Teraz jest 23 listopada 2024, o 06:14

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez pinksss » 14 grudnia 2009, o 23:16

zapałki, kto ma zapałki? :lol:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 14 grudnia 2009, o 23:17

Zapałek niet, ale może zapalniczka wystarczy? Obrazek

Post przez kasiek » 14 grudnia 2009, o 23:18

W końcu ktoś zrozumie, ze w tym jest kasa i się odważy, pod zmienionym nazwiskiem. :twisted:

Post przez limonka » 14 grudnia 2009, o 23:25

Będą wydawać pod pseudonimem, koniecznie brzmiącym z angielska, bo tak się będzie lepiej sprzedawać - wprawdzie bohaterowie polscy, ale przyjemniej pisarz zagraniczny. A la Joe Alex w czasach PRL. Obrazek

Post przez pinksss » 14 grudnia 2009, o 23:27

i jak ta enigma Joan Bowen :lol:

Post przez kasiek » 14 grudnia 2009, o 23:57

Jak ja lubię <span style="font-style: italic">Nieznajomych z parku</span>, dzieckiem będąc przeczytałam i me dziecięce serce sie zakochało.

Ale znalazłam książkę, powieść historyczną, która pachnie mi romansem historycznym, a jej akcja dzieje się w Polsce w XVIII wieku

Obrazek

<span style="font-weight: bold">Nie ponaglaj rzeki

Conroyd Martin James</span>

Wspaniała, romantyczna saga napisana przez Amerykanina o bohaterce żyjącej w... XVIII-wiecznej Polsce. Wielka miłość na tle dziejowych burz, podczas rozbiorów, zdrada i bohaterskie czyny... Powieść, której nie powstydziłby się nawet Sienkiewicz.

Anna Maria ma zaledwie 17 lat, kiedy, osierocona przez rodziców, wyjeżdża do majątku pod Haliczem, aby zamieszkać u krewnych. Dziewczyna znajduje oparcie u swej ciotki i opiekunki, Stell Grońskiej, która jest uosobieniem polskiej siły i hartu ducha. Musi jednocześnie stawić czoło intrygom kuzynki Zofii, która próbuje zniszczyć uczucie, jakie zrodziło się między Anną a Janem Stelnickim, młodym patriotą walczącym o demokratyczne reformy w kraju.

Ta barwna i romantyczna historia jest wzruszającą opowieścią o przeobrażeniach narodu polskiego oraz o losach niezwykłej, dumnej kobiety, która zdołała przetrwać najtrudniejsze dziejowe zawieruchy.

Obrazek

<span style="font-weight: bold">Pod purpurowym niebem

Conroyd Martin James</span>

Rok 1794. Anna i Jan Stelnicki - zakochana para z "Nie ponaglaj rzeki" - biorą wreszcie ślub. Ich szczęście w rodzinnych włościach pod Sochaczewem nie trwa jednak długo: do drzwi puka Wielka Historia. Anna rodzi syna, a Jan zaciąga się do wojska, by walczyć za Polskę... Wyraziste postaci, dynamiczna, wielowątkowa akcja, szerokie tło społeczne, obyczajowe i historyczne: powieść amerykańskiego pisarza ma wszystkie cechy epopei.

Post przez pinksss » 15 grudnia 2009, o 03:15

Amerykanin to niech se pisze o wojnie secesyjnej :roll:

Post przez Agrest » 15 grudnia 2009, o 11:11

W angielskiej regencji już się wyspecjalizowali, więc teraz czas na nowe podboje Obrazek

Z ciekawostek międzynarodowych mam <span style="font-style: italic">Ogród Afrodyty</span> Ewy Stachniak.

<span style="font-style: italic">Jest rok 1822. Bohaterka na łożu śmierci wspomina swe bogate, skandalizujące życie. Piękna i przebiegła, wiodła je wśród wpływowych kochanków i dzieci z trzech ojców, od luksusowych pałaców Sankt Petersburga po Humań - majątek swego drugiego męża, hrabiego Szczęsnego Potockiego. Niezwykła biografia i panorama polskich dziejów z rozbiorami i zdradziecką targowicą, której Potocki był niefortunnym uczestnikiem.

</span>

Tłumaczone z angielskiego, autorka mieszka w Kanadzie. Czytał ktoś?

Post przez gmosia » 15 grudnia 2009, o 13:32

ja zakupilam sobie te ksiazke pod innym tytulem... <span style="font-style: italic">Dancing with Kings</span>, wlasnie ze wzgledu na polskie nazwisko.

ale juz ze 2 lata, albo i wiecej, lezy sobie w walizie...

Post przez Agrest » 15 grudnia 2009, o 13:38

A jeszcze występuje pod tytułem <span style="font-style: italic">Garden of Venus</span>.

I lektura jeszcze przede mną, ale powoli się zbieram Obrazek

Post przez gmosia » 15 grudnia 2009, o 13:48

aaa... nie wiem dlaczego wydawalo mi sie, ze ten drugi tytul przetlumaczyli doslownie Obrazek

Post przez Agrest » 15 grudnia 2009, o 13:56

Najpierw było tak:

Obrazek

A potem zmienili na:

Obrazek

Czyżby ta druga wersja okładki i tytułu miała z daleka sprawiać wrażenie, że książka jest o Tudorach? Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 15 grudnia 2009, o 14:25

może chcieli poprawić wyniki sprzedaży

Post przez gmosia » 15 grudnia 2009, o 17:03

yhy... i postawili na styl, jak z okladek philippy gregory Obrazek

ja mam ta tudorowska Obrazek okladka i nazwisko mnie do zakupu skusily, ale na tym poprzestalam Obrazek

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 15 grudnia 2009, o 21:21

Zastanawiam się tylko , która z nich cieszyła się większą popularnością .

Ulubiona autorka/autor: chase loretta

Post przez olly3 » 15 grudnia 2009, o 21:45

Jeszcze nie , mam w planach to i jej drugą, chyba nawet bardziej drugą...

"Dysonans"

<span style="font-style: italic">Tę niezwykłą historię miłosną – jeden z najsłynniejszych romansów czasów romantyzmu – napisało samo życie. Ona, Delfina Potocka, zwana „donżuanem w spódnicy”, kobieta efektowna i utalentowana, pochowała ukochaną córeczkę i uciekła od męża. On, młodszy od niej poeta, Zygmunt Krasiński, musiał ożenić się z inną. Przez lata, by zmylić otoczenie, spotykali się w różnych miastach Europy, nie mogąc bez siebie żyć...

Autorka w filmowych scenach opowiada dzieje ich miłości na bogatym tle epoki. Powieść smakowita jak cytrynowe ciasteczka, podawane przez Chopina pięknej Delfinie, którą uczył gry na fortepianie.

Autoryzowany przekład z j. angielskiego Anna Przedpełska-Trzeciakowska.</span>

Pomysł fajny, ciekawe jak wykonanie...

Post przez Agrest » 16 grudnia 2009, o 12:04

brzmi podwójnie zachęcająco Obrazek

Post przez Agrest » 18 grudnia 2009, o 21:49

Z cyklu polskie nastolatki piszą tym razem:

Obrazek

<span style="font-style: italic">Michalina Olszańska ma 16 lat, jest utalentowaną skrzypaczką, uczennicą elitarnej Szkoły Muzycznej w Warszawie. Pisze i komponuje piosenki, które też sama wykonuje. Napisała sześć powieści, z których za najważniejszą uważa Dziecko Gwiazd Atlantydę, która powstała, gdy autorka miała 14 lat. Akcja książki dzieje się w położonym na wyspie mitycznym królestwie Atlantydy, a jej bohaterką jest szesnastoletnia księżniczka Meihna, wyobcowana, wychowywana z dala od normalnego życia arystokratka. Wyspę czeka nieuchronna zagłada. Może ją ocalić jedynie mag. Meihna wyrusza na jego poszukiwanie. Po drodze czekają ją rozliczne przygody i spotkania z niesamowitymi stworzeniami. Odnajdzie też prawdziwą miłość. Dziecko Gwiazd Atlantyda ujawnia niezwykły talent literacki młodziutkiej autorki. Wróżymy jej wielką karierę na miarę Christophera Paoliniego, twórcy trylogii fantasy Eragon.

</span>

(wyd. Albatros)

W kompleksy można wpaść Obrazek

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 21:51

to wiele wyjaśnia:

<span style="font-style: italic">Wróżymy jej wielką karierę na miarę Christophera Paoliniego, twórcy trylogii fantasy Eragon. </span> Obrazek

Post przez Jadzia » 18 grudnia 2009, o 21:52

<span style="font-style: italic">Wróżymy jej wielką karierę na miarę Christophera Paoliniego, twórcy trylogii fantasy Eragon. </span>

Maaatko, jeśli to książka na poziomie Eragona a do tego pisana przez polską 14-latkę to chyba zaraz mi wróci moja grypka i będę musiała biec do ubikacji Obrazek

Post przez Agrest » 18 grudnia 2009, o 22:09

Przynajmniej zachowują proporcje i nie porównują jej do Tolkiena i Rowling Obrazek

Na okładce widnieje autorka (to chyba taka moda teraz) A w październiku udzieliła obszernego wywiadu dla Polityki - jednak promuje się polską literaturę Obrazek

Post przez Jadzia » 18 grudnia 2009, o 22:32

Hmm, albo takie zdjęcie, albo ona strasznie staro wygląda :roll:

Post przez Julianna » 18 grudnia 2009, o 22:52

podejrzewam że takie zdjęcie... Wszystkie nastolatki chcą wyglądać na starsze, a styliści są po ich stronie- wystarczy spojrzeć do młodzieżowych czasopism...

Post przez pinksss » 18 grudnia 2009, o 22:57

to tak jak się pisze podręczniki do ang- dla grup docelowych zawsze wybiera się bohaterów starszych, w jakiś sposób imponujących Obrazek

no ciekawe, recenzja w Polityce była? Obrazek

Post przez Agrest » 18 grudnia 2009, o 23:04

A mnie się wydaje, że dziewczyna poważnie wygląda po prostu (nie staro, bez przesady Obrazek ) Google grafika Obrazek No ale nawet jeśli jest wystylizowana, to przecież nie jest to zdjęcie do legitymacji Obrazek A ' jak najbardziej dzieci i młodzież pociąga... Zarówno wiekowa, jak i mentalna. Bardziej mnie w każdym razie frapuje moda na autoportrety niż to, czy dziewczyna wygląda na swój wiek.

Wywiad: http://archiwum.polityka.pl/art/zaczarowane-olowki,425786.html

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...