Teraz jest 22 listopada 2024, o 07:50

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2007, o 00:11

Ten przepis na biszkopt jest murowany. ZAWSZE WYCHODZI!!! KAŻDEMU!!! Trzeba tylko pamiętać, by jajka były prosto z lodówki, bo to ważne.



A już najprostsze ciasto pod słońcem to Tiramisu. Robiłam je już w wielu wersjach, ale na na codzień robię je prosto. I jest pyszne!



<span style="font-weight: bold">TIRAMISU:</span>



<span style="text-decoration: underline">SKŁADNIKI</span> na dużą tortownicę:

- 1 kg serka mascarpone - najlepiej włoskiego [najekonomiczniej jest kupić dwa opakowania po 50 dag, bo to dość drogi serek]

- 0,5 litra śmietanki tortowej 36%

- 2 opakowania biszkoptów

- cukier puder do smaku, ale może też być zwykły cukier [zależy ile lubicie. Tiramisu ma być po prostu słodkie]

- kakao

- kubek dobrej, mocnej kawy

- 4 łyżki rumu lub koniaku albo też jakiegokolwiek alkoholu [chociaż niekoniecznie].



<span style="text-decoration: underline">PRZYGOTOWANIE</span>:

- Do wystudzonej, osłodzonej kawy wlewamy alkohol.

- W kawie maczamy biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy.

- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy.

- Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone, delikatnie mieszamy.

- Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty.

- Posypujemy całość kakao.

- Znów układamy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie z alkoholem,

- Na to wykładamy drugą część masy serowej.

- Torcik wkładamy do lodówki na co najmniej na 1 godzinę.

- Tuż przed podaniem wierzch tortu posypujemy kakao [najlepiej przez sito, bo wtedy jego warstwa będzie wyglądała jak czekoladowa pierzynka]. Czasami, jak chce mi się bawić w wycinanki, to wycinam z tekturki jakiś wzorek np.serduszko i układam na torcie i dopiero wtedy posypuję kakao. Wygląda to ślicznie. A jak smakuje. Pychota.



W oryginalnym przepisie są jajka, ale ja ich nie używam, bo boję się salmonelli. I Tiramisu wcale nie traci na smaku.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2007, o 00:14

Dorotko Obrazek kochana Obrazek dzieki za Triamisu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2007, o 00:21

Nie robiłaś tego jeszcze? Przecież to takie proste. Nawet ja to umiem robić. :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 31 sierpnia 2007, o 00:22

nie... nie mialam przepisu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 00:26

Jak dobrze ze sa takie osoby ktore potrafia to robic :lol:

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 11:31

<span style="font-weight: bold">Deser morelowy</span>



Składniki:

- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),

- 3 jajka,

- 200g śmietanki słodkiej 30%,

- 90 g cukru pudru,

- 100 g mielonych migdałów,

- garść płatków migdałowych,

- masło do posmarowania formy,

- zapach waniliowy (opcjonalnie).​



Jak przyrządzić?

1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.



2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.



3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.



4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.



Jak podawać?

Na ciepło w formie, w której był zapiekany.

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 11:32

<span style="font-weight: bold">Pomarańcze z owocami i bezą</span>



Składniki:

- 2 pomarańcze,

- 15 dkg śliwek (lub innych soczystych owoców),

- kilkanaście żurawin,

- kilkanaście orzechów laskowych,

- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej,

- 1 łyżka cukru.



Beza:

- 2 białka,

- 10 dkg cukru pudru,

- szczypta soli,

- kilka rozdrobnionych orzechów i migdałów.



Jak przyrządzić?

1) Umyte pomarańcze przekrawamy na połowy. Wydrążamy ich wnętrze ostrym nożykiem. Do środka nakładamy śliwki podzielone na cztery, drobne cząstki pomarańczy pozbawione osłonek, potłuczone orzechy laskowe, smażoną skórkę pomarańczową. Całość osypuejmy cukrem. Wkładamy do gorącego piekarnika na 10 min.



2) Po tym czasie radykalnie zmniejszamy ogień, lekko uchylamy drzwi piekarnika.



3) Na wyjęte z piekarnika pomarańcze kładziemy czubate kapturki z przygotowanej bezy. Całość wstawiamy do środka, zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Obsuszamy naszą bezę przez ok. 20 min. Patyczek włożony do środka na próbę powinien przebić sztywną skorupkę. Nie powinny się zanadto przyrumienić.



Beza:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder. Konsystencja powinna stać się szklista i nieco ciągliwa. Po ubiciu dodajemy pokruszone orzechy i płatki migdałowe zarumienione na suchej patelni. Mieszamy całość.



Jak podawać?

Jeszcze ciepłe. Oddzielnie możemy podać lody. Nakładamy je do środka pomarańczowej miseczki, gdy powstanie już trochę wolnego miejsca po pierwszym kęsie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 12:19

Kurcze jak sie czyta to az slinka leci :twisted:

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 12:23

mam zamiar dzisiaj te pomarancze robic Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 12:35

to z pomaranczami chcialbym sprobowac tylko pytanie kto to bedzie jadl maz nie lubi pomanczy a sama jesc to troche zabujstwo na moje dodatkowe kalorie. Ale jak bedzie impreza to zrobie Obrazek i powiem czy mi sie udalo czy nie Obrazek

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 12:40

czekam niecierpliwie Obrazek

przepis latwy .. koszt kolo 16 zl Obrazek

wiec nie jest zle Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 12:52

:lol: u mnie troche bedzie sie roznic jak bede kupowac produkty napisze ile € to wynosi :lol: i pytanie czy znajdu tu gdziec Beze Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 września 2007, o 19:51

"Lambada"



Składniki:

2 budynie waniliowe

1 litr soku pomarańczowego z kartonu

3/4 szklanki cukru kryształu

500 ml śmietany kremówki(30%)

duża paczka biszkoptów

starta czekolada



Sposób przyrządzenia:

Z kartonu odlać ok.150 ml soku i nim nasączyć biszkopty, ułożone wcześniej na wysmarowanej margaryną blasze lub tortownicy. Pozostały sok wlać do garnka, wsypać cukier i ugotować budynie. Gorąca masę wylać na nasączone biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem warto je schłodzić ok, godziny czasu, aby masa dobrze stężała.



"Jabłecznik z budyniem"



Składniki:

0,5 kg mąki

1 kostka margaryny

2 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie śmietankowe

jabłka



Sposób przyrządzenia:

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to jabłka pokrojone w plasterki. Następnie gorący budyń i drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierz ciasta można posypać sezamem.



"Brzdąc na kremówce"



Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

&frac34; szklanki mąki pszennej

&frac34; maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 szklanka śmietany kremówki

&frac12; szklanki cukru

1 mały cukier waniliowy

&frac12; łyżki kakao

2 łyżeczki żelatyny



Sposób przyrządzenia:

Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając porcjami dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita przelać do tortownicy, upiec. Wszystkie składniki kremu mieszając doprowadzić do wrzenia, schłodzić, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić w &frac12; szklanki wody. Schłodzony krem miksować lub ubijać powoli dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić. Biszkopt przekroić na połowę lub 3 części, przełożyć kremem. Schłodzić.

Uwaga: kakao można zastąpić owocami dodawanymi na końcu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 września 2007, o 19:52

PRZEPYSZNE RAFAELLO :



Składniki:

200 g maki

300 g cukru

4 jajka

5 łyżeczek proszku do pieczenia w razie potrzeby dodać więcej

3/4 kostki margaryny np. Kasia

2 saszetki ugotowanego ryżu na słodko ( gotować w osłodzonej wodzie 5 łyżek cukru na litr wody)

wiórki kokosowe szklanka

3 szklanki mleka i pół szklanki wody

budyń waniliowy

2 opakowania wafli tortowych bądź krakersów



Sposób wykonania :

Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszać 5 min mikserem ( wiórki i ryż wsypać po wymieszaniu i delikatnie wymieszać z masą łyżka). Ubić białka na sztywną piane i dodać do masy. Krakersy namoczyć w mleku i nałożyć na tortownice... przełożyć masą i wsadzić do lodówki na 1,5 godziny.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 1 września 2007, o 20:08

a ja znam inny przepis na rafaello. jak bede miala czas, to przepisze iw rzuce Obrazek ale ten smacznie brzmi Obrazek zreszta jak reszta ciast Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 1 września 2007, o 20:57

Kurcze zebym jeszcze wiedziala jak to mniej wiecej wyglada pewnie nie na jedno bym sie skusila Obrazek

 

Post przez Gość » 2 września 2007, o 00:17

Polecam ciasto marchewkowe Magdy Gessler:



Składniki:

- 1 i 1/4 szkl. oleju

- 4 jaja

- 2 szkl. drobno utartej marchewki

- 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki sody szczypta soli

- orzechy

- rodzynki

polewa: czubata łyżka kakao

- 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła

- 2 łyżeczki zimnej wody



Sposób przyrządzania:



Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.

Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.



A tiramisu robię wg przepisu Macieja Kuronia:



Składniki:

- 500 g serka mascarpone

- pół szklanki cukru

- 3 jaja

- ok. pół opakowania podłużnych biszkoptów

- filiżanka mocnej kawy

- 20 ml likieru kawowego (ja robiłam bez likieru)

- kakao do posypania



Sposób przyrządzania:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy połowę masy serowej, na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą serka.

Całość posypujemy kakao i wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 2 września 2007, o 00:20

czuje się malutka ooo

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 2 września 2007, o 00:26

echhhh ja musze miec ochote, zeby cos piec Obrazek niedlugo chyba zrobie jablecznik Obrazek mniaaaam Obrazek

 

Post przez Gość » 2 września 2007, o 00:28

Dlaczego?? :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 2 września 2007, o 00:31

bo moim głownym zainteresowaniem jest jedzenia a wy jak żony bohaterów karmicie naród Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 2 września 2007, o 00:34

Pinks - ktos musi jesc <w tym wypadku Ty i ja> ktos musi piec - czyli one hihihi swoja droga szkoda, ze nie ma ekspresowych przesylek, zeby nam te smakolyki podsylaly... <chetnie na niektorych ciastach porobilabym za krolika doswiadczalnego > Obrazek

 

Post przez Gość » 2 września 2007, o 00:41

Hihi, ja sobie wzięłam do serca dwie rady:



Obrazek



Obrazek



Ale to już tak troszeczkę off topic Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 września 2007, o 00:45

W oryginalnym przepisie rzeczywiście są jajka, ale ja ich nie używam, bo obawiam się salmonelli. Co innego, gdy ciasto wstawiamy do piekarnika, bo w wysokich temperaturach wszystkie świństwa giną i nie ma obawy zakażenia, a ta cholerna salmonella szczególnie latem jest niebezpieczna. A wierzcie mi robiłam tiramisu wiele razy i na różne sposoby i naprawdę bez jajek jest równie doskonałe. Wypróbujcie same.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 12 września 2007, o 11:34

CZEKOLADA TO WARZYWO..... I JEST ZDROWA

Czekoladę produkuje się z ziaren kakaowca, ziarno jest

zdrowe. Cukier robi się z trzciny cukrowej albo buraka cukrowego (oboje

należą do kategorii warzywa i dlatego czekolada jest warzywem). Jeśli

pójdziemy krok dalej, przekonamy się, że: cukierki czekoladowe zawierają mleko.

Mleko jest zdrowe. Dlatego i cukierki czekoladowe są zdrowe.

Maczane w czekoladzie rodzynki, wiśnie, cząstki pomarańczy należą do owoców.

Zdrowo jest jeść owoce, dlatego jedzcie ich ile wlezie.

Pamiętajcie, że: STRESSED (być zestresowanym) czytane wspak daje

DESSERTS (słodycze) Obrazek)))

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość