Jak ja lubię <span style="font-style: italic">Nieznajomych z parku</span>, dzieckiem będąc przeczytałam i me dziecięce serce sie zakochało.
Ale znalazłam książkę, powieść historyczną, która pachnie mi romansem historycznym, a jej akcja dzieje się w Polsce w XVIII wieku
<span style="font-weight: bold">Nie ponaglaj rzeki
Conroyd Martin James</span>
Wspaniała, romantyczna saga napisana przez Amerykanina o bohaterce żyjącej w... XVIII-wiecznej Polsce. Wielka miłość na tle dziejowych burz, podczas rozbiorów, zdrada i bohaterskie czyny... Powieść, której nie powstydziłby się nawet Sienkiewicz.
Anna Maria ma zaledwie 17 lat, kiedy, osierocona przez rodziców, wyjeżdża do majątku pod Haliczem, aby zamieszkać u krewnych. Dziewczyna znajduje oparcie u swej ciotki i opiekunki, Stell Grońskiej, która jest uosobieniem polskiej siły i hartu ducha. Musi jednocześnie stawić czoło intrygom kuzynki Zofii, która próbuje zniszczyć uczucie, jakie zrodziło się między Anną a Janem Stelnickim, młodym patriotą walczącym o demokratyczne reformy w kraju.
Ta barwna i romantyczna historia jest wzruszającą opowieścią o przeobrażeniach narodu polskiego oraz o losach niezwykłej, dumnej kobiety, która zdołała przetrwać najtrudniejsze dziejowe zawieruchy.
<span style="font-weight: bold">Pod purpurowym niebem
Conroyd Martin James</span>
Rok 1794. Anna i Jan Stelnicki - zakochana para z "Nie ponaglaj rzeki" - biorą wreszcie ślub. Ich szczęście w rodzinnych włościach pod Sochaczewem nie trwa jednak długo: do drzwi puka Wielka Historia. Anna rodzi syna, a Jan zaciąga się do wojska, by walczyć za Polskę... Wyraziste postaci, dynamiczna, wielowątkowa akcja, szerokie tło społeczne, obyczajowe i historyczne: powieść amerykańskiego pisarza ma wszystkie cechy epopei.