Teraz jest 25 listopada 2024, o 23:17

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 listopada 2009, o 01:23

Nie przepadam za podsmażanym mięsem mielonym, ale chętnie wypróbuję te naleśniczki z drobno pokrojonym kurczakiem, bo brzmi smacznie. A może kilka z nich opanieruję w jajku i bułce tartej i zrobię z nich krokieciki? Też mogą być dobre. Dzięki za pomysł, Kasiek.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 16 listopada 2009, o 01:31

To nie mój, to mego starszego brata. Obrazek Ja to przy nim leszczu kuchenny jestem. Jak to to się gotować nauczyło. Ale teraz będę do niego co tydzień w sobotę albo niedzielę na obiad chodziła.



A naleśniki były super. Obrazek W życiu takich dobrych nie jadłam. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 16 listopada 2009, o 22:22

jeszcze nie smażyłam mięsa z serkami, fajny patent Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 listopada 2009, o 17:39

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Pikantne roladki </span>



Przepis na pikantne roladki. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 160 kcal, dla 6 osób



Ciasto naleśnikowe:

● 2 szklanki mąki

● 1/2 szklanki mleka

● 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej

● 2 jajka

● szczypta soli i gałki muszkatołowej

● 5 dag stopionego masła

Farsz:

● 25 dg pieczarek

● olej

● cebula

● serek topiony paprykowy

● łyżka keczupu

● cienkie plasterki żółtego sera

● szczypior



Składniki na ciasto utrzyj mikserem. Odstaw na 20 min, by „odpoczęło”. Pieczarki opłucz, osącz, drobno pokrój. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pieczarki, podsmaż razem. Włóż serek topiony i keczup, wymieszaj. Z ciasta usmaż cienkie naleśniki. Na każdym ułóż plastry sera, rozsmaruj warstwę farszu, zwiń w rulon. Potnij na roladki (odetnij nierówne końce). Przewiąż szczypiorkiem.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 listopada 2009, o 17:58

wiedzialm, ze lilia mi smaka narobi Obrazek ktos chce to dla mnie przyrzadzic? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 24 listopada 2009, o 18:43

fajnie to wyglada Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 24 listopada 2009, o 20:55

szybka, pyszna sałatka:







puszka ananasa w kawałkach,

puszka kukurydzy,

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

majonez wymieszany z jogurtem naturalnym

sól i pieprz

wszystko wymieszać - dobre i do mięsa i do kanapek i jako farsz do naleśników (+ żólty ser - właśnie wypróbowałam Obrazek )

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 listopada 2009, o 21:59

musze wyprobowac, bo nie jest czasochlonna, a zapowiada sie pysznie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 24 listopada 2009, o 22:03

i ile zdrowia Obrazek bakteriobójczy czosnek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 listopada 2009, o 22:05

tylko niestety nie posiadam praski Obrazek i otwieracza do puszek, wiec sie nozem posilkuje... Obrazek

a to na nalesniki to na zimno jak mniemam?

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 24 listopada 2009, o 22:11

ależ skąd - podgrzane coby ser się rozpuścił Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 24 listopada 2009, o 22:42

Ja ostatnio znalazłam przepis na roladki schabowe z serowo-ogórkowym farszem, zrobiłam i pycha Obrazek



Składniki:



1/2 kg schabu bez kości (można zrobić z mięsem drobiowym)



Farsz:



* 10 dag sera żółtego



* 3-4 ogórki kiszone



* musztarda



Panierka:



* 1 jajo



* bułka tarta



* sól, pieprz



* vegeta





Schab kroimy na grube kotlety. Mięso rozbijamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i vegetą. Na farsz ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty i ogórki kiszone - mieszamy razem.

Rozbite kotlety smarujemy cienko musztardą, kładziemy serowo-ogórkowy farsz. Zwijamy i spinamy to wszystko wykałaczką żeby się nie rozpadło. Na patelni rozgrzewamy oliwę ,roladki panierujemy w jajku i bułce i podsmażamy na złoty kolor. Następnie roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy jescze ok. 30-35 minut w 180 stopniach.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 listopada 2009, o 01:45

A co powiecie na <span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Ziemniaki zapiaszczone </span></span>- szybkie i smaczne Obrazek



<span style="text-decoration: underline">Składniki dobieramy na oko </span>

- obrane ziemniaki pokroić na cząstki

- wrzucić do wrzącej osolonej wody i obgotować kilka minut

- na patelni rozgrzać oliwę, wcisnąć do niej sporą ilość czosnku

- ziemniaki dobrze odsączyć i wrzucić na patelnię. Bardzo dokładnie wymieszać i doprawić - solą i pieprzem, majerankiem lub rozmarynem. Wyłączyć gaz

- ziemniaki posypać dużą ilością tartej bułki, tak by całe były nią oblepione

- wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 - 30 minut.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 25 listopada 2009, o 01:55

Muszę wypróbować te roladki i ziemniaki.



A jeśli chodzi o łatwe i szybkie sałatki...



