<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Zapiekanka z serem i kiełbasą</span>
Przepis na zapiekankę z serem i kiełbasą. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 520 kcal, dla 4 osób
● 1/2 kostki rosołowej
● szklanka ryżu
● 20 dag pieczarek
● olej
● duża biała cebula
● sól
● pieprz
● 25 dag kiełbasy szynkowej
● 10 dag salami
● oregano
● papryka
● sok z cytryny
● 2 łyżki keczupu
● 15 dag mozzarelli
● bazylia
Kostkę rozpuść w 1/2 l wody, zagotuj. Wsyp ryz i gotuj (ok. 15 min), aż wchłonie wodę. Pieczarki oczyść i opłucz, poszatkuj. Uduś na łyżce oleju. Dodaj posiekaną cebulę, duś ok. 5 min. Oprósz solą i pieprzem. Kiełbasę i salami pokrój w kostkę, podsmaż z cebulą. Oprósz oregano, papryką, skrop sokiem z cytryny, duś 5 min. Ryż wymieszaj z keczupem. Natłuszczoną formę żaroodporną napełnij ryżem, na nim ułóż pieczarki i kiełbasę. Posyp wierzch startym serem. Piecz 15 min w temp. 220ºC. Udekoruj bazylią.
<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Zapiekanka z pieczarkami</span>
Przepis na zapiekankę z pieczarkami. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność: 260 kcal, dla 4 osób
● 35 dag makaronu kokardki
● 40 dag pieczarek
● 2 cebule
● olej
● opakowanie zielonych warzyw na patelnię (brokuły, groszek, fasolka)
● 100 ml bulionu warzywnego z kostki
● sól
● pieprz
● zioła prowansalskie
● ząbek czosnku
● szklanka śmietany
● 2 jajka
● 100 ml mleka
● 3 łyżki pestek słonecznika
Makaron ugotuj al dente, odcedź. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebule obierz i pokrój w krążki, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, smaż razem, aż odparuje cały płyn. Wsyp zamrożone warzywa, wlej bulion, przypraw do smaku, duś 5 min. Żaroodporną formę natłuść, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, włóż makaron, na nim rozłóż pieczarki z warzywami. Śmietanę roztrzep z jajkami i mlekiem, przypraw do smaku. Sosem polej zapiekankę. Piecz 35 min w temp. 180°C. Posyp podprażonymi pestkami słonecznika.