przez Dorotka » 30 stycznia 2008, o 12:20
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Tortilla z kurczakiem i salsą</span></span>
1 piers z kurczaka
tortillas- nalesniki meksykanskie
1 szkl sera startego
1 lyzka japaleno papryczki- posiekana
1 lyzka pomidorow- posiekane
salata
Pomidory
smietana
salsa-6 pomidorow drobno pokrojonych, kilka czarnych oliwek posiekanych, peczek zielonej cebulki, 3 lyzki oliwy, 1 lyzka octu, 1 l-czka soli czosnkowej, sol, pieprz- wszystkie skladniki wymieszac i pozostawic w lodowce na 3- 4 godziny, Nasteponie przyprawic sola i pieprzem
cajun seasoning- 5 l-czek papryki, 1 l-czka oregano, 1l-czka tymianku, 1 l-czka cayanne , 1/2 l-czki soli, 1/2 lyzeczki pieprzu,
marynata do kurczaka-1/4 szkl octu , 3 lyzki wody, 2 l-czki cukru, 1 l-czka soku z cytryny, 1 l-czka soli czosnkowej, 1 l-czka pieprzu, 1 l-czka natki, 1/5 l-czka bazyli, 1/5 l-czka oregano, pol szkl oliwy
Wymieszac skladniki maryanty, wlozyc w nia piers z kurczaka i pozostawic w tej marynacie przez okolo 30 - 45 minut.
Piers grillowac a nastepnie pociac na niewielkie kawalki.
Natepnie na patelni roztopic troszke masla, polozyc tortille a na polowie tortilli ulozyc ser , lyzke pomidorow, japelano papryczke i cajun seasoning( w tej kolejnosci).
Na to ulozyc kurczaka, tortille zlozyc( czescia na ktorej nic nie bylo przykryc kurczaka .Nastepnie przewrocic na druga strone tak aby nasza czesc z kurczakiem znalazala sie na wierzchu , a polowa na ktorej nie bylo zadnych toppings byla spodem( wszystko to robimy na patelce na wolnym ogniu).Kiedy tortilla jest ciepla, wlozyc do srodka salate i pomidory.
Ja od razu do srodka daje salse a na slase smietane.Mimo iz to mieszanie kuchni , ale zamiat smietany jeszcze bardziej wole tzatziki - wtedy nasza potrawa jest meksykansko- grecka