Teraz jest 22 listopada 2024, o 11:10

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 21 stycznia 2010, o 18:27

a mozna przepis dostac? choc w sumie to ja nigdy spirytusu, poza salicylowym, nie posiadalam... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 stycznia 2010, o 18:41

Przepis Dorotko!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 stycznia 2010, o 18:59

Ależ proszę bardzo.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">NALEWKA NA SUSZONYCH OWOCACH I ORZECHACH </span></span>



<span style="font-weight: bold">Składniki :</span>

10 dkg fig suszonych

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek [zwyklych, polskich, a nie kalifornijskich]

10 dkg suszonych moreli

5 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza [ze skórką]

1 laska cynamonu,

5 goździków

25 dkg cukru

1/4 l alkoholu 50% [proponuję podwójną ilość alkoholu czyli: 1/2 litra spirytusu rozcieńczonego do 50% lub 1 litr ciemnego rumu + 200 ml spirytusu



- Bakalie i orzechy dać w całości.

- Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry [nie obierać ze skórki!].

- Cukier rozmieszać z alkoholem do rozpuszczenia.

- Bakalie , orzechy i plastry pomarańczy ułożyć warstwami w ozdobnym słoiku.

- Zalać alkoholem [z rozpuszczonym w nim cukrem].

- Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, a najlepiej na pół roku.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">UWAGI:</span></span>

- dobrze jest zrobić tę nalewkę z podwójnej ilości alkoholu

- po kilku tygodniach można wymienić plastry pomarańczy, bo te pierwsze nie wyglądają zbyt apetycznie i psują rewelacyjny efekt wizualny.

- Owoce i orzechy z nalewki są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale uprzedzam, że podczas pieczenia ciasta procenty wyparują. Ale do lodów nadają się doskonale. Zaznaczam jednak, że owoce i orzechy bardzo nasiąkają alkoholem, więc podczas degustacji łatwo się nimi upić.

- Ta nalewka jest świetna na prezent. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 21 stycznia 2010, o 19:45

mniam Obrazek kto mi sprezentuje? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 21 stycznia 2010, o 23:24

i mi? aż mi ślinka pociekła.... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 21 stycznia 2010, o 23:35

a czy mozna jakis inny alkohol bez spirytusu? bo ja nawet nie wiem, gdzie sie spirytus kupuje Obrazek



moze bym poeksperymentowala? np na moje nastepne urodziny w sierpniu Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 21 stycznia 2010, o 23:36

też byłabym chętna...lubię nalewki...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 stycznia 2010, o 01:23

Zamiast spirytusu można dać wódkę, ale koniecznie czystą. Tylko wtedy nie rozcieńcza się jej, bo wódka ma około 45%. A spirytus kupisz w każdym sklepie monopolowym, Gmosiu, a najtańszy jest w hipermarketach Carrefour. Obrazek

A, i zapomniałam dodać, że ta nalewka nie jest gęsta lecz dość rzadka, ale super pachnie i smakuje.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 22 stycznia 2010, o 01:57

a znasz moze jakis sprawdzony przepis na gesta?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 stycznia 2010, o 02:16

Gmosiu, jeśli lubisz gęste alkohole, to zrób krem krówkowy.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">KREM KRÓWKOWY</span></span>:

<span style="text-decoration: underline">Składniki:</span>

- puszka gotowej masy krówkowej [ta puszka jest nieco mniejsza niż mleko skondensowane]

- 500 ml rumu i.... to wszystko.



Masę krówkową lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, przełożyć do większego i dość wysokiego naczynia [może być duży słoik]. Potem bardzo powoli dolewać rumu stale mieszając. Kiedy masa zrobi się rzadsza, zmiksować ją na wolnych obrotach, a następnie przelać do butelek z szeroką szyjką, bo krem może bardzo zgęstnieć, a wtedy nie da się go wylać przez wąską szyjkę butelki .

Gdyby krem krówkowy okazał się za słodki, można go rozrzedzić dodatkową ilością rumu lub czystej wódki

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 22 stycznia 2010, o 02:46

brzmi smakowicie Obrazek i kiedy to mozna konsumowac?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 stycznia 2010, o 12:42

Jak tylko zgęstnieje.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 22 stycznia 2010, o 15:58

a jak jeszcze do tego dodasz kawę rozpuszczalną ...mniam mniam

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 stycznia 2010, o 18:21

Moja nalewka z orzechami i suszonymi owocami już zrobiona. Teraz stoi i nabiera mocy. Wyszły mi dwa duże słoiki i jeden malutki. Ale i tak będę musiała zrobić powtórkę, bo mam już na nią paru chętnych, tylko, że tym razem zrobię ją w ozdobnych słoikach [bo te fantazyjne słoiczki, które mam nie mają niestety wieczek, bo mój pan-mąż myślał, że takie nietypowe wieczka nie będą mi potrzebne i je wyrzucił. Obrazek ].



Obrazek



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 stycznia 2010, o 20:56

A ilu litrowe te słoiki?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 stycznia 2010, o 21:00

Zwykle, litrowe.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 25 stycznia 2010, o 21:26

Mało, bardzo mało.

Mama robiła w trzylitrowych.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 25 stycznia 2010, o 21:35

ładnie się prezentuje Obrazek

a mój zbiór małych słoiczków o różnych kształtach spotkał podobny los niedawno... ktoś stwierdził, że "szalenie niepraktyczne po co w ogóle" Obrazek

przyprawy teraz będę zostawiać w torebkach. takich podartych, z których się sypie. w strategicznych miejscach. hahaha.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 25 stycznia 2010, o 23:15

mniam mniam - a raczej - chlup chlup Obrazek

super wyglądają Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 stycznia 2010, o 23:32

zwlaszcza te pomaranczki Obrazek mniam...

a ja zajadam sie orzechami i wlasnie sobie myslalam, ze takich pijanych bym sprobowala Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 stycznia 2010, o 23:34

Za kilka tygodni pewnie będę musiała wymieić plasterki pomarańczy, a wtedy przełożę moją nalewkę do ozdobnych słoiczków. Muszę tylko gdzieś je wyczaić . Jeden słoiczek oddałam już koleżance, z którą spacerujemy wieczorami z psami. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 24 lutego 2010, o 22:54

Może ktoś podać mi sprawdzony przepis na zupę szpinakową ? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 25 lutego 2010, o 00:28

dziewczyny - mam problem. w piatek mam gosci i zupelnie nie mam pomyslu na danie bez miesa. zeby bylo lekkie i smaczne, obojetnie czy na zimno czy cieplo. byle bylo proste do zrobienia Obrazek macie jakis pomysl??

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 25 lutego 2010, o 01:05

Może leczo albo ryż z warzywami? Proste i dość tanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 lutego 2010, o 01:23

albo lasanie zrob... makaron, sos pomidorowy, sos bialy, ser zolty, papryka, pieczarki, kukurydza i na co tylko masz ochote do woli, ja robilam tez z fasola Obrazek warstwami i do piekarnika Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość