Teraz jest 23 listopada 2024, o 23:51

Wspomnienia i plany: Panna Młoda to ja!

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez tusia101 » 16 listopada 2007, o 00:47

2, 9, 11, 13, 20 naprawdę śliczne

Post przez Kat » 16 listopada 2007, o 01:05

1, 2, 3, 4,5, 11, 13, 17, 18, 23, 25, 26 to moje typy. nie wiem ktora podoba mi sie najbardziej, bo wszystkie sa ladne. aczkolwiek niektore z nich jak na moj gust sa zbyt ozdobne...

Post przez Dorotka » 24 listopada 2007, o 01:53

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Przygotowanie do ślubu, terminarz ślubny </span></span>

<span style="text-decoration: underline">[12 - 6 miesięcy przed ślubem</span>

- Musicie zdecydować jaki to będzie rodzaj ślubu: konkordatowy, cywilny, czy też oddzielnie kościelny i cywilny.

- Wybrać miejsce uroczystości: Urząd Stanu Cywilnego lub odpowiedni kościół. Tradycja mówi, że właściwą parafią jest parafia panny młodej, ale wszystko można zmienić.

- Ustalić przybliżoną datę ślubu, warto też pomyśleć o ewentualnej podróży poślubnej (miejsce, czas, wizy, wymagane szczepienia), wstępnie porozmawiać o urlopie w zakładzie pracy.

- Jeżeli zdecydowaliście się na ślub kościelny lub konkordatowy dowiedzcie się o terminach nauk przedmałżeńskich.

Przygotujcie wstępną listę gości weselnych oraz wytypujcie świadków.

<span style="text-decoration: underline">6 miesięcy przed ślubem</span>

- Musicie ostatecznie podjąć decyzję gdzie i kiedy mają odbyć się uroczystości i skonfrontować swoje ustalenia z właściwym urzędnikiem USC oraz księdzem.

- Ustalcie miejsce i datę Waszych wieczorów: kawalerskiego i panieńskiego, ilość osób, które będą w nich uczestniczyć oraz jakie przewidujecie atrakcje.

- Zdecydujcie się na miejsce organizacji przyjęcia weselnego. Jeżeli ma być to restauracja dobrze jest wybrać się tam wcześniej na kolację i sprawdzić czy menu, obsługa i wystrój spełniają Wasze oczekiwania.

- Zarezerwujcie sobie fotografa i firmę która stworzy reportaż video z najpiękniejszego dnia w Waszym życiu. Nieocenionym źródłem informacji będą Wasi znajomi, którzy już wcześniej korzystali z takich usług.

- Zorientujcie się także w ofertach zespołów muzycznych (przesłuchajcie CD, obejrzyjcie kasety Video) i dokonajcie potrzebnych rezerwacji.

<span style="text-decoration: underline">5 miesięcy przed ślubem</span>

- Najwyższy czas zdecydować o wyborze strojów. Co prawda nie szata zdobi człowieka, ale wybór stroju i wszelkich dodatków będzie dla Was prawdziwą przyjemnością. Jeżeli macie zamiar szyć wymarzone stroje jest to naprawdę najwyższy czas, żeby się za to zabrać. Jeśli chcecie je wypożyczyć lub kupić macie trochę więcej czasu na przejrzenie ofert wypożyczalni i salonów.

- Sprecyzujcie ostateczną listę gości wieczoru kawalerskiego i panieńskiego, ślubu oraz wesela.

- Wybierzcie się z wizytą do znajomych, których wcześniej wytypowaliście na świadków, poinformujcie ich o Waszej decyzji i zapytajcie o zgodę.

<span style="text-decoration: underline">4 miesiące przed ślubem</span>

- Najwyższy czas żeby powrócić do rozmowy na temat Waszych urlopów w zakładzie pracy i ostatecznie je "zaklepać".

- Powróćcie do wcześniejszych ustaleń dotyczących podróży poślubnej. Dokonajcie potrzebnych rezerwacji (hotel, samolot, autokar), załatwcie potrzebne wizy i ewentualne szczepienia.

Zacznijcie kompletować potrzebne dokumenty.

<span style="text-decoration: underline">3 miesiące przed ślubem</span>

- Przejrzyjcie katalogi z zaproszeniami (są dostępne w większości salonów mody ślubnej), wybierzcie odpowiedni wzór, oraz tekst zaproszenia i zlećcie ich wykonanie.

- Zarezerwujcie odpowiednie środki transportu, zarówno dla Was, jak i dla Waszych gości.

- Rozejrzyjcie się za noclegiem dla przyjezdnych gości i dokonajcie rezerwacji.

- Dobry moment na wybór i zakup obrączek. Większość salonów jubilerskich wygraweruje na nich Wasze imiona oraz datę ślubu bez dodatkowej opłaty.

<span style="text-decoration: underline">2 miesiące przed ślubem</span>

- Ostatni moment na rozesłanie zaproszeń (możecie zrobić to za pośrednictwem poczty lub doręczyć je osobiście). Jeżeli uroczystość weselna ma odbyć się w restauracji dobrze jest poprosić o potwierdzenie przybycia - pozwoli to na uniknięcie niepotrzebnych kosztów.

- Ustalcie i skonfrontujcie przebieg uroczystości w kościele lub USC.

- Spotkajcie się z członkami zespołu muzycznego i przekażcie im wszystkie Wasze sugestie.

- Upewnijcie się czy fotograf i firma video nie zgubili kalendarzy, do których wcześniej Was wpisali.

<span style="text-decoration: underline">1 miesiąc przed ślubem</span>

- Zadbajcie o słodką stronę Waszego przyjęcia i zamówcie tort weselny.

- Dokonajcie ostatecznych ustaleń dotyczących przyjęcia: nakrycia stołów, ich ustawienie, dekoracje, menu.

- Nie zapominajcie o sobie - zarezerwujcie termin wizyty u fryzjera, kosmetyczki, zacznijcie regularnie odwiedzać solarium.

- Zamówcie kwiaty: wiązankę dla panny młodej i dla świadka, butonierki dla pana młodego i świadka, stroiki, dekorację stołów i sali.

<span style="text-decoration: underline">2 tygodnie przed ślubem</span>

- Skompletujcie stroje, wszelkie dodatki i zróbcie "próbę generalną" wraz ze wstępną fryzurą i makijażem. Jeżeli coś nie zagra z całością będzie jeszcze czas na poprawki.

- Sprawdźcie kto potwierdził przybycie na uroczystość weselną i ewentualnie zweryfikujcie listę gości.

- Jeżeli chcecie rozsadzić gości weselnych w określony sposób przekażcie swoje sugestie organizatorowi uroczystości.

<span style="text-decoration: underline">1 tydzień przed ślubem</span>

- Ostatecznie zamknijcie listę gości weselnych i skonsultujcie po raz ostatni z organizatorem uroczystości.

- Ostatni moment na spotkanie z księdzem i urzędnikiem USC w celu ustalenia ostatecznej oprawy uroczystości.

- Głowa do góry! Największe nerwy jeszcze przed Wami !

<span style="text-decoration: underline">1 dzień przed ślubem</span>

- Przygotujcie obrączki i potrzebne dokumenty.

- Panna Młoda musi spakować swoją kosmetyczkę - powinny się w niej znaleźć dodatkowe rajstopy, tabletki od bólu głowy, perfumy, kosmetyki itp.

- Udajcie się na romantyczny spacer, podczas którego zaplanujcie ślubny poranek, po powrocie wcześnie połóżcie się spać.

<span style="text-decoration: underline">Dzień ślubu</span>

- To Wy najlepiej znacie Wasz najlepszy sposób na walkę ze stresem i tremą wykorzystajcie go właśnie dzisiaj.

- Wcześniej umówiona wizyta u fryzjera i kosmetyczki.

- Jeżeli podczas ślubu zdarzy się coś nieoczekiwanego nie traktujcie tego jako katastrofy, lecz zapiszcie to na plus całej uroczystości jako dodatkową atrakcję.

<span style="text-decoration: underline">Po ślubie</span>

- Zwróćcie do wypożyczalni stroje, zastawę.

- Zbierzcie wszystkie telegramy, bileciki z życzeniami w jedno miejsce - będą w przyszłości świetną pamiątką.

- Załatwcie w pracy, urzędach, bankach formalności związane ze zmianą nazwiska.

Spakujcie walizki i wyjedźcie w zaplanowaną wcześniej podróż poślubną[/b]

Post przez Dorotka » 24 listopada 2007, o 01:55

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Przygotowanie do ślubu, terminarz ślubny </span></span>

Obrazek

<span style="text-decoration: underline"> 12 - 6 miesięcy przed ślubem</span>

- Musicie zdecydować jaki to będzie rodzaj ślubu: konkordatowy, cywilny, czy też oddzielnie kościelny i cywilny.

- Wybrać miejsce uroczystości: Urząd Stanu Cywilnego lub odpowiedni kościół. Tradycja mówi, że właściwą parafią jest parafia panny młodej, ale wszystko można zmienić.

- Ustalić przybliżoną datę ślubu, warto też pomyśleć o ewentualnej podróży poślubnej (miejsce, czas, wizy, wymagane szczepienia), wstępnie porozmawiać o urlopie w zakładzie pracy.

- Jeżeli zdecydowaliście się na ślub kościelny lub konkordatowy dowiedzcie się o terminach nauk przedmałżeńskich.

Przygotujcie wstępną listę gości weselnych oraz wytypujcie świadków.

<span style="text-decoration: underline">6 miesięcy przed ślubem</span>

- Musicie ostatecznie podjąć decyzję gdzie i kiedy mają odbyć się uroczystości i skonfrontować swoje ustalenia z właściwym urzędnikiem USC oraz księdzem.

- Ustalcie miejsce i datę Waszych wieczorów: kawalerskiego i panieńskiego, ilość osób, które będą w nich uczestniczyć oraz jakie przewidujecie atrakcje.

- Zdecydujcie się na miejsce organizacji przyjęcia weselnego. Jeżeli ma być to restauracja dobrze jest wybrać się tam wcześniej na kolację i sprawdzić czy menu, obsługa i wystrój spełniają Wasze oczekiwania.

- Zarezerwujcie sobie fotografa i firmę która stworzy reportaż video z najpiękniejszego dnia w Waszym życiu. Nieocenionym źródłem informacji będą Wasi znajomi, którzy już wcześniej korzystali z takich usług.

- Zorientujcie się także w ofertach zespołów muzycznych (przesłuchajcie CD, obejrzyjcie kasety Video) i dokonajcie potrzebnych rezerwacji.

<span style="text-decoration: underline">5 miesięcy przed ślubem</span>

- Najwyższy czas zdecydować o wyborze strojów. Co prawda nie szata zdobi człowieka, ale wybór stroju i wszelkich dodatków będzie dla Was prawdziwą przyjemnością. Jeżeli macie zamiar szyć wymarzone stroje jest to naprawdę najwyższy czas, żeby się za to zabrać. Jeśli chcecie je wypożyczyć lub kupić macie trochę więcej czasu na przejrzenie ofert wypożyczalni i salonów.

- Sprecyzujcie ostateczną listę gości wieczoru kawalerskiego i panieńskiego, ślubu oraz wesela.

- Wybierzcie się z wizytą do znajomych, których wcześniej wytypowaliście na świadków, poinformujcie ich o Waszej decyzji i zapytajcie o zgodę.

<span style="text-decoration: underline">4 miesiące przed ślubem</span>

- Najwyższy czas żeby powrócić do rozmowy na temat Waszych urlopów w zakładzie pracy i ostatecznie je "zaklepać".

- Powróćcie do wcześniejszych ustaleń dotyczących podróży poślubnej. Dokonajcie potrzebnych rezerwacji (hotel, samolot, autokar), załatwcie potrzebne wizy i ewentualne szczepienia.

Zacznijcie kompletować potrzebne dokumenty.

<span style="text-decoration: underline">3 miesiące przed ślubem</span>

- Przejrzyjcie katalogi z zaproszeniami (są dostępne w większości salonów mody ślubnej), wybierzcie odpowiedni wzór, oraz tekst zaproszenia i zlećcie ich wykonanie.

- Zarezerwujcie odpowiednie środki transportu, zarówno dla Was, jak i dla Waszych gości.

- Rozejrzyjcie się za noclegiem dla przyjezdnych gości i dokonajcie rezerwacji.

- Dobry moment na wybór i zakup obrączek. Większość salonów jubilerskich wygraweruje na nich Wasze imiona oraz datę ślubu bez dodatkowej opłaty.

<span style="text-decoration: underline">2 miesiące przed ślubem</span>

- Ostatni moment na rozesłanie zaproszeń (możecie zrobić to za pośrednictwem poczty lub doręczyć je osobiście). Jeżeli uroczystość weselna ma odbyć się w restauracji dobrze jest poprosić o potwierdzenie przybycia - pozwoli to na uniknięcie niepotrzebnych kosztów.

- Ustalcie i skonfrontujcie przebieg uroczystości w kościele lub USC.

- Spotkajcie się z członkami zespołu muzycznego i przekażcie im wszystkie Wasze sugestie.

- Upewnijcie się czy fotograf i firma video nie zgubili kalendarzy, do których wcześniej Was wpisali.

<span style="text-decoration: underline">1 miesiąc przed ślubem</span>

- Zadbajcie o słodką stronę Waszego przyjęcia i zamówcie tort weselny.

- Dokonajcie ostatecznych ustaleń dotyczących przyjęcia: nakrycia stołów, ich ustawienie, dekoracje, menu.

- Nie zapominajcie o sobie - zarezerwujcie termin wizyty u fryzjera, kosmetyczki, zacznijcie regularnie odwiedzać solarium.

- Zamówcie kwiaty: wiązankę dla panny młodej i dla świadka, butonierki dla pana młodego i świadka, stroiki, dekorację stołów i sali.

<span style="text-decoration: underline">2 tygodnie przed ślubem</span>

- Skompletujcie stroje, wszelkie dodatki i zróbcie "próbę generalną" wraz ze wstępną fryzurą i makijażem. Jeżeli coś nie zagra z całością będzie jeszcze czas na poprawki.

- Sprawdźcie kto potwierdził przybycie na uroczystość weselną i ewentualnie zweryfikujcie listę gości.

- Jeżeli chcecie rozsadzić gości weselnych w określony sposób przekażcie swoje sugestie organizatorowi uroczystości.

<span style="text-decoration: underline">1 tydzień przed ślubem</span>

- Ostatecznie zamknijcie listę gości weselnych i skonsultujcie po raz ostatni z organizatorem uroczystości.

- Ostatni moment na spotkanie z księdzem i urzędnikiem USC w celu ustalenia ostatecznej oprawy uroczystości.

- Głowa do góry! Największe nerwy jeszcze przed Wami !

<span style="text-decoration: underline">1 dzień przed ślubem</span>

- Przygotujcie obrączki i potrzebne dokumenty.

- Panna Młoda musi spakować swoją kosmetyczkę - powinny się w niej znaleźć dodatkowe rajstopy, tabletki od bólu głowy, perfumy, kosmetyki itp.

- Udajcie się na romantyczny spacer, podczas którego zaplanujcie ślubny poranek, po powrocie wcześnie połóżcie się spać.

<span style="text-decoration: underline">Dzień ślubu</span>

- To Wy najlepiej znacie Wasz najlepszy sposób na walkę ze stresem i tremą wykorzystajcie go właśnie dzisiaj.

- Wcześniej umówiona wizyta u fryzjera i kosmetyczki.

- Jeżeli podczas ślubu zdarzy się coś nieoczekiwanego nie traktujcie tego jako katastrofy, lecz zapiszcie to na plus całej uroczystości jako dodatkową atrakcję.

<span style="text-decoration: underline">Po ślubie</span>

- Zwróćcie do wypożyczalni stroje, zastawę.

- Zbierzcie wszystkie telegramy, bileciki z życzeniami w jedno miejsce - będą w przyszłości świetną pamiątką.

- Załatwcie w pracy, urzędach, bankach formalności związane ze zmianą nazwiska.

Spakujcie walizki i wyjedźcie w zaplanowaną wcześniej podróż poślubną[/b]

Post przez Jesc » 24 listopada 2007, o 02:01

Dorotka, zastosowac sie do tych wszystkich zasad to chyba przaz 3 lata nic nie mozna innego robic tylko slub planowac.

Post przez maggie134 » 24 listopada 2007, o 03:27

Czuje sie dziwna... Planowanie ograniczylo sie do zaltwienia swiadkow i zalatwienie terminu w ambasadzie. Kiecki bialej nie bylo - w ramach bieli biala narzutka na ramiona. Za to slub wzielam w moim najukochanszym na swiecie miejscu - w Tokyo w samym srodku najpiekniejszego czasu jeki moze byc - Kwitnienia wisni. ech.... I nie nie marzylam o bialej sukni i rodzinnym um-tam-tam potem. W dodatku jako nie-katoliczka musialabym brac slub w urzedzie a tam doprawdy paskudnie. A tak... 0 rodziny, 0 klopotow, i do tego cudne wspomnienie.

Post przez Dorotka » 24 listopada 2007, o 15:30

My też poszliśmy nieco na żywioł. Choć i u nas lista była, ale sporo któtsza.

A poza tym zaklepywanie ślubu na rok lub dwa na przód wydaje mi się mało romantyczne.

Post przez Gość » 5 grudnia 2007, o 03:37

moja corka przyjechala do Polski w pazdzierniku i poszla do urzedu stanu cywilnego--zamowili slub na 5stycznia 2005r-teraz bedzie 2lata-slub sie odbyl(cywilny)PO ROKU Mial byc koscielny-nie odbyl sie do tej pory-mnie jako matce marzy sie caly czas,ale iani s.koscielnego ani dzieci-tak to jest

Post przez Jesc » 5 grudnia 2007, o 18:38

Czy w tych tak bardzo wystawnych slubach nie chodzi czasem o pokazanie sie ludziom na co stac rodzicow mlodych?

Post przez Gość » 9 grudnia 2007, o 21:04

Mnie podobają się suknie:1,2,3,16,18 i 27.

Jesc-czasem to rodzice chcą wystawnego ślubu,a młodzi woleliby skromniejszy.

Post przez Jesc » 10 grudnia 2007, o 01:41

rosa-72,zawsze mozna sie z rodzicami jakos dogadac,przeciez jak nie chcesz wystawnego slubu to nikt Cie nie zmusi, czasy sredniowiecza juz minely( tak mi sie wydaje)

Post przez Kasia » 10 grudnia 2007, o 15:40

Mnie się podobają 25 i 26 to jeśli chodzi o suknie ślubne. O takich to sobie mogłam tylko pomarzyć. koszt mojej sukni ślubnej był około stu złotych, ale i tak wyszło nie źle za to bukiet był dwa razy droższy o d mojego ubranka...hihihi...

A ślub i wesele to już w ogóle były na wariackich papierach...

Nie lubię długiego planowania, bo w tedy przeważnie coś nie wychodzi.

Post przez Jesc » 10 grudnia 2007, o 22:11

Ja mialam dokladnie taka suknie jaka sobie wymarzylam. Moja sasiadka uszyla mi ja w prezecie wiec tylko material kosztowal.Po prostu mialam szczescie.

Post przez Dorotka » 10 grudnia 2007, o 23:48

Jasc, a moze wkleiłabyć fotkę, bo chętnie byśmy zobaczyły jak wyglądała suknia Twoich marzeń. Kasi suknia też.

Post przez tusia101 » 11 grudnia 2007, o 00:32

no własnie dziewczyny - wklejcie! Obrazek

Post przez Jesc » 11 grudnia 2007, o 03:11

Dorotka, niestety nie mam zadnej fotki w kompie Obrazek

Post przez Kasia » 11 grudnia 2007, o 15:51

No ja fotki mam i już dawno chciałam wkleić, ale nie za bardzo wiem jak to zrobić.

http://www.fotosik.pl

Jak widać Udało się Kat wkleić coś nie coś.

A oto My czyli Kasia i Romuś.

Post przez Kat » 11 grudnia 2007, o 18:14

instrukcja w regulaminie Obrazek a jak ci nie chodza, mozesz mi wyslac na maila, to wrzuce Obrazek

Post przez Gość » 25 grudnia 2007, o 16:46

Dziewczyny wszystkie te suknie sa piekne i zawsze strasznie ciezko sie zdecydowac:D Ja "latalam" po necie chyba ze 3 msc ,zanim trafilam na swoje cudoooo:)Za jakis czas postaram sie wkleic zdjecie,bo mam kilka gdzie dobrze widac suknie:)

A co do wystawnego wesela-ja akurat mialam te szczescie,ze sami sobie je sfinansowalismy,wiec tutaj obala sie ten mit,ze tylko rodzicow stac,nas tez,chociaz kosztowalo to sporo wyrzeczen,ale bylo warto:)I nie chodzilo nam o to,zeby sie pokazac...tak mi sie zdaje,ale o to,zeby miec wesele swoich marzen i nie musiec sie liczyc z kazdym groszem,nie musiec sluchac "dobrych" rad rodzicow i byc zmuszonym do stosowania sie do nich:/Chcielismy z Artkiem zrobic wszystko po swojemu i z racji tego sami wesele sfinansowalismy:)

Pozdrawiam!

Post przez Dorotka » 27 grudnia 2007, o 20:49

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">POMYSŁ NA ŚLUBNĄ FRYZURĘ</span></span>:

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

6. Obrazek

7. Obrazek

8. Obrazek

9. Obrazek

10. Obrazek

11. Obrazek

12. Obrazek

13. Obrazek

14.

Obrazek

15.

Obrazek

16.

Obrazek

17. Obrazek

18. Obrazek

19. Obrazek

20. Obrazek

21. Obrazek

22. Obrazek

Ciekawa jestem, które podobają się Wam najbardziej? Którą z nich wybrałybyście dla siebie?

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 grudnia 2007, o 21:01

piękne, wszystkie. i do wszystkich trzeba mieć długie włosy :?

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 27 grudnia 2007, o 21:14

To coś w sam raz dla mnie Obrazek Choć jeszcze nie zamierzam się hajtać

Post przez aga1987 » 27 grudnia 2007, o 23:11

Podobają mi się dwie ostatnie, bo proste i dlatego urocze.

Post przez raen » 28 grudnia 2007, o 00:22

z fryzur zdecydowanie 14 inne zbyt wystudiowane a 2 ostatnie jednak zbyt proste do niej jakas prosta suknia... tak piekne fryzura Obrazek

Post przez Kat » 28 grudnia 2007, o 14:36

3, 9, 13, 14, 15 i 20. chociaz najbardziej 14 i 15. tyle ze to trzeba miec dlugie wlosy, ktorych ewentualnie musialabym sie jeszcze dorobic Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym