Zgodnie z obietnicą, zebrałam tyłek w troki i zrobiłam mały spisik. Skupiłam się na paranormalach, choć niektóre z niżej wymienionych autorek piszą też inne rzeczy, ale zapotrzebowanie było na paranormale, tak?
Napisałam o tych seriach, które czytałam, jeśli nie podałam informacji o tytułach, znaczy że chodzi o wszystkie książki napisane przez daną autorkę, te autorki w sekcji <span style="font-weight: bold">nieczytane</span> to albo nie czytałam konkretnie paranormali, albo po prostu wyszukałam autorkę lecz jeszcze jej nie przetestowałam, ale potencjalnie jadziowa jest, przynajmniej w jakiejś części, te w sekcji <span style="font-weight: bold">czytane</span> sprawdzone przynajmniej w części i mniej lub bardziej jadziowe, choć przeważnie bardziej. Nazwiska nie są ułożone w kolejności od fajniejszych do mniej, tylko tak, jak były ułożone foldery autorek w folderze z książkami
Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, służę wyjaśnieniami
<span style="font-weight: bold">Czytane:</span>
- Alle MacKay - Szkoci, duchy
- Christine Warren - seria <span style="font-style: italic">The Others</span> - wilkołaki, wampiry, wiedźmy, demony, wróżki, selkie, coś-tam-łaki różnego rodzaju, w ogóle cały świat <span style="font-style: italic">Innych</span>
- Cindy Miles - duchy
- MaryJanice Davidson - seria <span style="font-style: italic">Wyndham Werewolves</span> - wilkołaki, inne ksiązki ma też, ale tu piszę, co czytałam i chciałabym wydane
- Erin McCarthy - seria <span style="font-style: italic">Vegas Vampires</span> - wampiry
- Kerrelyn Sparks - seria <span style="font-style: italic">Love at Stake</span> - wampiry, ale tym się zaczął już Amber zajmować, żeby tylko wykupili prawa do następnych książek
- Lisa Cach - na razie czytałam tylko <span style="font-style: italic">The Changeling Bride</span> - podróż w czasie, ale ma też inne rzeczy, które mogą być w porządku
- Lynsay Sands - pomijając histeryki, to jest seria <span style="font-style: italic">Argeneau/Rogue Hunter</span> - powiedzmy wampiry
- Minda Webber - no chciałabym, chciała, ale wątpię, żeby wydali a nawet jak się zdecydują to wątpię, żeby dali radę przetłumaczyć tak, żeby było dobrze
za dużo gry słów, odniesień do anglosaskiej kultury itd. Ale to są 4 historyki i jeden współczesny - wampiry, wilkołaki, duchy
- Nina Bangs - różne tytuły, różne rzeczy - wampiry, podróże w czasie, nieśmiertelni
- Stephanie Rowe - cykl <span style="font-style: italic">Guardian of the Goblet of Eternal Youth</span> - jak w tytule, czara wiecznej młodości, smoczyca, diabeł, demony, nieśmiertelni
- Gail Carriger - cykl <span style="font-style: italic">Parasol Protectorate</span> - choć ogólnie przeciwna jestem cyklom o jednej parze bohaterów, to ten dopiero ma jeden tom i przeczytałam go i zamówiłam następny choć go jeszcze nie wydali - wiktoriańska Anglia, wampiry, wilkołaki, bohaterka to kobitka bez duszy
<span style="font-weight: bold">Nieczytane:</span>
- Kristine Grayson - nie do końca jestem pewna, ale może być fajne i jest paranormalne
jakieś tam moce różne chyba są, jakiś retelling Śpiącej królewny, różne takie rzeczy. Chyba.
- Donna Kauffman - pisze różne rzeczy (współczesne), kilka już czytałam i pisze fajnie ale jeśli chodzi o paranormale to to są takie tytuły: <span style="font-style: italic">The Legend MacKinnon, The Legend of the Sorcerer, The Royal Hunter, Your Wish is My Command, The Charm Stone</span> i to są różne takie tam duchy, uroki, podróże w czasie, tego typu rzeczy
- Dakota Cassidy - co prawda tych książek nie czytałam, tylko jej erotyki, ale lubię jak pisze, a jej seria <span style="font-style: italic">Accidential Romance (Przypadkowy romans)</span> może być fajna - wilkołaki, wampiry, nieumarli, a jej najnowsza książka <span style="font-style: italic">Kiss & Hell</span> jakąś tam nagrodę zdobyła
- Julie Kenner - czytałam jedno opowiadanie z jej serii <span style="font-style: italic">The Protectors</span> i było w porządku - superbohaterowie, supermoce, takie rzeczy
- Lynn Kurland - czytałam to co po polsku tą wcześniejszą i jedno opowiadanie, prawie wszystkie tytuły u niej to są podróże w czasie, duchy itp., ale za to się z kolei Bis wziął. Chyba Bis, chociaż może Lucky, nie chce mi się patrzeć
- Melissa Mayhue - cykl <span style="font-style: italic">Daughters of Glen</span> - podróże w czasie, wróżki, jakieś moce paranormalne, ale to takie znalezione, niesprawdzone
- Sandra Hill - jeśli chodzi o paranormale to cykle o wikingach, nie czytałam jeszcze, ale na pewno fajne bo co innego czytałam i te mają bardzo dobre recenzje - podróże w czasie i wikingowie