przez Dorotka » 19 grudnia 2007, o 21:32
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Kruche ciasteczka</span></span>
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
1 szczypta soli
4 żółtka
1 op. cukru wanilinowego
sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym, dodać margarynę startą na tarce i żółtka, zagnieść na gładko i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowywać na 1/2 cm placuszki i wycinać kieliszkiem, foremką lub radełkiem ciasteczka. Posmarować je białkiem i posypać szczyptą cukru, po czym ułożyć je na wyłożonej folią aluminiową blaszce i piec w temp. 150 st. ok. 25 min.
dodatkowe informacje
Zamiast posypywać cukrem można je po upieczeniu polukrować, przełożyć dżemem, posmarować roztopioną czekoladą, albo i nic nie robić, bo i tak są pyszne.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Czekoladowe ciasteczka</span></span>
składniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 szczypta soli
sposób przygotowania
W miseczce rozpuścić i ostudzić czekoladę, ubić mikserem z cukrem i żółtkami. Masło rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką. Po godzinnym pobycie w lodówce ciasto partiami rozwałkowywać i wycinać foremką serduszka. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.
Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną z łyżką śmietanki czekoladą deserową lub posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Całuski pani Darling" M. Musierowicz.
<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Szybkie pierniczki </span></span>
7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
kolorowe posypki
1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.
Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.