Jesc, a może taki przepis [właśnie znalazłam go w necie]:
<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline">Torcik z mielonego mięsa</span></span>
Farsz:
1 cebula
15 dag.gołdy
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
60 dag. mięsa mielonego mieszanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól ,pieprz cayenne
Ciasto:
15 dag. białego twarogu
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia 15 g.
Cebule i zieleninę posiekać ,gołdę pokroić w kostkę .Jajko rozbić,oddzielić żółtko .Białko dodać do mięsa ,
zagnieść z cebulą i zieleniną,koncentratem pomidorowym.Doprawić pieprzem i solą,dodać ser, wymieszać
Twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka ,olejem i szczyptom soli .Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , zagnieść
ciasto . Gdy za suche dodać trochę śmietany,rozwałkować w prostokąt 50 na 25 cm. posmarować masą mięsną.
Ciasto zwinąć w roladę od dłuższej strony ,pokroić na 10 plastrów o grubość około 5 cm,
Przygotowane ślimaczki poukładać w na nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm, lekko spłaszczyć dłonią
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec przez 35 do 45 minut