1 duży por

puszka kukurydzy

puszka fasolki czerwonej

1 słoiczek cebulki marynowanej

sól

pieprz

parę łyżek majonezu



Pora myjemy, sparzamy lekko i kroimy, cebulkę siekamy ale nie za bardzo (może być też cała), mieszamy wszystkie składniki razem, doprawiamy do smaku i gotowe.



Pyszna i zdrowa sałatka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 25 listopada 2009, o 12:34

fajna te ziemniaczki, Dorotka, a sałatka Kawki też się mniamniuśnie zapowiada Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 25 listopada 2009, o 16:00

Ja się nią zajadam. Świetna na zimę i jesień, kiedy człowiekowi brakuje witamin. A przy tym lekka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 grudnia 2009, o 22:14

A ja właśnie popełniłam paszteciki na cieście francuskim z farszem z kiszonej kapusty i z grzybami. Proste i szybkie.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PASZTECIKI:</span></span>

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

- 1 jajko

- dowolny farsz [w moim przypadku z kapusty kiszonej i grzybów]



1. Przygotować farsz:

- 50 dag kiszonej kapusty [niezbyt kwaśnej] drobno pokroić i podgotować na średnim ogniu około 40 minut,

- 2 spore cebule - drobno pokroić i podsmażyć

- grzyby suszone lub pieczarki - suszone grzyby wcześniej namoczyć, potem ugotować, drobno pokroić, natomiast pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni.

Wszystko razem połączyć i podgotować. Następnie ostudzić.



2. Mrożone ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić w temperaturze pokojowej [trwa to około 2 godziny]. Nie rozwijać na siłę, poczekać aż ciasto będzie miękkie i plastyczne.



3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.



4. Płat ciasta [w opakowaniu jest jeden szerokości około 40 cm] podzielić wdłuż na pół, ułożyć na nim [na środku] pas farszu [odciśniętego z soku], zlepić brzegi ciasta na górze. Przełożyć ciasto do góry nogami, tak by zlepienie znalazło się pod spodem, i delikatnie ostrym nożem pokroić na paszteciki [grubości około 4-5 cm]. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posmarować każdy pasztecik rozmąconym jajkiem, by ladnie się zrumienily.



5. Piec 25-30 minut w temperaturze 220 stopni.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">UWAGI: </span></span>

- jeśli zdecydujecie się na farsz z kiszonej kapusty i pieczarek to lepiej wziąć 2/3 pieczarek na 1/3 kiszonej kapusty, bo w przeciwnym wypadku będą bardzo kwaśne.

- idealne do czerwonego barszczu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 10 grudnia 2009, o 18:01

A ja właśnie robię

Roladki z kurczaka z pieczarkami

* 4 pojedyńcze piersi z kurczaka

* pól kilo pieczarek

* 5 łyżek jogurtu naturalnego

* 1 duża cebula

* 200 ml bulionu grzybowego z kostki

* pieprz

* sól







Cebulkę kroje w drobną kostke i chwile podsmażam następnie dodaje połowe pokrojonych w kostkę pieczarek i dusze aż do odparowania płynu. Przekładam całość do miseczki i doprawiam solą i pieprzem. Piersi z kurczaka rozbijam tłuczkiem, opruszam przyprawami i na każdą wykładam cześc farszu. Całoś zwijam w roladki i spinam wykalaczkami. Padsmażam na patelni aż nabiorą złotego koloru. Dodaje reszte pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i smaże około 1 min. Wlewam bulion i dusze na małym ogniu około 30-40 min. Na sam koniec dodaje do potrawy jogurt naturalny i gotowe Obrazek



znalzałam przepis i wykorzystuję Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 10 grudnia 2009, o 18:47

Gdyby nie te pieczarki... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 grudnia 2009, o 19:05

Własnie przez te pieczarki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 10 grudnia 2009, o 19:32

Sie zrobiły, się jedno zjadło Obrazek, dobre Obrazek tylko następnym razem to ja dam śmietanę a nie jogurt naturalny.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 10 grudnia 2009, o 19:47

właśnie skonsumowałyśmy z dziewczynami placki



jajko,mąkę, wodę i sok pomidorowy rozrobić na gęstość śmietany, dodać przyprawę do kuchni włoskiej, pokrojone drobno parówki, kukurydzę, zetrzeć na tarce cebulę i ser żółty i smażyć na patelni. Ja popijam sokiem warzywnym Obrazek

mniam mniam

Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 stycznia 2010, o 01:29

Od kilku dni przymierzam się do zrobienia nalewki z suszonymi owocami i orzechami na spirytusie. Może jutro ją zrobię? Obrazek Byłoby na Dzień Babci i Dziadka jak znalazł.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 21 stycznia 2010, o 15:46

a nie musi odstać? bo mnie to zawsze odstrasza, że ok m-ca musi stać w ciemnym miejscu....a jak mi się chce- to już Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13120
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 stycznia 2010, o 18:23

Ależ owszem, swoje musi odstać [a im dłużej, tym lepiej], ale to już zmartwienie obdarowanego, żeby wytrzymać. Obrazek Ale za to potem ... niebo w gębie. A owoce można wykorzystać do deserów [np.do lodów]. A "pijane" orzechy.... po prostu bajka. Wystarczy skosztować kilku by porządnie się upić. Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości