Lahmacun - turecka pizza (nie jest to szybki przepis, troche zabawy z nia jest)
Ciasto:
( jesli robimy placki, to z podwojnej porcji, na lodeczki ta ilosc wystarczy):
*1 lyzeczka suszonych drozdzy (instant niecala lyzeczka) lub 7 g swiezych
*160 ml wody
*225 g maki (o zawartosci bialka co najmniej 11g)
*1 lyzeczka soli
*1/2 lyzeczki cukru
*1 lyzka oliwy (nie oleju)
- drozdze, cukier i 60 ml wody wymieszac, zostawic w cieplym miejscu na jakies 20 minut, az sie spienia
- dodac reszte wody, oliwe, sol i maka, wymieszac
- wyrabiac jakies 10 minut, az powstanie gladkie, odstajace od reki ciasto (starac sie nie podsypywac maka, bedzie sie troche lepic, ale to nie szkodzi)
- odstawic do wyrosniecia, na jakas godzine do podwojenia objetosci
w misce wysmarowanej oliwa ( przykryte, by ciasto nie wysychalo)
Sos miesny:
*500g mielonej jagnieciny, cieleciny, w ostatecznosci wolowiny (swinka odpada)
*2 spore cebule (wagowo polowa masy miesnej)
*2 zabki czosnku
*1 lyzeczka mielonego cynamonu ( to nie pomylka)
*1 1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego ( nie kminku, to zupelnie cos innego)
*1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
*3 lyzki koncentratu pomidorowego
*puszka (400g) pokrojonych pomidorow
*sol
*pieprz
*maly peczek kolendry
*50 g orzeszkow pinii ( ze wzgledu na cene w Pl mozna zastapic np. slonecznikiem)
- Cebule posiekac, zeszlic na oliwie na malym ogniu (5 minut)
- dodac mieso, smazyc do zbrazowienia (10 minut)
- dodac posiekany czosnek, przyprawy, pomidory i koncentrat, podgrzewac do wyparowania wiekszosci plynu (15 minut)
- dodac polowe orzeszkow i polowe posiekanej kolendry (lodyzki)
- piekarnik nagrzac do 190 stopni C
- Ciasto odgazowac (uderzyc w nie piescia), podzielic na 8 czesci i rozwalkowac cienko (podsypujac maka na ok. 3 mm) na owale lub okragle placki
- jesli robimy lodki, to ukladamy nadzienie na owalnych plackach, zostawiajac boki wolne, by moc je czesciowo skleic
- przy tradycyjnym ksztalcie pizzy rozsmarowujemy nadzienie, zostawiajac rant
- posypac reszta orzeszkow
- piec 15 minut
Dodatki:
*warzywa salatkowe (pomidor, papryka, ogorek, jakas salata, itp.)
*ew. usmazone paseczki piersi z kurczaka lub innego mieska (doprawione podobnymi przyprawami jak nadzienie)
*jogurt grecki
Przy lodkach
- po upieczeniu posypac pozostala posiekana kolendra (listki) i podawac z jogurtem greckim i jakas salata.
Przy plackach nakladamy na srodek swoje ulubione warzywa, nakladamy kleks jogurtu lub ulubionego sosu, np. czosnkowego, ew. paseczki usmazonego kurczaka lub innego mieska (nie swinki) i zwijamy w rulon.
Ja jestem len i robie lodki, bo jest z nimi mniej zabawy (pieka sie na jednej blasze), zdjecie niestety na szybko z komorki.
Smacznego!!