Teraz jest 25 listopada 2024, o 09:42

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez Lorelei » 15 grudnia 2009, o 02:10

Najbardziej jestem za Avilą Obrazek Na LG koleżanka narzeka (ma trochę innego, chyba nowszy model) a Avilę ma bratanek i zadowolony Obrazek Kurczę, nie wiem Obrazek Pewnie jak pójdę do salonu to nic nie będzie z tego co chcę Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 15 grudnia 2009, o 02:12

A ile teraz taki telefon kosztuje? Tak z ciekawości pytam, bo swoj mam od kilku dobrych lat i jest niezniszczalny. :lol: Raz tonął, miał dwa trudne spotkania z betonem i nadal chodzi. Obrazek Nie wymienię, dopóki staruszek sam nie odmówi posłuszeństwa.

Post przez Lorelei » 15 grudnia 2009, o 02:17

Złotóweczkę Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 grudnia 2009, o 03:05

Zdecydowanie ci polecam Samsung Avilę ,jest boski :lol: Siostra go sobie kupiła parę miesięcy temu.

http://www.komorkomaniak.pl/gallery/avila-s5230-samsung-walczy-dotykiem/attachment/05_gt-s5230_front_small1/

Post przez Lorelei » 15 grudnia 2009, o 03:09

No wiedziałam, że siostra będzie miała takie zdanie jak ja Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 grudnia 2009, o 03:16

Widzisz ,moją jesteś siostrą duchową a i z moją rodzoną masz coś wspólnego Obrazek

Post przez Lorelei » 15 grudnia 2009, o 03:17

Rodzina mi się powiększa, yeah Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 00:10

Obrazek

<span style="font-style: italic">Chciałabym przekazać informację o nowej możliwości zostania potencjalnym dawcą szpiku, czyli szansy na życie osobom chorym na białaczkę. W Bazie Dawców Komórek Macierzystych Fundacji DKMS Polska, założonej przez DKMS (Die Deutsche Knochenmarkspenderdatei) – największą na świecie bazę dawców szpiku, sposób rejestracji jest bardzo prosty. Najpierw w odpowiednim miejscu na stronie http://www.dkms.pl należy wypełnić krótką ankietę zgłoszeniową. Po kilku dniach otrzymuje się przesyłkę z deklaracją do wypełnienia oraz specjalnym patyczkiem, którym trzeba potrzeć kilka razy wewnętrzną stronę policzka. W taki prosty sposób pobiera się materiał genetyczny, niepotrzebne jest badanie krwi. W kilka dni po odesłaniu przesyłki na adres DKMS, jest się już Potencjalnym Dawcą Szpiku.

Mimo że na świecie jest już kilka milionów zarejestrowanych potencjalnych dawców szpiku, w Polsce co drugi chory na białaczkę nie znajduje dawcy. Dlatego tak ważne jest, by jak najwięcej osób rejestrowało się w bazach dawców szpiku. Liczy się każda rejestrująca się osoba i liczy się też czas, bo chorzy z każdym dniem są coraz słabsi. Magda (27 lat), Wiktor (4 lata), Karolinka (3 lata), to tylko niektóre osoby wciąż oczekujące na odpowiedniego dawcę, o których można przeczytać na stronie http://www.dkms.pl/index.php?id=19. Dodam jeszcze, że obecnie zazwyczaj pobiera się od dawcy nie szpik, ale tylko komórki macierzyste z krwi obwodowej. Cały zabieg przypomina więc zwykłe pobieranie krwi, tylko że nieco wydłużone. O tym wszystkim można przeczytać na stronie fundacji http://www.dkms.pl.

Wystarczy tak niewiele wysiłku, a można uratować komuś życie.</span>

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 grudnia 2009, o 00:28

Chciałabym oddać krew czy szpik, ale ze względu na chorobę genetyczną nie mogę Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 00:40

ale rozpowszechnij co i ja uczynię bo tak niewiele trzeba zrobić w tym przypadku a pomoc ogromna ...

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 grudnia 2009, o 01:02

Rozpowszechniłam poprzez Facebook Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 01:04

ja przez Nasza Klasę Obrazek

Post przez gmosia » 18 grudnia 2009, o 01:15

na sledziku? Obrazek

ja tez chcialam, a nie moge... na razie nie moge Obrazek

w uk trzeba najpierw byc zarejestrowanym dawca krwi, zeby zostac dawca szpiku kostnego. a mnie gardlo boli... Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 01:18

utrudnienie jakieś, a pa czemu tak? :shock: :shock:

śledzika mam w doopie Obrazek

Post przez gmosia » 18 grudnia 2009, o 01:23

ano... utrudniaja... i nie ma tak latwo, trzeba krew oddac Obrazek nie wystarczy patyczkiem pomerdac Obrazek

poczekam, az sie wykuruje i chyba dawca 2w1 zostane Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 01:25

ale baby to jednak nie powinny , i tak mają regularny upływ krwi Obrazek

Post przez gmosia » 18 grudnia 2009, o 01:44

zawsze moge raz krew oddac...

tylko ze ja to bym jednak patyczek wolala Obrazek

Post przez raen » 18 grudnia 2009, o 02:08

ja rowniez nie jestem potencjalnym dawca szpiku niemniej krew oddawalam teraz mam 2 latnia przerw chyba tak jakos w grudniu bedzie 2 rocznica

a tak z innej beczki wie ktos jakie druki trzeba oddac do urzedu skarbowego o nabyciu podatku .st. inspektor w urzedzie skarbowym do tych spraw podal mi SD-Z2 a radca twierdzi ze trzeba SD-3 i SD-3/a i badz tu madry Obrazek nabyly prawa do spadku 4 osoby

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 02:15

ale się na ten patyczek uparła :lol:

Post przez Agrest » 18 grudnia 2009, o 02:21

Raen, osobiście o podatkach nie mam bladego pojęcia, ale poszukaj może informacji na stronach lokalnych urzędów i izb skarbowych, np pierwszy wynik z gugla, z izby bydgoskiej:

http://www.izba-skarbowa.bydgoszcz.pl/files/US0403/informacje/informator_sd.pdf

Post przez raen » 18 grudnia 2009, o 02:39

agrest po calych dniach czytania, wycieczce do urzedu skarbowego i radcy prawnego mam metlik w glowie niemniej z tego konkretnie urzedu skarbowego w brodnicy wychodzi ze to radca mial racje sd-3 i sd-3a "przy nabyciu w drodze dziedziczenia" i tak jak radca mowil mam 6 miesiecy od 9 stycznia 2010 a nie ze mam to zalatwic na poczatq stycznia 2010... poszlam do radcy bo ten druk wydany dzis w urzedzie podatkowym mi nie pasowal... do tego co zrozumialam jako laik...

moja interpretacja byla jak radca mi radzil... jutro albo w poniedzialek ide jeszcze raz do urzedu skarbowego zeby to zweryfikowac bo czas mnie goni i musze kilka spraw w miejcach oddalonych ponad 200 km od siebie zalatwiac... a wiadomo jakie teraz sa polaczenia pociagami i autobusami...

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 18 grudnia 2009, o 03:04

Rean jeśli chodzi o rodzaj kwitu do zeznania podatkowego to znalazłam ci potwierdzenie w podstawie prawnej o jaki rodzaj chodzi. Jest to w załączniku do Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 lipca 2006 r. w sprawie zeznań podatkowych składanych przez podatników podatku od spadków i darowizn. I wychodzi, ze oczywiście radca miał rację tak jak przypuszczałam. :wink: Masz tutaj link do tego rozporządzenia, jeśli cię to interesuje: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20061390988&min=1

Jeżeli jednak chodzi o jakieś inne rodzaje zgłoszeń to tutaj są wszystkie rozporządzenia dotyczące stwierdzenia nabycia spadku, a w tych rozporządzeniach jest określone jakie konkretnie kwity trzeba złożyć: http://isap.sejm.gov.pl/RelatedServlet?id=WDU19830450207&type=9&isNew=true.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

Post przez raen » 18 grudnia 2009, o 03:38

gdybam i gdybam nie chce niepotrzebnie zamieszania robic z kazdym artykulem z kazdej strony przygladam i trafilam wreszcie na strone rzadowa http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=151&id=27765

(czemu od tego nie zaczelam teraz sie zastanawiam... i ponownie zmiana zdania o 180 stopni po przetrawieniu tego dochodze do wniosku ze jest mozliwosc ze inspektor w urzedzie skarbowym nie pomylil sie i dobrze mi radzil zeby zalatwic to jak najszybciej...) z tego wynika ze albo po 1 stycznia 2009 istnieje tylko jeden formularz SD-Z2 (przynajmiej mnie sie tak wydaje po przeczytaniu tego - laictwo to choroba dlatego pytam kompetentniejszych lub tych co mieli z tym do czynienia na szerszym polu) albo mozna sprawe zalatwic i tak i tak jesli sd z lat wczesniejszych sa jeszcze wazne... pytanie czy sa... czy to tylko zmiana formy tego jednego sd-z2

chyba jednak musze sie z tym przespac... zostawie to na jutro lub poniedzialek ale i tak spacer do urzedu skarbowego mnie nie minie niemniej chyba bede spokojniejsza i rozsadniejsze pytania bede zadawac... hmm a co wy sadzicie?

sama nie chcialabym byc w skorze urzednika ktory w dobrej wierze doradza takie rozwiazania a puzniej zbiera baty...

tsuki rzucilam okiem na te linki... ale chyba juz mam zbyt duzy metlik w glowie... przejrze dokladniej jutro jak zdolam sie zmusic po dniu dzisiejszym do przekopania tego...

swietny pomysl z tym pytaniem na forum rozne punkty widzenia rozleglejsze horyzonty... dzieki dziewczyny za pomoc Obrazek

ps jak sobie ludzie radzili wczesniej bez netu...

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 18 grudnia 2009, o 13:01

Rean przejrzałam tak na szybko (bo niestety nie miałam więcej czasu) oba te druki i wydaje mi się, że między mini jest różnica w zależności od tego czy zgłaszasz nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych (SD-Z2), czy ma to być zeznanie podatkowe o nabyciu rzeczy lub praw majątkowych (SD-3). W obu przypadkach, pod tytułem tego dokumentu, jest podana podstawa prawna z ustawy o podatku od spadków i darowizn, kto ma składać dane zgłoszenie oraz termin i miejsce złożenia tych dokumentów. Jeśli będziesz chciała przejrzeć te przepisy, na które powołują się w tych zgłoszeniach to tutaj jest link do tekstu tej ustawy. Wybierz wersję ujednoliconą, bo tam są wszystkie zmiany już wprowadzone i nie trzeba szukać, czy przypadkiem nie było nowelizacji.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19830450207

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 grudnia 2009, o 18:01

to ja z zupelnie innej beczki,znalazłam takie tlumaczenie piosenki "Unchined melody".Tłumaczenie nie za bardzo,ale komentarez poniżej powalają

http://www.tekstowo.pl/piosenka,righteous_brothers,unchained_melody.html

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym