Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:31

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 30 lipca 2010, o 20:15

nie masz Obrazek bo ja na pół kg mięsa daję całą posiekaną główkę kapusty Obrazek a spoiwem są jajka - z kaszą manna ani innymi sypkimi nie próbowałam Obrazek



a truskaweczkówkę sprawdzam za 2 tygodnie...mnia łyk Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 30 lipca 2010, o 22:13

Są smaczne, ale do zwykłych gołąbków im daleko Obrazek My jedliśmy z sosem bolońskim i z ziemniakami, więc praktycznie tak jak mówisz, jak pulpety w sosie pomidorowym. Ale np mojemu pięknemu to smakuje, bo zwykłych nie lubi, a te tak, no przecież mielone kocha, to jakby tego miał nie lubić Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 lipca 2010, o 00:32

Po powrocie z wakacji muszę wypróbować, bo może i nam posmakują. Obrazek Ostatnimi czasy dość często robiłam tradycyjne gołąbki, więc pora na wariacje na temat. Obrazek A mięso wymieszane z ryżem i kapustą u nas z pewnością będzie nowością.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 31 lipca 2010, o 15:09

Najlepsze to te mieszanie składników i lepienie gołąbków. Łapką to wszystko robię i mam sporą uciechę Obrazek A i w smaku dobre choć oryginalne gołąbki są pyszne tymi trudno pogardzić Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 lipca 2010, o 20:26

a samej nie łaska? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 sierpnia 2010, o 01:49

Dziewuszki mam pytanko do was . Jutro będę wyjmować te wysokoprocentowe szatany Obrazek - robię truskawkówkę Dorotki . Macie pomysł co z tymi owocami zrobić ? Bo raczej całych nasączonych tak normalnie nie zjemy . Może je zmiksować i coś dodać ? Macie jakiś pomysł ?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 11 sierpnia 2010, o 04:09

ja sie poswiece i za was zjem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 11 sierpnia 2010, o 09:35

może ciasto zrób? takie tylko dla dorosłych Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 sierpnia 2010, o 11:38

Ciasto w ostateczności bo nie chce mi się za bardzo dziś coś robić Obrazek Myślałam o czymś zimnym do picia Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 11 sierpnia 2010, o 12:19

uuuu ale drink będzie:) proponuję z sokiem pomarańczowym albo ananasowym i lodem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 sierpnia 2010, o 12:34

Dzięki bardzo Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 sierpnia 2010, o 20:40

PLACKI NA MIĘSIE



Placki:

2 szklanki mleka podgrzać z łyżeczką cukru,w ciepłym rozpuścić pół kostki drożdży i 2-3 łyżki mąki,odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać niecały kilogram mąki,dodać 1 jajko,łyżkę soli,łyżeczkę sody,wlać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto aż przestanie się lepić się do ręki.Odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta wyciąć szklaneczką małe kółka.

Do garnka wlać wodę,przykryć ścierką,obwiązać,postawić do gotowania.Gdy woda zacznie się gotować kłaść na ścierce przygotowane placki ,przykryć i parować około 10 minut.Po uparowaniu włożyć do mięsa i obgotowywać jeszcze około 5 minut.



Mięso:

Do tego dania można użyć jakiegokolwiek mięsa(żeberka,drób,nawet porcję rosołową).Obsmażyć mięso na oleju,z przyprawami(sól,pieprz,przyprawa do mięs),pokrojoną cebulą i kapustą(najlepiej z kapusty wyciąć klin i rozłożone liście włożyć do mięsa).Podlać odrobiną wody,a następnie taką ilością mleka,by mięso było przykryte.Należy mieszać co jakiś czas bo sos lubi się przypalać.Po obgotowaniu ostatniej porcji placków zagęścić sos mąką rozmieszaną w wodzie i zagotować.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 15 sierpnia 2010, o 22:55

mniaaaaaaaam........ Obrazek kto mi zrobi? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 15 sierpnia 2010, o 22:59

Twoje własne rączki? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 sierpnia 2010, o 01:50

ja robię dość często,bo wszyscy domownicy lubią,jakby co to i dla ciebie Gmosiu wystarczy

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 16 sierpnia 2010, o 01:52

to juz sie szykuje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 sierpnia 2010, o 10:17

ewo świetny przepis Obrazek ile wychodzi tych klusków (bo kg mąki to sporo) i czy trzeba parować na ścierce czy można na sitku do gotowania na parze?

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 sierpnia 2010, o 14:33

to jest rzeczywiście spora porcja,wychodzi około 30 placków,więc jest to porcja dla sporej rodziny.Parować można jak się chce,na ścierce,na sitku-do wyboru

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 sierpnia 2010, o 16:30

może jutro zrobię Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 17 sierpnia 2010, o 02:24

musze sobie sitko zakupic Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 sierpnia 2010, o 17:12


Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 24 sierpnia 2010, o 17:36

Ogórki z chili dla mewy



2 kg młodych, małych ogórków obrać i pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, zasypać 4 łyżkami soli kamiennej i zostawić na 6 h



Zalewa

0.5 kg cukru

1,5 szkl octu

8 łyżek oleju

1,5-2 łyżki chili, jak się da tyle to jest tak ostre, że mało kto da radę to zjeść, dlatego też daję jeno na czubeczku odrobinę, tak 1/3 łyżki niecałą

wszystko to razem zgotować.



Ogórki po 6 h odcedzić, po czym zalać wrząca zalewą i odstawić na kolejne 12 h, po tym czasie przekładac do słoików malych, takich jak do dżemu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 24 sierpnia 2010, o 17:55

a czyli chili w proszku, myślałam, że dajesz papryczkę w całości Obrazek

sporo cukru więc chyba jest słodko- pikantne?

fajny przepis Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 24 sierpnia 2010, o 18:31

pyszniutkie, a tego cukru prawie nie czuć, i chili w proszku, i daj tylko tę jedną trzecią łyżki, bo przy 1 łyżce u mnie w domu nikt nie był w stanie zjeść

Avatar użytkownika
 
Posty: 1729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Opole

Post przez Martita » 24 sierpnia 2010, o 20:26

Ja bardzo lubię ogórki w keczupie Obrazek Jak jest jakaś chętna, to mogę jutro przepis wrzucić, jak będę już w domu. A w musztardzie też kiedyś były u mnie robione, ale wygląd mnie odstraszył i ani jednego nie zjadłam Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości