przez Kawka » 3 listopada 2009, o 15:07
Tak, agrest. Dzięki. Skoro już przy baśniach jesteśmy... Jako dziecko ogladałam piękną bajkę na video. Tak mniej więcej w okolicach roku 1990. Nie pamiętam tytułu, tylko fabułę. Szukałam swego czasu na różnych serwisach, ale bez rezultatu. Może któraś z Was to widziała i pamięta? Wygląda mi to na jakąś dziwna wersję kopciuszka.
Zarys fabuły: Książę szuka żony, spotyka na swej drodze piękną i dobrą, ale biedną dziewczynę (to główna bohaterka).Niestety nie pamiętam co się stało z jej ojcem, ale miała zła siostrę, która jej utrudniała życie. Dość charakterystycznym motywem w tej wersji bajki jest to, że dziewczyna otrzymuje nie pantofelek, ale naszyjnik. Bohaterka dostaje go bodajże od księcia w dowód miłości. Zła siostra wrzuca naszyjnik do studni i wiem, że to głupio i chaotycznie opisuję, ale tak to pamiętam. Zrozpaczona dobra bohaterka wpada do tej studni i próbuje złapać naszyjnik. Okazuje się, że studnia jest przejściem w inny wymiar, do krainy, którą włada dobra wróżka. Wróżka, o czym nie wie bohaterka, poddaje każdego przybyłego próbie. Dziewczyna chyba zostaje nianią grupki rozwydrzonych dzieciaków. Przechodzi próbę pomyślnie i może odejść do swojego swiata. Tymczasem księżę szuka swojej dziewczyny i właśnie naszyjnik ma mu pomóc w rozpoznaniu swojej wybranki. Jakimś dziwnym sposobem zła siostra go przechwytuje, ale i tak, jak to w bajkach wszystko kończy się szczęśliwie.