Teraz jest 21 listopada 2024, o 12:45

Czasopisma

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 7 maja 2008, o 18:01

hm, zaleznie od ekipy redakcyjnej [czytaj: naczelstwa] róznie bywało przez lata... i Polityka miewała swe gorsze okresy, a Wprost lepsze. ale Newsweek faktycznie chwilami faktowy bywa...

Post przez wiecznalilia » 10 maja 2008, o 16:05

Na babskie pisemka nie mam czasu i szkoda mi forsy , czasem kupie coś jak jadę autobusem i nie doczytam bo nie mam kiedy w domku wolę książki . Zaglądam do National Geographic i czasem Newsweek przejrzę bo małżonek kupuje Obrazek

Post przez Kelnereczka » 10 maja 2008, o 18:56

Ja od pewnego czasu nie kupuje gazet. Po pierwsze, nic w nich ciekawego dla mnie nie ma, po drugie, szkoda na nie kasy, po trzecie, wolę książki, z nich można coś przynajmniej wynieść, a z brukowców jakoś niebardzo. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 czerwca 2008, o 14:06

<span style="font-weight: bold"><span style="font-size: 18px; line-height: normal">Wydawcy celują w klasę średnią</span></span>

Działający w Polsce wydawcy szukają nowych źródeł przychodów. Jednym ze sposobów ich pozyskiwania jest wydawanie nowych tytułów dla klasy średniej.

- Sytuacja gospodarcza w Polsce wygląda nieźle. Dlatego powstają nowe tytuły, głównie dla rozwijającej się klasy średniej. To konsekwencja tego, że różnice między nami a innymi krajami w zachodniej Europie się zacierają - podkreśla Tomasz Tęcza, media planner z domu mediowego SPC House of Media. Jego zdaniem mimo rosnącej konkurencji Internetu nie ma obaw o kondycję sektora prasowego w najbliższych latach.

Nie oznacza to jednak, że branża nie ma problemów. Największymi są gadżetomania i wojna cenowa, które zachwiały już rentownością niejednego wydawcy. W dodatku wpływy z reklam prasowym rosną co roku wolniej niż wartość całego rynku reklamowego. W ubiegłym roku w Polsce przychody reklamowe prasy wynosiły według Starlinka 1,6 mld zł i były o 4,9 proc. wyższe niż rok wcześniej. Same magazyny zarobiły na reklamach 864,7 mln zł. - Ta tendencja w ciągu najbliższych kilku lat się nie zmieni. Udział reklamy prasowej i magazynowej w całym rynku reklamy będzie spadał, ale jej wartość będzie rosła w tempie kilku procent rocznie - ocenia Tomasz Chełmecki, dyrektor zarządzający Starlinka.

Nic dziwnego, że firmy wydawnicze starają się wychodzić poza rynek prasowy. I tak w ubiegłym roku Bauer kupił RMF FM i portal Interia.pl, a Agora serwis ogłoszeniowy Trader i inwestuje w swoje media interaktywne. - Spółki szukają nowych rozwiązań, bo ten, kto się nie rozwija, na rozwijającym się rynku po prostu się cofa - mówi Tomasz Tęcza.

Maciej Hoffman, dyrektor generalny Izby Wydawców Prasy, wartość całego rynku prasowego w Polsce szacuje na nieco poniżej 10 mld zł. - Wycena ta od kilku lat się nie zmienia - mówi. Na wartość rynku składają się wpływy z reklam prasowych i szacunkowe przychody ze sprzedaży wszystkich tytułów w kraju liczone według tytułów, a nie wyników sprzedaży.

Rynek się nie kurczy, bo chociaż sprzedaż w niektórych segmentach prasy (np. tygodników społeczno-politycznych) spada, wciąż pojawiają się nowe tytuły - takie jak magazyny specjalistyczne. W październiku ubiegłego roku Agora wystartowała z zakupowym Smartem, a Edipresse Polska z dwutygodnikiem o gwiazdach Party. Potem Burda Media Polska w lutym zainwestowała w polską edycję Top Gear, a miesiąc później - w InStyle. W kwietniu Agora otworzyła shoppingową Galerię.

Branża czeka na kolejne debiuty, zwłaszcza w bardzo ubogim jeszcze w kraju segmencie pism fashion, czyli tytułów powiązanych z modą. - Segment pism luksusowych i fashion rozwinie się w Polsce, co będzie odzwierciedleniem zachodzących zmian na rynku dóbr luksusowych i zmieniających się upodobań społeczeństwa, np. rosnącego popytu na marki projektanckie - zapewnia Magdalena Malicka, prezes G+J Polska.

Tym tropem chcą podążać m.in. Bauer i Marquard. Pierwsza z tych firm przymierza się do polskiej edycji In Touch, a Marquard przygotowuje Harper’s Bazaar. - Tytuł nie pojawi się jeszcze w tym roku, ale może np. w rocznicę startu InStyle - zapowiada Tomasz Zięba, prezes Marquarda. - Wtedy z największych tego typu pism nie będziemy mieli w Polsce już tylko Vogue, ale Harper’s Bazaar i InStyle są w stanie przeżyć bez reklam kreacji Diora, Chanel czy Paco Rabanne, które u nas są prawie nieobecne, a Vogue nie może pozwolić sobie na to, żeby jego głównym reklamodawcą był H&M - dodaje.

Plotki o pojawieniu się w Polsce Vogue rozgorzały na nowo po niedawnej decyzji zarządu G+J, który na początku czerwca poinformował, że była wieloletnia naczelna Elle Marzena Wilkanowicz-Devoud zaczyna tam prace nad nowym projektem.

To niejedyne zmiany, które zachodzą na polskim rynku prasy kolorowej. - Będziemy podążać ścieżką wyznaczoną przez wydawców z krajów Europy Zachodniej, Azji i USA, gdzie postępuje proces fragmentaryzacji prasy i rynek wydawniczy oferuje znacznie większą liczbę wąsko sprofilowanych tytułów - mówi Magdalena Malicka.

Widać też, że wydawcy porządkują działalność. W ubiegłym roku Axel Springer Polska wycofał się z pism kobiecych - odkupił od Marquarda Przegląd Sportowy, w zamian oddając kilka magazynów kobiecych (m.in. Olivię), niedawno Murator ogłosił, że przejął od G+J Moje Mieszkanie. Zdaniem Wiesława Podkańskiego, prezesa IWP, rynek polskiej prasy nie różni się już dziś od otaczających nas rynków europejskich. - Może wygląda nieco inaczej niż amerykański, na którym sprzedaje się znacznie więcej prasy elektronicznej, czyli e-wydań, ale także nasz czytelnik się zmienia i wydawcy poszukują nowych możliwości w mediach elektronicznych, zwłaszcza w internecie. Te media będą się jednak raczej uzupełniać, niż ze sobą konkurować - mówi prezes Podkański.

Post przez Liberty » 5 października 2008, o 22:07

Czy miałyście może już w łapkach nowy miesięcznik (?) dla kobiet, "Bluszcz"? Warto się zapoznać?

Post przez Kasia » 6 października 2008, o 01:19

Jedyna gazeta jaką czasem kupuję to program telewizyjny...

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 grudnia 2008, o 00:42

Jak pisałam licencjat to siedziałam z musu nad "Trzcionką" - kwartalnikiem z mojej gminy. Kwartalnik sam w sobie niezły, ale wiecie, analiza zawartości i tego typu bzdury może człowieka wykończyć. Koszmar. Od tej pory nabawiłam się awersji do wszelkiego rodzaju czasopism... Czasem podbieram tacie "Politykę". Lubię publicystykę, raport, itp., ale raczej omijam typowo polityczne artykuły w tym piśmie. Z innych gazet to zdecydowanie duży format w "Wyborczej", czasem zerknę na jakieś "Cosmo" i pooglądam obrazki, bo tekstu w tego typu periodykach niewiele. Wolę jednak książki.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 stycznia 2009, o 03:21

Jeżeli chodzi o gazety to czytam "Super Express" ,niekiedy " Gazetę Wyborczą" , lubię też przejrzeć "Angorę" , natomiast co do czasopism kolorowych to lubię czytać " Party" , " Gale" , "Świat seriali" "Pani"

Post przez Lilia ❀ » 5 września 2009, o 22:31

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Wysokie Obcasy mają własny serwis</span>

Wysokie Obcasy - sobotni magazyn Gazety Wyborczej dla kobiet - doczekały się odrębnego i samodzielnego serwisu internetowego.

Nowa domena, rozbudowane działy, wideowywiady, konkurs modowy dla czytelniczek, baza 500 przepisów kulinarnych Kręglickiej i Gessler, archiwa felietonów Kingi Dunin i Joanny Szczepkowskiej oraz blogi redakcyjne - to oferta serwisu http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/0,0.html, który wystartował z początkiem września.

Artykuły z najnowszego numeru wydania papierowego będą publikowane na Wysokieobcasy.pl sukcesywnie w ciągu tygodnia - często obszerniejsze niż w drukowanym dodatku i wzbogacone o multimedia. Użytkownicy serwisu mogą uzyskać informacje o nowościach na stronie przez RSS i newsletter.

Start odświeżonego serwisu Wysokieobcasy.pl odbywa się równolegle do wydania magazynu Wysokie Obcasy w sobotę 5 września. W numerze redakcja opowie m.in. o zmianach na stronie, na łamach znajdzie się wiele odnośników do serwisu - m.in. na okładce, w stopce, na paginie i pod artykułami.

Uruchomienie serwisu wspiera kampania reklamowa w internecie (m.in. na Google.pl i w serwisach Grupy Gazeta.pl) oraz autopromocja w Gazecie Wyborczej i jej dodatkach. Kreację i plan kampanii przygotował dział marketingu segmentu internet Agory.

Post przez aralk » 6 września 2009, o 21:37

Jako, że przez kilka lat zajmowałam się badaniem prasy, czytałam niemal wszystko, a już bezwzględnie wszelkie kolorowe kobiece, bo wydawcy zawsze mieli najwięcej pieniędzy na ich badania marketingowe.

Teraz praktycznie niewiele. Prawie nic. Przeglądam Dziennik mojego ślubnego, Rzeczpospolitą urzędowo i jak coś mi wpadnie w oko to czytam. Mam wrażenie, że nigdy nie kupiłam za własne pieniądze, dla siebie kolorowego pisma kobiecego. Nie mam w domu, nie mam też chyba znajomych u których leżą na wierzchu cobym mogła po nie sięgnąć (może mają poukrywane Obrazek ). Właściwie jedyne miejsce w którym natykam się na nie, to poczekalnia u stomatologa, ale tam jakaś taka zestresowana jestem, że mam co innego w głowie. Obrazek

Post przez hagorska » 2 marca 2010, o 12:10

u nie na kupce rosną Zwierciadło( dla mnie nr 1), Pani, Przegląd, Angora i Viva oraz Show -troche się trzeba rozerwać

Post przez Fringilla » 2 marca 2010, o 15:47

a kto z was czytuje Bluszcz?

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 2 marca 2010, o 16:08

Ja od czasu do czasu , ale ostatnio coś sobie odpuściłam.

Post przez Fringilla » 2 marca 2010, o 16:47

i co sądzisz?

bo właśnie przeglądam sobie stosik z ostatnich paru miesięcy...

Post przez Scholastyka » 2 marca 2010, o 16:51

ja - od czasu do czasu

Post przez Fringilla » 2 marca 2010, o 19:41

i jak i jak?

Post przez hagorska » 3 marca 2010, o 12:37

mam stosik Bluszczu ale nie mam czsu sięgnąć i tak się zbiera,

ale zawsze musze przeczytac wywiad Domagalik w Pani

Post przez Fringilla » 3 marca 2010, o 18:10

przyznam, ze dobre wywiady robi (chociaż kobiet to raczej nie ceni sobie Obrazek

pytam o bluszcz ze względu na wrażenie jakie odniosłam: jakby tak skręcają mejnstrimowo i uniwersalizują się płciowo (zaczyna przypominać stary przekrój...).

Post przez Renata7 » 3 marca 2010, o 20:50

A wiesz , że może i masz rację , chociaż ja aż tak często po niego nie sięgam , więc nie mam dokładnego porównania Obrazek

Post przez Fringilla » 3 marca 2010, o 21:28

właśnie dawka większa jednorazowa jakoś tak wywołuje wrażenie...

Post przez Martita » 3 marca 2010, o 22:55

Kiedyś mi wpadł w ręcę egzemplarz Bluszcza w pracy, ale tylko przekartkowałam Obrazek

Czasem kupuję tylko Party, albo coś w stylu Tiny czy Życia na gorąco, jak idę na jakiś wykład, z którego zaliczenie mam za obecność Obrazek Skupić się na książce nie da, jak ktoś non stop ględzie, a tak to w gazetce krzyżówkę mam.

Post przez Renata7 » 3 marca 2010, o 23:35

Ja tam zawsze mogłam skupić się na książce Obrazek

Post przez Martita » 3 marca 2010, o 23:44

Dopóki wykładowcy siedzieli na miejscu, też mi było łatwo Obrazek Ale jak już wędrują, to gazetę łatwiej zakryć zeszytem Obrazek

Post przez Lilia ❀ » 8 kwietnia 2012, o 14:43

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez maddalena » 12 kwietnia 2012, o 11:31

Lubię niesamowite opowieści ale prawdopodobnie, nie będę kupowała tego magazynu.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy