi się z gumą kulką...

Następna strona

Powrót do O wszystkim innym

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość