Teraz jest 22 listopada 2024, o 12:47

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 

Post przez Jesc » 26 listopada 2007, o 22:15

z rzeczy konkretnych zrob zapiekanke jakas wczesniej, wtedy wystarczy ja tylko wstawic na 10 min do piecyka i odgrzac.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 listopada 2007, o 02:15

Jesc, a może taki przepis [właśnie znalazłam go w necie]:



<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Torcik z mielonego mięsa</span></span>



Farsz:



1 cebula

15 dag.gołdy

1/2 pęczka natki pietruszki

1 jajko

60 dag. mięsa mielonego mieszanego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól ,pieprz cayenne



Ciasto:

15 dag. białego twarogu

7 łyżek mleka

6 łyżek oleju

2 szklanki mąki

mały proszek do pieczenia 15 g.



Cebule i zieleninę posiekać ,gołdę pokroić w kostkę .Jajko rozbić,oddzielić żółtko .Białko dodać do mięsa ,

zagnieść z cebulą i zieleniną,koncentratem pomidorowym.Doprawić pieprzem i solą,dodać ser, wymieszać



Twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka ,olejem i szczyptom soli .Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , zagnieść

ciasto . Gdy za suche dodać trochę śmietany,rozwałkować w prostokąt 50 na 25 cm. posmarować masą mięsną.



Obrazek



Ciasto zwinąć w roladę od dłuższej strony ,pokroić na 10 plastrów o grubość około 5 cm,



Obrazek



Przygotowane ślimaczki poukładać w na nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm, lekko spłaszczyć dłonią

i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka



Obrazek



Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec przez 35 do 45 minut



Obrazek



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 listopada 2007, o 02:22

Następna propozycja to :



<span style="text-decoration: underline">Pyszne kotleciki ruskie</span>



1 kg ziemniaków, 30 dkg sera białego, 2 cebule, jajo, trochę bułki tartej, sól, pieprz



Ugotowane ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Wbić jajo. Wymieszać wszystko razem, najlepiej ręką tak, aby utworzyła się jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kotleciki wielkości dłoni i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Kotleciki podawać z surówką z kapusty kiszonej i z sosem pomidorowym.

P.S.

Konsystencja masy ma być raczej gęstawa.

Jeśli jest rzadka należy dodać więcej bułki, wtedy na pewno się nie będą rozlatywały na patelni.

 

Post przez Jesc » 27 listopada 2007, o 17:59

Dorotka, super przepis, dzie3ki wykorzystam napewno bo wyglada bardzo ciekawie, moze najwyzej zamienie ciasto na francuskie.Dzieki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 listopada 2007, o 02:30

Skoro święta za pasem, to najwyzszy czas pomyśleć o ..... <span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">ŚWIĄTECZNYM PASZTECIE </span></span> - oto dość prosty przepis:



70 dkg kg piersi indyka

70 dkg łopatki wieprzowej

70 dkg wołowiny

50 dkg boczku surowego - bardziej tłustego

40 dkg wątróbki drobiowej

3 garstki kaszy manny [około 6 łyżek]

1 szklanka oliwy

7 jajek



Przyprawy:



pieprz ziołowy

pieprz czarny mielony

pieprz biały mielony

chili

papryka słodka mielona

sól

łyżka jarzynki

gałka muszkatołowa



Mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę).

Mielimy ugotowane mięso przez maszynkę 2 lub 3 razy.

Dodajemy: kaszę mannę, oliwę, jajka.

Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

Gdyby się okazało, że masa jest za sucha dolewamy oliwy tak by masa była fajnie lepka.

Doprawiamy do smaku - ja robię ten pasztet nieco pikantniejszy - nie żałujmy mu też gałki muszkatołowej

Ważna informacja: pasztet podawany na zimno inaczej smakuje aniżeli ten na gorąco. W tym na gorąco czuć bardziej pikantność aniżeli w tym na zimno. Dlatego ja przyprawiam go pikantniej bo podaję go tylko na zimno... a na zimno nie czuć tak pikantności.

Wkładamy do wysmarowanej oliwą formy wierzch pasztetu wygładzamy i delikatnie smarujemy go oliwą oraz nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 45 minut (aż będzie lekko rumiany)



Przepis jest na 2 długie foremki keksówki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 28 listopada 2007, o 14:48

jak to dobrze, ze mamy Dorotke co nam takie pysznosci podaje... szkoda tylko, ze mam dwie lewe rece i nie umiem sama tego zrobic Obrazek a co do pasztetu, to ja moge jesc Obrazek na szczescie moja mama robi tak pyszny, ze az slinka cieknie, a ja nie musze sie wtracac Obrazek

 

Post przez Jesc » 28 listopada 2007, o 20:41

Dorotka, jak bede sprawdzac kazdy Twoj przepis to sie zrobie szersza niz dluzsza Obrazek

 

Post przez Jesc » 30 listopada 2007, o 03:19

Dorotka, Torcik z mielonego mięsa jest swietny, dzis sprawdzilam przepis, super, do tego latwo i szybko sie robi.Polecam wszystkim wprobowac.

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 30 listopada 2007, o 04:58

Banalanie proste, szybkie a zarazem eleganckie



KURCZAK W BRZOSKWINIACH

1. Piers z kurczaka

2. Puszka brzoskwin

3. Jogurt/maka do zageszczenia

4. sól do smaku



Kurczaka kroimi solimy podsmażamy. Wlewamy na patelnie brzoskwinie razem z syropem zageszczamy jogurtem z maka. Chwile dusimy. Podawać z makaronem lub ryzem.

Na wieksza ilosc ludzi mozna dodac puszke kukurydzy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 30 listopada 2007, o 12:14

a brzoskwinie takie w połówkach, czy pokroić je wcześniej???? no i pewnie można też zabielić kremówką zamiast jogurtem i mąką...ale faktycznie może być niezłe Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 listopada 2007, o 12:34

Brzmi smacznie, chętnie wypróbuję.

Mewo, myślę, że brzoskwinie należy pokroić, ale niezbyt drobno, żeby nie zrobiła się z nich nieapetyczna paćka.

Ja dodam jeszcze garśc rodzynek.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 30 listopada 2007, o 13:10

hmmm a ja cebule i czosnek, żeby trochę zaostrzyć Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 listopada 2007, o 13:17

No i proszę, z jednej potrawy można wyczarować kilka innych. Niby to samo, ale parę drobiazgów zupełnie je odmieni.

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 30 listopada 2007, o 18:45

mewa -mozna pokroic ale nie trzeba - kwestia gustu.

Mozna tez przyprawic imbire lub szafranem dla uzyskania orientalnego smaku.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 30 listopada 2007, o 19:22

cynamon tez ujdzie, o ile sie nie myle Obrazek maggie, dzieki z aprzepis - pewnie niedlugo wyprobuje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 30 listopada 2007, o 20:25

Alez prosze - bardzo go lubie bo jest banalnie prosty a robi wrazenie wyszukanego dziela kulinarnego. Jak sie elegancko poda to goscie padaja z zachwytu. A przygotowanie zajmuje 10 minut.

 

Post przez Gość » 3 grudnia 2007, o 03:58

wczoraj po pracy wstapilam do sklepu z polska zywnoscia i kupilam drozdzowke z makiem,dalam jednego gryza-horror,dotarlam do domu i odrazu zarobilam ciasto drozdzowe-mniam,mniam ,dzieci sie uraczyly -mamo tak dawno nie pieklas,co sie stalo?poprostu drozdzowka byla nie do zjedzenia

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 3 grudnia 2007, o 12:03

Waniu podaj przepis na swoje pyszne drożdżówki w dziale ciasta Obrazek akurat mam drożdże w domu bo miałam robić pizze Obrazek ale zawsze można zmienić zdanie i zamiast pizzy będzie drożdżówka Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 grudnia 2007, o 12:29

Ja też lubię driożdzowe, ale koniecznie z kruszonką. No i cieplutke, ma się rozumieć. Mniam, mniam.....

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 3 grudnia 2007, o 14:24

Wczoraj przetestowałam kurczaka w brzoskwiniach. Rewelacja. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 6 grudnia 2007, o 13:56

Dorotka napisała: Naleśniki z galaretką, na słodko



Ciasto

10 dag mąki pszennej

10 dag mąki gryczanej

szczypta soli

2 jajka

1 szkl mleka

4 łyżki masła

4 łyżki wódki



Nadzienie

15 dag śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

3 galaretki w różnych kolorach



Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i odstawić na 30 min. Usmażyć naleśniki.



Galaretkę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Wylać na głębokie talerze i wstawić do lodówki aby stężała. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.

Galaretkę pokroić w kostkę.



Na wystudzonych naleśnikach rozłożyć śmietanę, rozsypać na niej po trochę kolorowej galaretki. Zwinąć naleśnik w rożek. Posypać cukrem pudrem.



ja zrobiłam wczoraj, tylko ciasto inne (bo dla dzieci Obrazek ) i smarowałam naleśnik bitą śmietaną, kładłam prostokąt galaretki i zwijałam jak roladę.PYCHA!!!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: WALISZEWO

Post przez wiecznalilia » 14 grudnia 2007, o 23:02

Jabłka zapiekane z cynamonem i miodem



Składniki:

- jabłka (najlepiej miękkie i słodkie),

- cynamon,

- miód (najlepiej kwiatowy).



Jak przyrządzić?

Jabłka należy przekroić na pół, koniecznie w poprzek gniazda (to znacznie ułatwi ich zjedzenie). Pozostałe połówki gniazda ostrożnie wydrążamy małą łyżeczką. Takie półowki jabłek posypujemy sporą szczyptą cynamonu, następnie na jabłkach robimy "szlaczki" z miodu. Tak przygotowane jabłka układamy na blasze (najlepiej wyłożonej papierem śniadaniowym). Zapiekamy od 20 do 30 minut (zależy od twardości jabłek). Smacznego!



najlepszy deserek dla lubiących słodycze łasuchów na diecie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 14 grudnia 2007, o 23:15

szkoda ze wczesniej nie napisalas Obrazek bo nie mialam co zrobic z jablkami i je pokroilam na mus... echhh

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 15 grudnia 2007, o 00:21

Ja mam super przepis na zapiekanki. W sumie nie do końca przepis, tylko napiszę, jaak sie je robi, żadnych proporcji.

Więc trzeba mieć kilka bułek, wydrążyć je i nałożyć do nich takiego czegoś: pieczarki bardzo drobno pokrojone, uduszone, wymieszane z drobno pokrojoną wędliną czy czymś takim, jakaś zieleninka, można trochę białego sera dla dobrej konsystencji, przyprawione. Jak sie już nałoży do bułek, posypać startym serem żółtym i do piekarnika.

Wychodzi tak pychota, że palce lizać, trzeba jesc na goraco. Mi sie kojarzy bardzo z sylwestrem, bo mama zawsze robiła. Smacznego, jeśli ktoś sie zdecyduje!

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 15 grudnia 2007, o 01:43

hmm ciekawe Obrazek ja czasem robie tez z bulek zapiekanki, ale zostawiam srodek normlanie. po prostu normlanie klade wszystko i tez jest pysznie Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość