Teraz jest 27 listopada 2024, o 10:31

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 11:45

zwłaszcza, że obaj kolesie w zasadzie mówili to samo Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 12:21

Dla mnie też Bronek to mniejsze zło. W zasadzie Kaczor i Bronek niczym się nie różnią - obaj są zaściankowi, konserwatywni, religijni, więc różni ich tylko przynależność partyjna i sposób bycia. Ale sądzę, że Bronek nie będzie dzielił tak narodu, jak robiły to Kaczory. I mam nadzieję, że z tego zwycięstwa odrodzi się silna lewica...

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 12:30

a ja mam nadzieję, że mnie i 1/3 moich koleżanek nie wypierniczą z roboty ... w ramach redukcji deficytu ... i w ramach eksperymentów reformatorskich ...

bo będę musiała się przerzucić na rzodkiewkę na 3 hektarach ... Obrazek

ale nie podoba mi się że Donald ma wreszcie <span style="font-style: italic">swojego</span> prezydenta

bo jemu ślina cieknie z pyska Obrazek

Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 12:34

Mnie też się nie podoba, bo Platforma mnie rozczarowała, bo na pierwszy szereg wysunął się ten idiota Gowin. I nie bój się, żadnych reform nie będzie, bo będą się bali utraty poparcia w sondażach Obrazek Więc - żegnajcie reformy KRUSu, emerytalna, mundurowa i górnicza. Głupi podatnik się na to zrzuci, bo nie ma wyjścia Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 6 lipca 2010, o 12:35

to był moment Obrazek miałam taka radochę jak Sierakowski komentujący ten chwilowy stan gry w tvn24 Obrazek

ja się zastanawiałam: na który sztab w tej godzinie blady strach padł bardziej Obrazek

ja ze swej strony tyle moge powiedzieć: nie wierzę w mniejsze zło. ba, mniejsze zło jako koncepcja jest niebezpieczne, bo odwraca uwagę od faktycznych problemów.

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 12:41

asińcu ale oni się tamtych boją a nauczycieli- darmozjadów nie ... Obrazek

i choćbym jak niektórzy mi znajomi zrobiła pincet fakultetów to i tak rzodkiew ... Obrazek

zamiast tego pokazują durne reklamy robienia dzieci bo za 40 lat 1 emeryt=1 pracujący Obrazek

na rzodkwi może i wyżywię ... Obrazek

i ja się nie reform boję tylko reform DURNYCH- bo co chwilę nas reformuje jakiś palant wielki teoretyk Obrazek

i zawsze się na szkole kończy Obrazek a mnie wydzielają kredę a papier muszę sama kupować Obrazek

wszystko muszę sama se kupić a jak poprawiam matury to mi potem odbierają długopis za 60 groszy Obrazek

Post przez Fringilla » 6 lipca 2010, o 12:45

ja nie wiem: śmiac sie czy płakać Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 12:46

ale widziałaś to nie? Obrazek lepsze od tej sprzed paru lat co kobieta rodziła odkurzacz ale równie wk ...ce Obrazek Obrazek

rzodkiewka ... Obrazek

Post przez Fringilla » 6 lipca 2010, o 12:52

widziałam. i to sa momenty, gdy faktycznie czuję bezradnośc - wbrew pozorom łatwiej zmieniać real niż wyobrażenia na jego temat Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 12:53

mnie aż dławi Obrazek

teraz już już chcą fundować in vitro a dopchać do państwowej przychodni po zwykłe badania nie można Obrazek

o płodnościowych myślę ... bo sama wybuliłam za to ładne parę tysięcy Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 13:09

Kwestie Karty Nauczyciela nie będę dyskutować, bo to też chory system - promuje nieudolność i miernotę, a tłamsi naprawdę dobrych nauczycieli. Dlaczego świetny pedagog zarabia tyle samo, co chodząca nieudolność z takim samym stażem? Jest to na pewno zniechęcające i chorobotwórcze Obrazek A to tylko wycinek Obrazek

A in vitro to tylko dla małżeństw? Obrazek I koniecznie po ślubie kościelnym? Obrazek śmieję się z tego, ale u nas wszystko jest tak zideologizowane, że łeb pęka. I nawet badania prenatalne, które w innych krajach należą się jak psu micha, u nas wykonuje się od wielkiego dzwona i niemalże po kryjomu... Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 14:18

nie mam pojęcia ale komuś się jakieś rzeczywistości pomyliły ... Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 14:36

No, darmowe to to nie jest Obrazek Wszak podatki płacimy, przynajmniej niektórzy Obrazek I reformy by się przydały, bo to worek bez dna wydaje się być Obrazek A co do krytyki i roszczeniowej pstawy niektórych rodziców - to znam ten temat, nie zazdroszczę... Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 14:38

ale jakieś narzędzie przymusu dla rodziców żeby gówniarzy zmuszali do chodzenia do szkoły ... Obrazek

i właśnie kto jest świetny? skoro nie robi się żadnych ankiet - ja miałam to szczęście, że mogłam popracować parę lat w szkołach językowych, gdzie słuchacze regularnie oceniali mnie w ankietach ... zaangażowani płacący za naukę słuchacze... i dzięki ich wysokich ocenom mogłam z czystym sumieniem powiedzieć zmieniając pracę, że tak jestem dobra i tak jestem zaangażowana ...

ale to niemożliwe w szkolnictwie publicznym bo podejście obecne narodu do <span style="font-style: italic">darmowego</span> kształcenia jest karygodne ... a w przypadku takiej ankiety uczniowie nierzadko kłamią żeby zaszkodzić wymagającemu Obrazek

i co ty na to? Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 14:57

A propos chodzenia do szkoły - znajoma nauczycielka nauczania początkowego opowiadała, że pod koniec maja trzech uczniów nie chodziło przez 10 dni do szkoły, bo... rodzice ich zabrali na wczasy do Chorwacji! Obrazek Normalnie, przed końcem roku, bez żadnej żenady Obrazek Dla mnie był to szok - ale po zastanowieniu nie zdziwiłam się, bo postawa niektórych rodziców woła o pomstę do nieba. Niektórym się wydaje, że jak już im się udało spłodzić i wydalić na świat dzieciaka, to automatycznie stają się ekspertami od ich wychowywania i nauczania Obrazek

Pinks, masz rację podejście ludzi do nauczania publicznego jest beznadziejne. Jednakże każdy kij ma dwa końce. Jakoś takich <span style="font-style: italic">patologii</span> nie ma w szkołach prywatnych, gdzie nie obowiązuje Karta Nauczyciela. Nie jestem ekspertem od tych spraw, ale wydaje mi się, że obecny system awansu jest daremny - papierkologia stosowana i tyle. Poza tym, nie wydaje mi się być dobrym nauczyciel, który nie ma sobie nic do zarzucenia, że w 25 - osobowej klasie po sprawdzianie ( np. z matematyki ) są 22 oceny niedostateczne, dwie tróje i jedna czwóra? Zresztą, z nauczycielami jest tak, jak z każdym innym zawodem - są wybitni, są pasjonaci, są przeciętni rzemieślnicy, dobrze wykonujący swoją robotę, ale i są zwykli maruderzy i nieuki, którym wydaje się, że są ósmym cudem świata, oczywiście jeszcze nieodkrytym Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 15:02

ale tu zdarzają się widzisz inne patologie- otóż klient bez względu na wszystko nasz pan Obrazek co prowadzi do nadużyć ze strony klienta ... choć tak przynajmniej jedna moja znajoma chwali sobie szkołę społeczną Obrazek

mnie się zdaje, że naszemu narodowi to ogólnie jakoś ogłady brakuje Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 15:15

Na pewno są inne - to parcie na <span style="font-style: italic">klient bez względu na wszystko ma rację</span> jest na pewno niezdrowe. Wystarczy, że grupa jakiś mamuś inteligentnych inaczej zmówi się i może udoopić jakiegoś dobrego nauczyciela, bo np. nie podobają się im jego sposoby nauczania. Oczywiście, dywaguję, ale sądzę, że nie jest to taka fantastyczna sytuacja Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 15:19

hm... lepiej z polskiego ... bo z matmy przysięgam, naprawdę jest zapaść umiejętności Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 15:27

Z tą zapaścią umiejętności nieco się zgodzę, bo - też pamiętam ze swojego okresu uczniowskiego - tabliczka mnożenia musiała być na mur wykuta i jakby cię obudzili w nocy i zapytali wyrywkowo, to miałeś odpowiedzieć. Kalkulator był zakazany - trzeba było w słupku policzyć. A teraz przegladam podręcznik do matematyki do SP i widzę polecenie: <span style="font-style: italic">policz na kalkulatorze...</span> Skoro to jest wpisane w program nauczania, to się nie dziwię, że niektórzy uczniowie mają potem problemy - jak się nie wymaga pewnych podstawowych, zdawałoby się rzeczy, to są efekty... Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 15:29

ja bym może nie wierzyła nauczycielom, że przesadzają, ale mi nawet uczniowie mówili, że większa część z nich właśnie nie potrafi robić podstawowych działań Obrazek efekt reform programowych Obrazek

widzisz, dlatemu ja się boję tych ich reform- one na razie wszystko rozpieprzają Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 15:40

Do reform programowych to ja się nie wtryniam, ale rzeczywiście, efekty nie są rewelacyjne... Mój znajomy 16-latek ma problemy z przekształcaniem wzorów - w pierwszej klasie szkoły średniej! Obrazek Ale reforma Karty Nauczyciela jest, moim zdaniem, nieodzowna Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 15:44

nieodzowna ale jak taka jak jej nowelizacje przystająca życiowo to ja mam gdzieś Obrazek robione przez fantastów z ukłonem w stronę USA Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 16:21

Pinksie, ale zdajesz sobie sprawę, że nawet najlepszą reformą nie sprawisz, że wszyscy będą zadowoleni Obrazek

Post przez pinksss » 6 lipca 2010, o 16:23

nie o to mnie się rozchodzi, tylko o kapkę pomyślunku ... a rozejrzyj ty się po tych naszych reformach ... Obrazek

która zaszkodziła w stopniu najmniejszym ...? Obrazek

Post przez asiunia31 » 6 lipca 2010, o 16:29

Potrzeba nam takiej Tatcher, żeby zrobiła porządek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym