Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:11

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 lutego 2008, o 03:51

Prawdziwej halawy nie jadłam, a to ciasto, to pewnie wariacje na temat halawy. Obrazek A zrobiłam je, bo lubię eksperymentować.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lutego 2008, o 07:37

ha, klimaty mannowe i hinduskie przypomniały mi, eksperymentatorce totalnej z dużą niechęcią do trzymania się przepisów, o moim cieście migdałowym - bardzo je lubię, ale wiem, że nie każdy przepada za takimi smakami...

tu podaję mniej więcej oryginalny przepis mego znajomego.

proste w przygotowaniu.



<span style="font-weight: bold">ciasto migdałowe</span>

skład:

- 3 jajka

- 3/4szklanki mielonych migdałów

- 200g mleka w proszku

- 200g cukru

- ok.1/2 łyżeczki nitek szafranu (istotne: nitki! i może ich byc więcej, jak kto lubi)

- 100g masła

- do dekoracji: np płatki migdałowe, rozgrzany miód do polewania (zależnie od pory roku)



ubic jajka - w misce wymieszać zmielone migdały, mleko, cukier, szafran (mozna delikatnie rozkruszyc część nitek) - roztopić masło (ja zawsze topię masło na parze i pozbywam się zawiesiny na powierzchni ) - przelać masło do mieszanki migdałowomlecznejitd - dodać ubite jajka i wymieszać - masę wlać do płaskiego zaroodpornego naczynia (ja używam takiej klasycznej prostokątnej formy) - wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok.160stC (elektryczny) i piec 45 min (stan mozna sprawdzać patyczkiem - ma byc suchy po nakłuciu) - ostudzić i wyjąć.



można dekorować, mozna kroic na kwadraty i podawać jak brownie.

niektórzy twierdzą, że najlepsze jest na ciepło. ja osobiście uważam, że fajniejsze jest jak postoi z 2 dni (o ile sie uchowa Obrazek.

dla mnie to deser na najchłodniejsze albo najcieplejsze dni w roku - albo do gorącej herbaty (i miód) albo do chłodzących soków owocowych (mango, ananas, lassi).

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 lutego 2008, o 20:32

Fajny przepis. Bardzo lubię migdały, więc chętnie wypróbuję to ciasto.

A szafran ma zapewnić kolor?

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lutego 2008, o 20:36

i aromat. istotne jest dokładne wymieszanie składników.

 

Post przez Gość » 10 lutego 2008, o 23:12

Ponieważ do pieczenia mam dwie lewe ręce i to bez palców na tzw. emergency mam sposób (jak cukiernia jest zamknięta) - W-Z tka Dr Oetkera. Proste i naprawdę trzeba być zdolnym, żeby się nie udało. Zawsze mam alarmowe opakowanie w szafce. Pychotka! zwłaszcza jak się doda kwaskowatego dżemiku z wiśni...

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 15 lutego 2008, o 18:54

Ja także mam do pieczenia dwie lewe ręce, zawsze wyjdzie zakalec. Wolę już gotować i robić sałatki mniam Obrazek Ale nie pogardzę dobrym placuszkiem... Obrazek

 

Post przez Jesc » 15 lutego 2008, o 19:18

Ja lubie piec i staram sie w niedziele rano zawsze cos upiec, nawet sprawilam sobie nowy porzadny mikser,zeby bylo szybko,latwo i przyjemnie Obrazek W ostatnia niedziele robilam sernik wiedenski, w te moze bedzie keks Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 15 lutego 2008, o 21:24

Mniam, ja zamiast ciasta zrobię pewnie jakąś sałatkę... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 lutego 2008, o 21:33

A ja nie mam kompletnie żadnego pomysłu na obiady sobotnio-niedzielne. Jakby mnie jakaś pomroczność jasna dopadła. Nic, zero twórczej inwencji. A na dodatek w lodówce pustki, bo mam w planach jej rozmrożenie [i to od dwóch tygodni mam w planach]. A tak poza tym, to w ogóle nie chce mi się gotować. Nic mi się nie chce. Ech, szkoda gadać. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 lutego 2008, o 21:36

A ja właśnie skończyłam piec mamie 3 biszkopty do tortu i sobie na jutro ciasto bananowe, bo do mnie koleżanki przychodzą Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 15 lutego 2008, o 21:44

Tort??? Obrazek Jakaś imprezka, a my nie zaproszone. Chyba się pogniewamy?? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 lutego 2008, o 22:00

Nie, nie, tort na zamówienie, nie do zjedzenia Obrazek Ale ciasto bananowe jest pyszne i jutro wieczorem już go na pewno nie będzie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 lutego 2008, o 01:08

Jadzia, wrzuć przepis na ciasto bananowe. Napisz też jaki biszkopt robisz, bo chętnie wypróbuję coś nowego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 16 lutego 2008, o 04:54

Biszkopt robię tak, że zawsze na jedno jajko 3 dag cukru i 3 dag mąki. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, do tego cukier i żółtka, ubijać aż będą puszyste a cukier się całkiem rozpuści. Potem dodać przesianą mąkę z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Piec w temp. ok. 180 stopni. Jeśli chce się ciemny biszkopt, to odjąć łyżkę mąki a dodać łyżkę kakao. A ilość jajek zależy od wielkości blachy - na okrągłą najlepiej 3, na prostokątną - 4. Ale ten biszkopt właściwie nie ma prawa nie wyjść.

Co do przepisu na bananowe, to jutro przepiszę Obrazek.

Avatar użytkownika
 
Posty: 184
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ava » 16 lutego 2008, o 12:53

Przy robieniu ciemnego biszkopta, warto dodać na końcu, przy dodawaniu mąki i kakao, nieco przegotowanej zimnej wody. Przy 3 jajkach wystarczą 2 łyżki, a przy 6 - mogą być 4. Wtedy biszkopt nie wyjdzie taki suchy.

 

Post przez Gość » 23 lutego 2008, o 13:36

Ja ostatnio zakochałam się w robieniu ciast i różnych wypieków.

I zapragnęłam zrobić pyszne, czekoladowe mufinki, tylko nigdzie nie mogę znaleźć tych małych, papierowych foremek do nich.

Macie pomysł, gdzie mogłabym jeszcze tego poszukać? (moje miasto jest małe, także chyba spróbuję w Trójmieście, tylko gdzie?)

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 23 lutego 2008, o 16:33

Mnóstwo tego znajdziesz na allegro. Tutaj masz aktualne aukcje:http://www.allegro.pl/search.php?string=papilotki



Są bardzo ładne, we wzorki, różnokolorowe i w kilku rozmiarach.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 23 lutego 2008, o 22:43

wiem ze w tych paczkach <chyba delecty> co to jest gotowe ciasto na babeczki sa takowe foremki. bodjaze sztuk 12, a foremek proponuje szukac w hipermarketach <jesli bedziesz gdzies w pobliozu takowego> lub sklepach z rzeczami gospodarstwa domowego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 25 lutego 2008, o 13:36

ja kupowałam w tesco za jakieś śmieszne pieniądze ale są też w sklepach AGD

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 25 lutego 2008, o 15:21

Jakiś tydzień temu obiecałam przepis na ciasto bananowe. Oto on:



1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/3 szklanki kaszy mannej

1/3 szklanki oleju

3 banany

3 jajka

200 g dżemu z czarnej porzeczki, morelowego, rabarbarowego lub innego o dość ostrym smaku

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Obrane banany zmiksować z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę.

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą, zmiksować.

Wlać olej i mieszać aż tłuszcz połączy się z ciastem.

Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

Po wystygnięciu (najlepiej dopiero następnego dnia) ciasto przekroić wzdłuż i posmarować dżemem.

Udekorować według uznania.



Smacznego! Jest pyszne, zapewniam Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2008, o 00:32

dziewczynki macie jakiś przepis na babkę, żeby była smaczna i na dużą blachę? może być z kakaem

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2008, o 01:57

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Puszysta babka z orzechami</span></span>



Bardzo latwa babka, o doskonalym smaku, dlugo zachowuje wilgotnosc i puszystosc



2 1/4 szklanki maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

5 jajek (zoltka i bialka osobno)

1 1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju

lyzeczka ekstraktu z wanilii

skorka otarta z cytryny (niekoniecznie)

2/3 szklanki mleka

szklanka posiekanych orzechow wloskich



Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C. Forme na babke wysmarowac maslem i posypac maka. Make, proszek do pieczenia i sol przesiac. Zoltka, cukier, olej, wanilie i skorke z cytryny ubic mikserem, az masa bedzie puszysta. Dodac polowe mleka, polowe maki (ciagle ubijajac), i znowu reszte mleka i maki.

Z bialek ubic puszysta piane, dodac 1/4 do masy i dobrze wymieszac, reszte piany bardzo delikatnie polaczyc z masa. Dodac posiekane orzechy, wylozyc ciasto do formy. Piec okolo 1 godziny, az ciasto bedzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta - patyczek powinien byc suchy. Lekko przestudzic babke w formie, wyjac z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce.



Ciasto mozna rowniez piec w formie keksowej. Jest rownie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanka - 1/2 szklanki orzechow i rodzynkow.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Babka marmurkowa</span></span>



25 dag mąki

25 dag cukru pudru

3 jajka

1 mały proszek do pieczenia

1/2 kostki margaryny

3 łyżki kakao

cukier waniliowy

1/2 szklanki mleka



1. Ucieramy margarynę z 1 łyżką cukru. Gdy gotowa, dodajemy resztę cukru, żółtka i ucieramy do białości. W tym czasie podgrzewamy mleko – powinno być dobrze ciepłe.

2. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i stopniowo wlewamy mleko, cały czas ucierając.

3. Pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po łyżce dodajemy do ciasta. Z białek ubijamy pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z naszym ciastem. Gdy gotowe, połowę masy wlewamy do formy, do pozostałej części wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na jasne, tworząc fantazyjne wzory – można jeszcze delikatnie pomieszać łyżką.

4. Babkę pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Babka likierowa z kawałkami czekolady</span></span>



250g masła

180g cukru

1 paczka cukru waniliowego

4 jajka

250g mąki

1 paczka proszku do pieczenia

100g czekolady marszczonej (utartej drobno)

250ml koniaku



Cukier, wanilię i masło zmiksować. Dodać całe jajka, zmiksować. Dodać likier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem a potem utartą czekoladę. Wymieszać. Nalać masę do formy, nabić 3 dużymi wykałaczkami. Piec 1 godzinę w 180-200 st. w formie do babki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 1 marca 2008, o 02:01

dzięki Dorotka za szybką odpowiedź Obrazek [buziak]

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 marca 2008, o 02:02

Dorotka - jakiego ekstraktu wanilii używasz?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 marca 2008, o 02:21

Fri, tak to wygląda:



Obrazek



A oto opis: Ekstrakt waniliowy



Cena: 30,00 zł

Objętość: 100 ml (285,00 zł / litr)

Marka: FH Jacek Nieciecki

Producent: Francja



Opis:

Ekstrakt waniliowy jest to ekstrakt wysokiej jakości wyprodukowany w 100% z najlepszej klasy strąków wanilii zwanej” Madagaskar bourbon” która daje bogaty i nieprześcigniony smak.



woda, alkohol etylowy, karmel, ekstrakt ze strąków wanilii

Alkohol 35%

Można zamówić w sklepach internetowych.



Jeśli nie masz ekstraktu, to możesz kupić laski wanilii, rozciąć je i zeskrobać nożem ziarenka ze środka. W ostateczności może być zwykły aromat waniliowy, ale to już nie to samo.

----------------------------------------------------------------------------------



Lilia - jest jeszcze taki, dość prosty przepis:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Babka piaskowa</span></span>



składniki:

6 jajek

szkl. cukru

1 1/2 szkl. mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. oleju



sposób przygotowania:

jajka ucieram z cukrem przez 10 min na puszystą masę, do masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wyrabiam i na koniec dodaję olej. Wyrabiam krótko na gładką masę. Następnie przelewam ciasto do podłużnej blaszki i piekę 45 min. po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem lub oblewam polewą czekoladową.

Na większą blachę musisz wziąć odpowienio więcej składników.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości