Teraz jest 22 listopada 2024, o 13:51

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 grudnia 2007, o 01:45

Bo to trzeba wydrążyć bułkę i napchać tego do środka. Oczywiście, do połówek wydrążonych. Gwarantuję: pycha!

Post przez mewa » 15 grudnia 2007, o 02:05

ja też robię wydrążone bułki ale nadziewam je lekko ściętą jajecznica z dodatkami na to żółty ser i do piekarnika...mniam mniam

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2007, o 02:14

Można też w kromce zwykłego chleba wykroić na środku szklanką dziurkę i wrzucić ją na gorący tłuszcz [najlepiej na masło], podsmażyć z jednej strony, odwrócić. Po przewróceniu wbić do środka żółtko i zapiec. Posypać szczypiorkiem i schrupać. To się nazywa pawie oczko.

Post przez Kat » 15 grudnia 2007, o 02:20

znaczy sie to zotlko zalepi ta dziure?? bo wiesz Dorotko, ja niekumata jestem, wiec wole sie zapytac Obrazek

Post przez Dorotka » 15 grudnia 2007, o 03:17

Tak, żółtko wbijamy wprost w środek tej dziurki i ono dokładnie ją zalepi.

Post przez mewa » 15 grudnia 2007, o 19:15

ja to znam jako "oko cyklopa" z książek Musierowicz Obrazek tylko tam chyba szczypiorku nie było....

Post przez Andromedka » 19 grudnia 2007, o 15:21

A ja to znam jako "Jajko Alabama"ObrazekObrazekObrazek

Post przez Gość » 20 grudnia 2007, o 23:44

dziewczyny macie jakieś fajne przepisy na sałatki z ryżem coś bym na te święta zrobiła po za jarzynową ale sama nie wiem co

Post przez Jesc » 21 grudnia 2007, o 00:02

Salatka z pora i jablka:

2 duze pory

2 lub 3 kwaskowate jablka

troszke oliwy z oliwek, soku z cytryny

sol i pieprz

Por po dobrym umyciu pokroic na malutkie kawaleczki

jablka starkowac na tarce do burakow

por z jablkami wymieszac, skropic troche cytryna,dodac oliwke

posolic i popieprzyc do smaku

pasuje bardzo do roznych mies

Post przez aga1987 » 21 grudnia 2007, o 01:30

1 torebka ryżu ugotowanego

1 puszka tuńczyka w oleju ( grubsze kawałki)

1 puszka kukurydzy

2 papryki (zielona i czerwona)

2 jajka na twardo

ryż, tuńczyk (odcedzony), kukurydzę, jajka pokrojone i papryki pokrojone drobno też, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy.

Jest to ukochana sałatka mojej córki.

Post przez aga1987 » 21 grudnia 2007, o 01:40

Jeśli lubicie słodziej proponuję:

1 torebka ryżu ugotowanego

puszka ananasa

puszka brzoskwiń

puszka kukurydzy

wędzona pierś z indyka, kurczaka, lub polędwica sopocka

ananasy,brzoskwinie i wędlinę pokroić w dość grube kostki ( takie na oko jak kosteczki knorra w takich zielonych, częściowo przezroczystych torebkach), dodać ryż, kukurydzę.

Pół na pół majonez i śmietana, dodajemy przyprawę curry (najlepiej łagodne, ale jak nie ma to zwykłe) sporo , tak, żeby po spróbowaniu było ostre. Mieszamy to wszystko razem.

Pycha.

Post przez Gość » 22 grudnia 2007, o 07:45

dzięki dziewczyny na pewno wypróbuję, w niedzielę zabieram się za robienie tych sałatek

Post przez maggie134 » 23 grudnia 2007, o 21:45

Moja uuukochana - mam nadzieje ze jeszcze jej nie bylo - salatka

1. piers z kurczaka

2. Puszka ananasa

3. cebula

4. puszka kukurydzy - duza

5. majonez

sol pieprz do smaku

Gotujemy piers z kurczaka. Po ugotowaniu drobimy na malutkie niteczki. Dodajemy kukurydze i posiekanego w kostke ananasa. Celulke drobniutko siekamy i dodajemy. Wszystko traktujemy majonezem i przyprawiamy. Niebo w paszczy.

Post przez Gość » 30 stycznia 2008, o 06:50

dziewczyny trzeba mi jakieś przepisy na tortille może znacie jakieś dobre

Post przez Dorotka » 30 stycznia 2008, o 12:20

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Tortilla z kurczakiem i salsą</span></span>

1 piers z kurczaka

tortillas- nalesniki meksykanskie

1 szkl sera startego

1 lyzka japaleno papryczki- posiekana

1 lyzka pomidorow- posiekane

salata

Pomidory

smietana

salsa-6 pomidorow drobno pokrojonych, kilka czarnych oliwek posiekanych, peczek zielonej cebulki, 3 lyzki oliwy, 1 lyzka octu, 1 l-czka soli czosnkowej, sol, pieprz- wszystkie skladniki wymieszac i pozostawic w lodowce na 3- 4 godziny, Nasteponie przyprawic sola i pieprzem

cajun seasoning- 5 l-czek papryki, 1 l-czka oregano, 1l-czka tymianku, 1 l-czka cayanne , 1/2 l-czki soli, 1/2 lyzeczki pieprzu,

marynata do kurczaka-1/4 szkl octu , 3 lyzki wody, 2 l-czki cukru, 1 l-czka soku z cytryny, 1 l-czka soli czosnkowej, 1 l-czka pieprzu, 1 l-czka natki, 1/5 l-czka bazyli, 1/5 l-czka oregano, pol szkl oliwy

Wymieszac skladniki maryanty, wlozyc w nia piers z kurczaka i pozostawic w tej marynacie przez okolo 30 - 45 minut.

Piers grillowac a nastepnie pociac na niewielkie kawalki.

Natepnie na patelni roztopic troszke masla, polozyc tortille a na polowie tortilli ulozyc ser , lyzke pomidorow, japelano papryczke i cajun seasoning( w tej kolejnosci).

Na to ulozyc kurczaka, tortille zlozyc( czescia na ktorej nic nie bylo przykryc kurczaka .Nastepnie przewrocic na druga strone tak aby nasza czesc z kurczakiem znalazala sie na wierzchu , a polowa na ktorej nie bylo zadnych toppings byla spodem( wszystko to robimy na patelce na wolnym ogniu).Kiedy tortilla jest ciepla, wlozyc do srodka salate i pomidory.

Ja od razu do srodka daje salse a na slase smietane.Mimo iz to mieszanie kuchni , ale zamiat smietany jeszcze bardziej wole tzatziki - wtedy nasza potrawa jest meksykansko- grecka

Post przez Jesc » 30 stycznia 2008, o 17:37

Ja robie wersie szybsza, kurczaka podsmazam na patelni, pozniej wszystkie skladniki mieszam, nakladam na posmarowane mala iloscia masla tortille, skladam je na pol, ukladam na posmarowanej blaszce i na 15 min do piekarnika lub wszystkie skladniki zawijam w tortille jak w zwykly nalesnik i obsmazan na patelni po obu stronach. Danie szybkie i smaczne, skladniki mozna przygotowac dzien wczesniej wtedy ma sie na drugi dzien obiat w 15 minut.

Post przez Kat » 30 stycznia 2008, o 21:21

oj dziewczyny, ale jestescie okropne... takiego smaka mi narobic.... nieladnie, nieladnie.... znow przez was glodna jestem....

Post przez Jesc » 30 stycznia 2008, o 21:32

Kat, chcesz kanapke? Wlasnie jem Obrazek

Post przez Gość » 31 stycznia 2008, o 04:53

dzięki wielkie za przepisy dzisiaj biorę się do roboty

Post przez Dorotka » 8 lutego 2008, o 13:33

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Pierogi leniwe z ziemniakami, Klasyka z baru mlecznego</span></span>

500 g twarogu

400 g ziemniaków

300 g mąki (typ 405)

1 jajko i 1 żółtko

sól

masło, bułka tarta i cukier.

łyżka oliwy

1.Ziemniaki gotujemy , a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można dwa razy). Do tego dodajemy mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.

2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.

3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki. Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy od kątem ok 30 stopni 1,5 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką.

4.W garnku gotujemy osoloną wodę. Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką. Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.

5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle i do tego posypujemy cukrem

Post przez Jadzia » 8 lutego 2008, o 13:55

Z tą bułką tartą, to od siebie poradzę, żeby najpierw samą bułkę rozgrzać na patelni, a potem, jak zacznie brązowieć, dorzucić do niej masło i rozpuścić. Ja zawsze tak robię do kopytek.

Post przez Jesc » 8 lutego 2008, o 23:51

Ja dodaje make ziemniaczana a nie zwykla, to sie lepiej trzymaja przy gotowaniu. Soli tez dodaje minimalnie,bo u mnie to takie kopytka polewaja smietana rozmieszana z wanilia i cukrem.

Post przez Kat » 25 lutego 2008, o 21:40

zrobilam wczoraj kurcZaka z brzoskwiniami wedlug przepisu Maggie i musze przyznac, ze calkiem smaczny Obrazek jakby co, to polecam Obrazek

Post przez Jadzia » 4 marca 2008, o 15:44

Odpowiedź dla Lilii:

Spotkałam się z nazwą bułeczki Puchatka Obrazek Uwielbiam je z miodem.

Robię tak, że roztrzepuję jajko z mlekiem oraz z odrobiną cukru pudru. Potem moczę w tym kromkę bułki i na patelnię Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja