Teraz jest 22 listopada 2024, o 08:37

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 29 sierpnia 2007, o 23:35

Nie no przepis jest super tylko wiesz czasem sie zdarza ze masz przepis od kogos i chcesz go zrobic robisz (powiedzmy dokladnie) a i tak nie smakuje tak jak u tej osoby od ktorej masz przepis. Obrazek Pies z kulawa noga primadonna nie zostanie :twisted: Ale starac sioe zawsze mozna.



Ja tylko mialam na mysli ze ekspertem nie jestem ale lubie dobrze zjesc Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 30 sierpnia 2007, o 01:03

Dziewczynki a co powiecie na zapiekankę z makaronem??Moja ulubiona:)



Składniki na 4 osoby:

- paczka grubego makaronu(ja uwielbiam lubellę)

-pętelka kiełbasy

- 2 duże cebule

-można dodać także pieczarki lub paprykę,cukinię co kto lubi

- szkl. mleka

-1 jajko

- dużo żółtego sera

-sól, pieprz

Przygotowanie:

makaron ugotować al dente, w tym czasie podsmażyć kiełbaskę oraz inne warzywa jesli chce się je w niej mieć, oprócz cebuli. Pokroić wszystko:

kiełbaskę najlepiej w kostkę, a resztę składników w drobne paseczki. Wymieszać wszystko z makaronem, doprawić, można dodać troszkę ziół prowansalskich. W miseczce rozrobić jajko w mleku i wrzucić do tego żółty ser. Polac tą miksturą zapiekankę i wsadzic do piekarnika ok. 180 st. Piec aż się zarumieni u mnie to ok 30 do 40 min:)

Smacznego!

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 30 sierpnia 2007, o 01:11

mnaim Obrazek ja tez mam dobry przepis na makaron Obrazek ale napisze go pozniej Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 30 sierpnia 2007, o 01:29

Łykam wszystko co z makaronem:)Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 30 sierpnia 2007, o 01:32

to na pewno Ci zasmakuje Obrazek

 

Post przez Gość » 30 sierpnia 2007, o 11:23

ja ostatnio mam w domu kuchnie wloska glownie Obrazek

kupilam ksiazke kucharska i Artur eksperymentuje Obrazek

baaardzo udanie Obrazek



przepisy jak bede miala ksiazeczke pod reka podam jakies Obrazek



<a dzisiaj na obiad pizza XD >

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 30 sierpnia 2007, o 16:40

Mmm pyszne ja tez lubie makaron Obrazek moze zrobimy klub Makaroniarzy hihihi :lol:



<span style="color: green">

Kochane dziewczeta mam propozycje tutaj piszemy rozne przepisy skladajace sie z drugiego dania w obiedzie, przepisy na dania miesne, makarony, zapiekanki itp.</span>

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Winiary fix pomysł na

Post przez pinksss » 30 sierpnia 2007, o 16:53

to jest naprawde fajowe- jadłam kiedyś u koleżanki tylko zamiast szynki dała obsmazone kawałki kurczaka, wewala się surowy makaron- dla mnie bomba Obrazek



http://www.winiary.pl/produkt.aspx?id=26&idp=248

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 30 sierpnia 2007, o 18:28

Ja tez to robie tylko bardziej ubogo Obrazek

<span style="font-weight: bold">kupuje</span>

- 200 g poledwicy (kroje w kostke)

- 1 sos Maggi (Nudel-schinken, Gratin)

- 100 ml slodka smieta

- 150-200g sera



<span style="font-weight: bold">Przygotowanie sosu</span>

zagotowac wode 400 ml + smiete zozgrzac w rondelku, wsypac zawartosc Maggi mieszac doprowadzic do gotowania, gotowac 1 min.



<span style="font-weight: bold">Przygotowanie zapiekanki z makaronu</span>

Wrzucam do naczynia zaroodpornego kluski, pokrojona poledwice i gotowy sos , posypuje to serem zoltym i wkladam do piekarnika na okolo 30.min 200°C (z nawiewem 170°C)



Smacznego Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 30 sierpnia 2007, o 22:09

ja podobną zapiekankę robię, ale zamiast makaronu daje ryż Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 30 sierpnia 2007, o 23:28

Ha, to mi nigdy nie przyszlo do glowy i co dobre?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 sierpnia 2007, o 01:04

A sałatkę warstwową ze śledziem [tzw. śledzia pod pierzynką] lubicie?

Zawsze ją robię dla gości, bo jest dekoracyjna i smaczna.



<span style="font-weight: bold">SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM:</span>



<span style="text-decoration: underline">SKŁADNIKI:</span>

- 25 dag filetów śledziowych matiasów [wcześniej wymoczonych w mleku przez 2-3 godziny]. Śledzie można przygotować dzień wcześniej i zalać olejem.

- 2 duże cebule

- 6 ugotowanych ziemniaków [mozna ugotować je w mundurkach]

- 6 ugotowanych buraków

- 6 jajek ugotowanych na twardo

- majonez

- cytryna

- sól, pieprz do smaku

- natka pietruszki [nikoniecznie]



<span style="text-decoration: underline">PRZYGOTOWANIE:</span>

- Do przygotowania tej sałatki najlepiej użyć szklanej salaterki, bo potrawa układana warstwowo wygląda efektownie.

- Salaterkę delikatnie smarujemy wewnątrz majonezem.

- I warstwa to - 2-3 filety śledziowe pokrojone w niezbyt grube paski.

- II warstwa to - warstewka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę, doprawionej solą i pieprzem.

- III warstwa to - 3 ugotowane ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, polane kilkoma łyżkami majonezu.

- IV warstwa to - 3 ugotowane buraki starte na tarce o dużych oczkach, skropione sokiem z cytryny.

- V warstwa to - 3 jaka na twardo starte na tarce o drobnych oczkach, doprawione solą i pieprzem.

- VI warstwa to - natka pietruszki drobno posiekana.

A następnie majonez i jeszcze raz od nowa układamy sześć warstw.

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 11:33

<span style="font-weight: bold">Tagliatelle z kozim serem, bazylią i szparagami</span>



Składniki:

- 1 pęczek szparagów,

- 4 dojrzałe pomidory,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 opakowanie sera koziego miękkiego (150 g),

- kilka łodyżek świeżej bazylii,

- pieprz, sól,

- 2 łyżki masła,

- 2 łyżki oliwy,

- makaron tagliatelle - ¾ opakowania.



Jak przyrządzić?

1) Usuwamy zdrewniałe końce szparagów (ok. 5 cm). Kroimy je na kawałki nie dłuższe niż 2 cm. Płuczemy i zostawiamy do odsączenia. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Wybieramy je z wody łyżką cedzakową. Gdy ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy.



2) Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy szparagi, a następnie czosnek i pomidory. Smażymy ok. 6-7 min. Szparagi staną się tylko nieco bardziej miękkie.



3) Z makaronu przed odlaniem “odbieramy” pół szklanki wody, w której się gotował. Makaron odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa, posiekaną bazylię, ser kozi - mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy na ogniu całość. Solimy i pieprzymy wedle uznania.



4) Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy go odstawioną wodą z gotowania makaronu.



Jak podawać?

Wydajemy zaraz po przygotowaniu. Najlepiej na nieco ogrzane talerze.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 12:17

Wow ale przepis szkoda tylko ze niejadam szparagow bo bym sie skusiala Obrazek

 

Post przez Gość » 31 sierpnia 2007, o 12:24

no to pomysl o zastapiniu ich czyms innym Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 31 sierpnia 2007, o 12:31

ta ale czym i zeby dobrze smakowalo Obrazek bo jak wyjdzie mi badziewie to maz m,nie z domu wywali :lol: :lol: na zakupy do restauracji czy budki z jedzeniem :lol: :lol:

Avatar użytkownika
 
Posty: 31458
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez pinksss » 5 września 2007, o 19:49

PRZEPIS NA KURCZAKA mmmm palce lizać!



Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej

szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.

Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego,

jedną szklanka wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml

Smirnoffa i 50 ml białego rumu. Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a

kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, ..., natomiast sos.., sos?

sooosssik! Paluszki lizać!

Aha, kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wychleje co się da...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 września 2007, o 20:24

przez ciebie się popłakalam

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 5 września 2007, o 21:01

a mi poprawilas humor Obrazek dzieki Pinks:*

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 września 2007, o 00:16

Świetny ten przepis na kurczaka! Koniecznie muszę go wypróbować. Koniecznie. :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 6 września 2007, o 01:12

Hahaha super takiego jeszcze nie przepisu nie widzialam. :lol: Boskie

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 6 września 2007, o 14:53

Mnie się także podoba:) Dodoałabym tylko znacznie wiecjej wszystkich składnikówObrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 14 września 2007, o 17:00

Może jakies pyszne przepisy na zapiekanki, sosy lub cokowiek z makaronów???

Ja uwielbiam makaron :lol: :twisted:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 września 2007, o 19:25

Zobaczymy co da się zrobić. :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 września 2007, o 20:04

<span style="font-weight: bold">SUPER ŻUREK NA IMPREZĘ

(ŻUREK IMREZOWY)</span>



Składniki:

- 1 kg boczku

- 4 cebule

- 6 ząbków czosnku

- 4 żurki w butelce

- 20 dużych pieczarek

- 15-20 dag kapusty kiszonej

- 16 jajek

- 1,5 kg ziemniaków

- 4 śmietany do zupy (18%)

- ziele angielskie

- pieprz

- ostra papryka

- sos chilli

- majeranek



Przygotowanie:

Pieczarki obrać, zetrzeć na największych oczkach, podsmażyć doprawiając solą i pieprzem, odstawić.

Jajka ugotować, pokroić w kosteczkę, odstawić.

Kapustę przepłukać porządnie pod wodą, trochę ją pokroić, gotować ok godziny, odcedzić, odstawić.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na ćwiartki cebule, całe obrane ząbki czosnku, 10 sztuk pieprzu i 10 sztuk ziela angielskiego, 4 liście laurowe zalać zimną woda (8-10 litrów) zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 1,5 godziny. Taki gorący wywar odcedzić, dolać do tego 4 butelki żurku (można więcej jak ktoś lubi), wymieszać i zagotować. Jak żurek zacznie sie gotować zmniejszyć ogień, dodać ok 1,5 opakowania majeranku, 10 sztuk pieprzu, 10 sztuk ziela angielskiego, wycisnąć przez praskę ugotowany wcześniej czosnek oraz dodać obrane wcześniej i pokrojone w kostkę (ok 2x2cm lub trochę większe) ziemniaki. Gotować to wszystko na małym ogniu jakieś 10 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki, pokrojone jajka i kapustę, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki od herbaty sosu chilli i znowu gotujemy to wszystko ok 15 minut. Po tym czasie odlewamy trochę żurku dodajemy śmietanę uważając żeby się nie zważyła i całość wlewamy do naszego gara z resztą zupy. Mieszamy, doprawiamy mielonym pieprzem, papryka, solą tak żeby było lekko pikantnie i gotujemy na małym gazie jeszcze jakieś 15 minut. Jeżeli ktoś lubi może dodać do żurku pokrojony w kosteczkę boczek (ten który używaliśmy do zrobienia wywaru). Ja osobiście z części tego boczku robie skwarki które można użyć potem do jajecznicy lub polania pierogów a resztę zjada mój piesek... Zupa jest bardzo pożywna, zapychająca tak, że może stanowić w zasadzie danie główne. Jest jej bardzo dużo więc nadaje się na rodzinne (i nie tylko) imprezki, sylwestra itp. SMACZNEGO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość