Ava - zerknij na stronę poprzednią (34) - tam jest odnośnik to tego tekstu z Wysokich Obcasów ogólnie odwołującego się do chick lit
ja na pewno specjalistką nie jestem - niewiele przeczytałam
a ogólnie: termin w trakcie tworzenia
bo dotąd: literatura rozrywkowa tworzona przez kobiety w 3ej i 4tej dekadzie życia określana tym mianem od połowy lat 90tych (stąd "chick"- slangowa młoda kobieta, u nas jakis czas temu pokutowało okreslenie laski)
pytanie: co będzie, kiedy autorki zdecydowanie posuną się w latach - co będą pisac wówczas, tudziez czy ktos przejmie pałeczkę?
o kobietach w takim tez wieku, mieszkających w wielkiej metropolii, niezamężnych (NY, Londyn etc.) poruszających się (pracujących i oddychających) w świecie mediów (w szczególnosci stargetowanych na kobiety pokolenia okołocosmopolitana), mody, PR, całego tego wesołego przemysłu - sztandarowy przykład to "Sex w wielkim mieście" C.Bushnell (a nie Bridget Jones, wbrew pozorom). inne autorki to Marian Keyes, Cecelia Ahern, Sophie Kinsella.
tematyka: sex, faceci, relacje ogólnie, fiksacje w szczególe, kultura kosumpcyjna, lęki i stany depresyjne, dziewczęciem być wiecznie itd itp (tak, to moja tendencyjna definicja
aczkolwiek mroczniejsze tony tez się zdarzają wbrew obiegowym opiniom
najpopularniejsze filmy w gatunku: Clueless, Diabeł ubiera sie u Prady, Niania w NY, Bridget Jones części obie (w odróznieniu od samych książek)
ogólnie mają mieć wydźwięk mocno optymistycznocukierkowy (stąd zastrzeżenie w zacytowanym paragrafie) i, wbrew pozorom, prezentują postkonserwatywne wartości w świecie pozornego zdemokratyzowania
to tyle bardzo ogólnie. bo chick lit powoli rozszerza swą definicję poza stricte amerykańską wersję, a różnice pomiędzy odpowiednikami z innych krajów są naprawdę olbrzymie...