Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:31

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Post przez maggie134 » 19 grudnia 2007, o 19:14

Andromedka: łatwe? To kruche

1 1/2 szklanki mąki,

15 dag margaryny,

1/2 szklanki cukru pudru,

3 żółtka,

odrobina śmietany

Make siekamy z margaryna, usypujemy kopczyk i robimy w środku dziurkę. Do "wulkanu" wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy ok. łyżki stołowej śmietany lub jogurtu naturalnego. Jeśli chcemy uzyskać smak kakaowy dodajemy łyżkę kakao ciemnego "np. decomoreno". Ciasto zawinąć w folie i na 1h do lodówki. Wyjąć rozwałkować, powycinać ciasteczka. Posmarować białkiem. Piec 10-15 minut w 180 stopniach.

Dekoracja

Można przed pieczeniem posypać cukrem kryształ. ładnie sie stopi.

Można przed pieczeniem powciskać w ciasteczka malutkie kawałki czekolady, bakalie itp.

Po pieczeniu można polać polewa czekoladowa lub lukrem.

Post przez Dorotka » 19 grudnia 2007, o 21:32

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Kruche ciasteczka</span></span>

3 szkl. mąki

1 szkl. cukru pudru

1 kostka margaryny

1 szczypta soli

4 żółtka

1 op. cukru wanilinowego

sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym, dodać margarynę startą na tarce i żółtka, zagnieść na gładko i wstawić do lodówki na 1/2 h. Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowywać na 1/2 cm placuszki i wycinać kieliszkiem, foremką lub radełkiem ciasteczka. Posmarować je białkiem i posypać szczyptą cukru, po czym ułożyć je na wyłożonej folią aluminiową blaszce i piec w temp. 150 st. ok. 25 min.

dodatkowe informacje

Zamiast posypywać cukrem można je po upieczeniu polukrować, przełożyć dżemem, posmarować roztopioną czekoladą, albo i nic nie robić, bo i tak są pyszne.

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Czekoladowe ciasteczka</span></span>

składniki

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1/2 kostki masła

1/2 szkl. cukru

2 żółtka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl. mąki

1 szczypta soli

sposób przygotowania

W miseczce rozpuścić i ostudzić czekoladę, ubić mikserem z cukrem i żółtkami. Masło rozetrzeć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić ciasto ręką. Po godzinnym pobycie w lodówce ciasto partiami rozwałkowywać i wycinać foremką serduszka. Piec ok. 30 min w temp. 170 st.

Po ostygnięciu posmarować rozpuszczoną z łyżką śmietanki czekoladą deserową lub posypać lekko cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Całuski pani Darling" M. Musierowicz.

<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Szybkie pierniczki </span></span>

7 dag margaryny

12,5 dag miodu

7 dag cukru pudru

1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników

1 jajko

1 łyżka kakao

25 dag mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

lukier

kolorowe posypki

1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.

2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.

4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.

Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.

Post przez Dorotka » 19 grudnia 2007, o 21:35

<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Ciasteczka z orzechami i nugatem</span></span>

Ciasto:

25 dag mąki

7 dag cukru pudru

17 dag schłodzonego masła lub margaryny

1 małe jajko

2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

około 20 dag orzechów (ja dawałam na ciasteczko po dwa laskowe bądź po połowce włoskiego)

mały słoiczek kremu nugatowego (ja zużyłam 25 dag)

gotowa polewa czekoladowa

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.

Rozwałkować ciasto na placek grubości około 3 mm, wycinac małe prostokąty lub kwadraty(wycinałam około 1,5 cm na 3 cm dla orzeszków laskowych i około 2 cm na 2 cm dla połowki włoskiego orzecha).

Piec około 8-10 minut w 200 stopniach C.

Po wystygnięciu na prostokąt nakładałam porcję nugatu, następnie dawałam po dwa orzeszki laskowe i całość pokrywałam polewą. Tak samo na kwadraty dawałam porcję kremu i na to połowkę włoskiego orzecha, pokrywałam polewą.

Bardzo dekoracyjne, proste i smaczne ciasteczka, bo kto nie lubi połaczenia orzeszków i czekolady

Post przez Andromedka » 20 grudnia 2007, o 00:10

Jej magie134 Dorotko!!!

Dziekuje !!!Jutro bede piec więc sie pochwale jak wyszło!!!

Az mi ślinka pociekła...eh.....

Post przez marta » 20 grudnia 2007, o 10:41

3Bit :wink:

- 3 paczki cherbatników

- krem do karpatki

- 2 duże opakowania krakersów

- jedno mleko słodzone

- 400ml śmietany kremówki

- czekolada mleczna

Ulożyc cherbatniki na blachę, na to ułożyć krem do karpatki zrobiony według przepisu na opakowaniu, na to ułozyc warstwę krakersów, następnie karmel (mleko gotowane przez 2h). Na to drugą warstwę krakersów. Ubić śmietanę na wierzch i posypać startą czekoladą.

smacznego Obrazek

Post przez marta » 20 grudnia 2007, o 10:42

Dorotko te ciastka wyglądają tak pysznie, ze aż sie chce je zjeść z ekranu komputera Obrazek

Post przez Kat » 20 grudnia 2007, o 13:20

Marta, a mleko to samo sie zrobi na karmel, jak sie bedzie je tak gotowalo, czy cos jeszcze trza tam dodac??

Post przez mewa » 20 grudnia 2007, o 13:32

Kat, kupujesz słodkie mleko skondensowane w puszce (może być też kakaowe), puszkę wkładasz do garnka i zalewasz wodą, tak żeby całkowicie przykryła puszkę i gotujesz to , ja gotuję 3 godz bo po 2 mi się jeszcze rozlewało. wyjmujesz czekasz aż lekko ostygnie, wywalasz gotowy karmel z puszki i wsio Obrazek

Post przez Kat » 20 grudnia 2007, o 13:38

ale number Obrazek przepraszam za moje pytania, ale jak mowilam - jeste antytalenciem kuchennym Obrazek

Post przez Andromedka » 20 grudnia 2007, o 13:41

Takie mleko to bomba kaloryczna jak nic:)Obrazek Ja je uwielbiam!!!Obrazek

A ta smietana to jak... bo ja beztalencie jestm...znaczy wlewam ja do miski i ubijam??bez cukru etc??czy jak??

Post przez mewa » 20 grudnia 2007, o 14:36

śmietana 30 % lub 36% ubija się b. łatwo mikserem(tylko musi być z lodówki- koniecznie musi być zimna) i jeśli dajesz ją na karmel to bez cukru bo się zasłodzisz

Post przez marta » 20 grudnia 2007, o 23:27

Kat, przepraszam, że wczesniej nie odpisalam ale dopiero weszłam na F. Ale z tego co widze problem juz rozwiązany, dzięki mewa Obrazek

Post przez mewa » 21 grudnia 2007, o 13:45

prosze bardzo Obrazek

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 21 grudnia 2007, o 15:34

Takie mleko z puszki to gotowane czy niegotowane po prostu niebo w gębie Obrazek Kakaowe też jest niezłe, ale wolę jednak takie normalne

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 grudnia 2007, o 18:15

chociaż ja polecam gotować przelane do słoika (odkrytego Obrazek - inaczej jak dla mnie ma metalowy posmak Obrazek

Post przez aga1987 » 21 grudnia 2007, o 22:18

Dlaczego nie napiszecie ostrzeżenia, że mogą tu wchodzić kobiety z niedowagą. Ja muszę się zmieścić w ciuch i jestem na diecie, a tu takie cuda. A ja kocham słodycze.

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 26 grudnia 2007, o 14:46

A dla bardzo zabieganych, oszczędnych, roztargnionych - wersja uproszczona: kupić gotowy karmel. W moim mieście jest dostępny w 3 smakach - podstawowym, czyli karmelowym :lol: , kakaowym i orzechowym. Puszka kilogramowa kosztuje ok. 12 złotych.

Będzie jak znalazł na wypieki noworoczne lub karnawałowe.

Post przez Dorotka » 26 grudnia 2007, o 18:39

Po moich wigilijnych przygodach z robieniem lukru [niby najprostsza czynność na świecie, a zajęła mi mnóstwo czasu] zaczęłam doceniać gotowe produkty. Gdybym kupiła gotowy lukier, to wrzuciłabym go tylko na gorącą wodę i już, a tak "bawiłam" się z nim nie wiem ile czasu. Za pierwszym razem wlałam za duzo wody i za długo go podgrzewałam, więc się .... skarmelizował i zamiast lukru miałam ... lizaki. Na szczęście za drugim razem już wyszło mi tak jak trzeba.

Ale gotowy lukier juz zawsze będę miała w zapasie, tak na wszelki wypadek.

Post przez Gość » 26 grudnia 2007, o 22:42

No to dorzucę od siebie przepis na kourabiedes, czyli tradycyjne greckie ciasteczka świąteczne:

Składniki:

- 50 dag mąki

- 30 dag masła

- 10 dag cukru

- 20 dag posiekanych migdałów

- 2 żółtka

- 1/2 torebki proszku do pieczenia

- 3 łyżeczki koniaku

- 20 dag cukru pudru.

Sposób przyrządzania:

Mikserem ucieraj masło tak długo, aż uzyskasz biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Rozwałkuj, wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, ułóż je na natłuszczonej blasze. Piecz 20 minut w temp. 160°C. Wyjmij i od razu posyp cukrem pudrem.

Uwaga: jeśli uda Ci się kupić wodę różaną, skrop nią gorące ciastka, a dopiero potem posyp je cukrem pudrem - tak robią Grecy.

Post przez mewa » 27 grudnia 2007, o 12:45

LIKIER TOFFI

50g cukru pudru

puszka mleka skondensowanego słodzonego

100ml alkoholu

400ml wody

przez ok 3 godziny gotowac w garnku wody puszke mleka skondensowanego, ostudzic, przełożyć do miski, lekko zmiksowac, dodać cukier puder, zmiksować, wlać alkohol (ja dałam rum, ale może być spirytus, wódka...), dodać wodę i przelać do butelki. odstawić na 24godz w chłodne, ciemne miejsce. MNIAM MNIAM

Post przez Dorotka » 8 lutego 2008, o 13:05

Mam zamiar zrobić dzisiaj takie oto proste ciasto:

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Stefania, z kaszką manną - bez pieczenia</span></span>

Składniki

1 litr mleka

1 szkl cukru

1 kostka margaryny lub masła (można dać mniej np. połowę kostki i również się uda - sprawdzone )

1 szkl kaszy manny

2 łyżki kakao

cukier waniliowy

wiórki kokosowe, orzechy, posypka - dowolnie - do dekoracji

5 paczek herbatników

Wykonanie

Blachę [jakieś 25x35 cm] wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.

Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące co polecam) ciągle mieszając aż zgęstnieje.

Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.

Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.

Wystudzić, wstawić do lodówki.

Wystudzone polać polewą i posypać dekoracyjnie.

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 lutego 2008, o 13:09

Wygląda smakowicie Obrazek

Smacznego!

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 lutego 2008, o 22:16

mama zrobiła dzisiaj te ciasto, które u niej w przepisie widnieje jako Baba Jaga. Pyszne Obrazek

Post przez Dorotka » 10 lutego 2008, o 03:26

Ponoć prawdziwa nazwa tego ciasta to halawa [chyba tak to się pisze].

Ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Kasza mannna jest tu dość mocno wyczuwalna. Zastanawaim się, czy nie byłoby lepsze, gdyby na masę z mleka i kaszy mannej nalożyć niezbyt grubą warstwę dobrych, lekko kwaskowatych konfitur albo chociaż mocniej masę posłodzić? Duży plus tego ciasta, to króciutki czas przygotowania. Zanim się obejrzysz, już jest gotowe. I koszt też nie jest wielki.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 lutego 2008, o 03:32

znam halawę w wersji z bakaliami lub orzechami, migdałami, ale bez kakako, za to z kardamonem...

halawa to chyba hinduskie zapozyczenie - deser z kaszy manny - mozna słodzic lub nie, polewać miodem też Obrazek

ciekawa jestem, jak by smakowało z konfiturami.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja