przez ewa.p » 15 sierpnia 2010, o 20:40
PLACKI NA MIĘSIE
Placki:
2 szklanki mleka podgrzać z łyżeczką cukru,w ciepłym rozpuścić pół kostki drożdży i 2-3 łyżki mąki,odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać niecały kilogram mąki,dodać 1 jajko,łyżkę soli,łyżeczkę sody,wlać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto aż przestanie się lepić się do ręki.Odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta wyciąć szklaneczką małe kółka.
Do garnka wlać wodę,przykryć ścierką,obwiązać,postawić do gotowania.Gdy woda zacznie się gotować kłaść na ścierce przygotowane placki ,przykryć i parować około 10 minut.Po uparowaniu włożyć do mięsa i obgotowywać jeszcze około 5 minut.
Mięso:
Do tego dania można użyć jakiegokolwiek mięsa(żeberka,drób,nawet porcję rosołową).Obsmażyć mięso na oleju,z przyprawami(sól,pieprz,przyprawa do mięs),pokrojoną cebulą i kapustą(najlepiej z kapusty wyciąć klin i rozłożone liście włożyć do mięsa).Podlać odrobiną wody,a następnie taką ilością mleka,by mięso było przykryte.Należy mieszać co jakiś czas bo sos lubi się przypalać.Po obgotowaniu ostatniej porcji placków zagęścić sos mąką rozmieszaną w wodzie i zagotować.