Teraz jest 22 listopada 2024, o 06:57

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 58
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: KRAKÓW

Post przez domini » 3 listopada 2007, o 20:48

Ciekawy przepis. Chyba musze sprubować bo wprost uwielbiam takie smakołyki. a jak mówisz ze proste w wykonaniu to i mi się może udac to upichcić

 

Post przez Gość » 5 listopada 2007, o 00:15

SAŁATKA Z TUŃCZYKA





Składniki :

6 jajek

2 puszki tuńczyka

1 cebula

1 Słoik pieczarek marynowanych

15 dag Sera żółtego

1 Słoik majonezu Winiary



Sposób wykonania :

Jajka ugotować na twardo

Białka jaj delikatnie oddzielić od żółtek.

Białka zetrzeć na tarce jarzynowej w paski, lekko posolić.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Tuńczyk odcedzić od tłuszczu.



Układać w salaterce:

Białka, tuńczyk, ser, majonez, cebula, pieczarki, ser, tuńczyk, majonez, i na wierzch żółtka starte w wiórki (ścierać bezpośrednio do salaterki)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 5 listopada 2007, o 23:34

mmmmm... uwielbiam marynowane pieczarki i tuńczyka.



Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

 
Posty: 1066
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez dobi » 6 listopada 2007, o 14:36

ja też. brzmi bardzo zachęcająco Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 7 listopada 2007, o 12:55

wiewióra wyszło super.



Fajna ta twoja sałatka.



Polecam innym.

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 7 listopada 2007, o 14:56

Ja tez uwielbiam sałatkę z tuńczyka!!Mam nawet własny przepis:)Obrazek



Składniki:

2 puszki tuńczyka

jajka (ja daję 6)

ser żółty

majonez



Wykonanie:

Sałatka jest sałtka warstwową:)Ukladamy kolejno:

tuńczyka(rozdrobniony)

jajka- w kostkę

majonez

ser żółty- starty na grubej tarce

i tak dalej:)



bez soli, bez pieprzu:)



Pycha!!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 8 listopada 2007, o 20:13

... o to ja też o tuńczyku.

Sałatka warstwowa.



2 puszki tuńczyka,

2 średnie czerwone cebule (ale mogą być i zwykłe),

4 jajka,

4 marchewki,

4 ziemniaki,

majonez,

sól, pieprz.

Wszystko układa się warstwami. Najpierw tuńczyk, potem cebula (w kostkę) następnie jajka, marchewka i ziemniaki. Wszystko oczywiście przekładane majonezem i doprawiane.



Potem miesza się na talerzu.

Smacznego.

 

Post przez Gość » 15 listopada 2007, o 17:26

zrobiłam pycha tylko nie chuchać - cebula

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 listopada 2007, o 20:09

<span style="text-decoration: underline">Pierś kurczaka z serem pleśniowym</span>



<span style="text-decoration: underline">składniki </span>:

2 piersi kurczaka

ser pleśniowy typu Rokpol [lazur]

<span style="text-decoration: underline">

sposób przygotowania: </span>

Do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia wkładamy pokrojoną na kotlety pierś z kurczaka.

Na warstwę piersi nakładamy ser, i tak warstwami aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ser!



Przykrywamy i pieczemy ok pół godziny w temperaturze 160 stopni.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 listopada 2007, o 20:30

Wracając do tuńczyka, to w tym temacie mieści sie jeszcze kilka fajnych przepsów:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Sałata z tuńczykiem</span></span>



sałaty główka umyta i potargana

oliwek garść

tuńczyk w sosie własnym odsączony

ząbek czosnku albo dwa przeciśnięty przez praskę

cebula biała, średnia w piórkach

oliwa z 1/2 szkl.

oregano sporo

papryka czerwona w paseczki

jajka na twardo ze trzy w ćwiartki

kawałek sera brie w plasterki



wymieszać





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Makaronowa sałatka z tuńczykiem</span></span>



Szczyt prostoty:



makaron ugotować al dente (świderki najlepiej)

puszka groszku

puszka tuńczyka ( w oleju lub w sosie własnym)

kilka łyżek majonezu



Składniki wymieszać. Zaskakująco dobre.

Mozna dodać jeszcze odrobinę czosnku, cebuli i pieprzu. Najlepsza schlodzona.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Makaronowa sałatka z tunczykiem II:</span></span>



Makaron 500 gr ugotować.

Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić.

Z 10 dkg sera zółtego zetrzeć.

2 puszki tuńczyka w sosie własnym osączyć lekko i wrzucić do cebulki, wlać 200 ml śmietanki i poddusić chwilkę, posolić deczko i popieprzyć - wlać do makaronu, dodać ser i wymieszać szybko. Zajadać. Pycha.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Tuńczyk i bób w sałatce: </span></span>



- bób mrożony albo z puszki

- tunczyk w oliwie

- cebula, najlepiej czerwona, bo lagodniejsza



Cebulę pokroić na cieniutkie paseczki i wymieszać z odsączonym tuńczykiem i bobem. Niczym nie doprawiamy, ewentualnie wyciskamy trochę cytryny. Pyszne z grzankami.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">

Tuńczyk z ziemniakami:</span></span>



3-4 duże ziemniaki

puszka tuńczyka w oleju

sok z cytryny

majonez

sól, pieprz



Gotujemu ziemniaki w mundurkach.

Jak przestygną kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy tuńczyka, majonez i przyprawy do smaku oraz soku z cytryny by sałatka była dość kwaśna.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 15 listopada 2007, o 20:41

...i znowu sałatka. To jest moja ulubiona.



Puszka ananasa (pokroić)

słoik selera (np. rolnik)

puszka kukurydzy,

2 pory,

2 jabłka,

20 do 25 deko dobrej kiełbasy na przykład szynkowej, albo coś podobnego.

4, 5 jajek

15 deko sera żółtego.

Wszystkie produkty pokroić i wymieszać razem z majonezem. Posypać startym serem na wierzch. <span style="text-decoration: underline">Do sałatki nie dajemy, ani soli, ani pieprzu.</span>

 

Post przez Jesc » 16 listopada 2007, o 03:11

Same salatkowe smakolyki a ja potrzebuje szybkiego przepisu na jakis miesny obiad, no taki co da ssie zrobic w 30 minut po przyjsciu z pracy.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 16 listopada 2007, o 03:34

to ja moge polecic calkiem dobry <bardzo szybko sie robi>:



składniki <ilosc w zaleznosci od liczby osob>

makaron <najlepiej spaghetti ale moze byc tez inny>

pieczarki ok. 15, 20 dag <jesli jest wiecej osob moze byc wiecej>

piersc z kurczaka <podwojna lub wiecej>

ziola <wszelkiego rodzaju: bazylia, oregano, prowansalskie>

mozna dodac cebule, czasonek, jesli masz ochote to tez papryke ale nie trzeba

smietana <najlepiej zeby byla gesta i slodka, o ile mnie pamiec nie myli to ta 18% <ale ja vczasem uzywam zwyklej i tylko ja troche slodze>

i trzy lyzki zwyklej zupy pieczarkowej instant <takiej jak knorr lub winiary>.



pieczarki obraz, umyc i posiekac, w zaleznosci od upodobania, moga byc to duze lub male kawalki. piersi z kurczaka umyc, pokroic na mniejsze kawalki i podmazyc na patelni <mozna obtoczyc w bulce tartej, to beda rumiane>. pieczarki i kurczaka mozna podgrzewac w tym samym czasie i na tej samej patelni <oszczedzi nam to zmywania>, dodac do nich ziola. jak makaron sie ugotuje, mieso i pieczarki zalac smietana, dodac trzy lyzki zupy z proszku i dobrze wymieszac. pogotowac tak, by smietana zgestniala i razem z innymi skladnikami utworzyla gesty sos. wymieszac z makaronem, posypac serem i gotowe Obrazek



pyszne, szybkie i tanie Obrazek jedno z moich ulubionych dan, ktore sama nauczylam sie robic <z czego jestem bardzo dumna>

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 listopada 2007, o 12:55

A może kilka przepisów na zapiekanki?





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Prostą zapiekanke ziemniaczaną</span></span>:



1 kg ziemniaków, 25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy, jajko, 15 dkg startego sera zółtego, ząbki czosnku, 2/3 szkl. śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek



Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko [mozna je ugotować dzień wcześniej], poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.

W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.

Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Makaronowa zapiekanka z kiszoną kapustą</span></span>



paczka makaronu (świderki lub inne)

30 dag kiełbasy

30 dag pieczarek

30 dag kiszonej kapusty

2 duże cebule

żółty ser do posypania

przyprawy, zioła



Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki - całość lekko posolić.

Kapustę pokroić, żeby była drobniejsza, podsmażyć na osobnej patelni.

Dodać wszystko do ugotowanego makaronu, doprawić według uznania.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać około 30 minut, w 180 st. C.

Wielokrotnie wypróbowane jako danie obiadowe





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka z kaszy gryczanej</span></span>



3-4 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej;

2 marchewki;

2 pietruszki;

średni seler;

cebula;

30dkg pieczarek

30dkg sera żółtego

duża podwójna pierś z kurczaka

puszka pomidorów bez skórki

1 papryka

pieprz

vegeta

sól;

sos sojowy albo maggi

kilka plasterków boczku;

gałka muszkatuowa;

oliwa z oliwek



na dno naczynia żarodopornego układamy boczus, na to połowę ugotowanej kaszy.Warzywa obieramy i starte na tarce o dużych oczkach smazymy na oliwie ze szczypta gałki muszkatułowej, solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym kolorowym. Kiedy lekko się podsmaża dodajemy malutko wody żeby jeszcze je poddusic i gotowe siup na kasze.Pieczarki podsmazamy z cebula doprawione solą i siup na warzywa.Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy sosem sojowym lub maggi, vegetą(ok. łyżeczke) i smazywy na oliwie i wykładamy na pieczarki . Na to kilka plastrów sera żółtego, papryka w kostkę i pomidory z puszki.Przykrywamy resztą kaszy i przysypujemy serem żółtym.Teraz na 200stopni do piekarnika aż się serek rozpuści i zapiekanka przejdzie soba czyli minimum 60min.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka ryżowo - serowa [na słodko] </span></span>



3 torebki ryżu

500g sera białego

4 jaja

1/2 szkl cukru

cukier wanilinowy

1 łyżka kaszy manny

1 łyżka/pół opakowania budyniu waniliowego

3 jabłka

garść rodzynek

cynamon

szczypta soli



3 torebki ryżu (po 100g) ugotowałam na sypko w osolonej wodzie [ryż gotować dłużej i nie studzić go zupełnie by nie zdążył zesztywnieć].

Włączyłam piekarnik na 200 st by się nagrzał.

Obrałam jabłka i pokroiłam je w spore kawałki, dosypałam garść rodzynek, posypałam cynamonem i wrzuciłam do natłuszczonej masłem brytfanki.

4 żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam ser (miałam taki gotowy do wypieków - w kostkach dobrze by było przekręcić przez maszynkę) wymieszałam, dodałam łyżkę kaszki i łyżkę budyniu - wymieszałam mikserem.

4 białka ubiłam ze szczyptą soli.

Jeszcze ciepły ryż połączyłam szybko z masą serową, dokładnie wymieszałam, dodałam pianę z białek, wymieszałam, wylałam całość na jabłka i hop do pieca w 200 st na 45 min około - do zarumienienia wierzchu... mój był długo bladziutki ale jak zaczął nabierać kolorków to dość szybko.

Po wyjęciu z pieca opadła troszkę... Nie wiem czy Sylwii chodziło o coś takiego - ale dla nas to była poezja ziarenka ryżu zapieczone w serniczkowej piance, kwaskowe jabłka i nasiąknięte cudnie rodzynki - pycha. Polecam .

Avatar użytkownika
 
Posty: 13117
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 listopada 2007, o 13:35

A tu coś dla odważnych. lubiących eksperymenty w kuchni.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">BABECZKI Z TUŃCZYKIEM: </span></span>



Ciasto na babeczki:

30 dag mąki

15 dag margaryny

3 żółtka

2 łyżki śmietany

odrobina proszku do pieczenia



Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim foremki.



Farsz:

cebula

koncentrat pomidorowy

oregano, pieprz, sól do smaku

tuńczyk

pomidor

oliwki

śmietana

jajko



Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać koncentrat pomidorowy, oregano, pieprz i sól. Następnie dodać tuńczyka (najzwyklejszego tuńczyka w kawałkach w puszce i odsączyć z zalewy). Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Na koniec dodać oliwki.

Jajka rozkłócić ze śmietaną i wymieszać z masą.

Farszem wypelnić babeczki.

Posypać żółtym serem.



Babeczek wyszło ok 12-15 szt.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PTYSIE Z KURCZAKIEM</span></span>



Ptysie:

1 1/4 szklanki wody

4 lyzki masla

1 szklanka maki

szczypta soli

4 jajka

1 szklanka (100g) startego sera szwajcarskiego



Nadzienie:

2 szklanki miesa z kurczaka (moze byc gotowane lub pieczone)

3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego

4 lyzki posiekanej cebuli

1 posiekany zabek czosnku

1 lyzeczka musztardy

1 szklanka (100g) sera szwajcarskiego

sol, pieprz do smaku

troszke zmielonej czerwonej papryki



majonez



Piekarnik rozgrzac do 200&ordm;C. Wode z maslem zagotowac. Wsypac calosc maki od razu i energicznie mieszac na malym ogniu az masa polaczy sie w jednolite ciasto i zacznie odchodzic od scianek naczynia. Zdjac z palnika, lekko przestudzic i dodawac jajka po jednym, ciagle ubijajac po dodaniu kazdego jajka az bedzie dobrze wchloniete i masa bedzie gladka. Dodac ser i wymieszac. Ukladac lyzeczka (mozna mase przelozyc do rekawa cukierniczego i wyciskac) male kopczyki na blache wylozona pergaminem. Piec 30-35 minut az beda rumiane i twarde. Podczas pieczenia nie wolno otwierac piekarnika, bo ptysie oklapna. Nadzienie: Wszystkie skladniki nadzienia polaczyc, dodac troche majonezu (okolo 1 lyzki, lub tyle aby tylko polaczyc nim skladniki) i wymieszac. Obnizyc temperature piekarnika do 180 st.C. Odciac czubki z lekko przestudzonych ptysi i wypelnic je masa, przykryc wierzchami i wlozyc do piekarnika na okolo 15 minut. Podawac na cieplo.





<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Naleśniki z galaretką, na słodko</span></span>



Ciasto

10 dag mąki pszennej

10 dag mąki gryczanej

szczypta soli

2 jajka

1 szkl mleka

4 łyżki masła

4 łyżki wódki



Nadzienie

15 dag śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

3 galaretki w różnych kolorach



Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i odstawić na 30 min. Usmażyć naleśniki.



Galaretkę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Wylać na głębokie talerze i wstawić do lodówki aby stężała. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.

Galaretkę pokroić w kostkę.



Na wystudzonych naleśnikach rozłożyć śmietanę, rozsypać na niej po trochę kolorowej galaretki. Zwinąć naleśnik w rożek. Posypać cukrem pudrem.

 

Post przez Jesc » 16 listopada 2007, o 18:49

Kat, wyglada smakowicie, dzieki i sprobuje w przyszlym tygodniu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 16 listopada 2007, o 19:04

Jesc, nie ma sprawy Obrazek ja sama uwielbiam te przepis, bo obojetnie ile czego wezme to i tak jest dobrze Obrazek i szczerze mowiac czasem wole to spaghetti niz takie zwykle Obrazek



dzis zrobilam totalny misz masz tego przepisu. wyjelam z zamrazarki kotleta, podmazylam, pokroilam na male czastki, dodalam do makaru ktory zostal mi od wczoraj, do tehgo pokroilam pomidroa, przyprawy, sera troche. wszystko wymieszalam z ketchupem i jak sie ladnie podsmazylo to zjadlam Obrazek mniaaam Obrazek

 

Post przez Jesc » 17 listopada 2007, o 00:00

ja czasem biore pokrojona w kawaleczki piers kurczaka, sol, pieprz i podsmazam,do tego dodaje pokrojony drobniutko czosnek i cebule, pokrojona w kostke papryke zielona i czerwona i dusze razem z 15 min. podtem dodaje pokrojone pomidory i jeszcze z 5 min dusze, wszystko wkladam na kukurydziany placek (taki jak meksykanske tacko) posypuje tartym ostrym serem, zawijam jak nalesnik i opiekam na gryllu dobrze smakuje z dodatkiem avocado.

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 17 listopada 2007, o 03:46

Moje ostatnie odkrycie -

Kurczak w sosie cytrynowo - kokosowym -miooodzio

1/2 cytryny

puszka mleka kokosowego

olej kokosowy (niekoniecznie ale poprawia aromat)

kostka rosołowa

mąka do zagęszczenia sosu

1 podwójna piers z kurczaka

imbir

sól



Wyciskamy sok z cytryny i scieramy skórkę. W szklance gotujacej sie wody rozpuszczamy kostke rosołową i wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny (nie musi byc 1/2 cyrtyny dolewac po trochu do uzyskania zadowalajacego efektu) dodajemy duuużo imbiru i solimy. Zagęszczamy mąką.

Na patelni podgrzewamy olej kokosowy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy. Obsmarzamy na oleju kokosowym. Po 2 minutach dodajemy skórkę z cytryny,

Zalewamy sosem. Podajemy z ryżem lub makaronem (najlepiej sojowym lub ryżowym)

Smacznego

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 17 listopada 2007, o 13:41

mam pytanie: co to znaczy do zadowalajacego efektu i czy musze dodawac skorke, jesli jej nie lubie??

Avatar użytkownika
 
Posty: 198
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez maggie134 » 17 listopada 2007, o 23:07

Chodzi o kwasnosc - niektorym smakuje mniej kwasne innym bardfziej - ja dodaje 3/4 cytryny, ale najpierw odlewam dla meza bo on woli mniej kwasne i wystarcza mu 1/4



Skorka nie jest konieczna ale na prawde warto - bo daje wspanialy aromat. Nie daje goryczy ale sprawia ze mieso jest delikatnie kwaskowe w smaku (z wierzchu). Polecam sprobowac ze skorka a jesli nie przypadnie do gustu nastepnym razem wyrzucic ja z przepisu. Usmazona smakuje bardzo ciekawie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 18 listopada 2007, o 15:50

ok, bardzo dziekuje Obrazek do mnie w sprawach kichni trzeba lapotologicznie, wiec nie zdziwcie sie, jak bede zadawac dziwne pytania... a swoja droga, to jak sie gotuje jajka na twardo i na miekko, bo zawsze mam z tym problem...

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 19 listopada 2007, o 14:15

wczoraj wymyśliłam, bo miałam dość zwykłych kotletów z piersi kurczaka Obrazek



PIERSI W MAŚLE

pierś kurczaka pokroić na kotlety

pęczek natki pietruszki i ząbek czosnku (jak lubicie można dać więcej) zmiksować, ew. drobno posiekać, dodać masło (ok 2 łyżek), sól i pieprz do smaku

wygnieść masę rękoma i obtoczyć w tym kurczaka, odstawić na ok godzinę w chłodne miejsce (jak się ciężko obtacza, można dodać trochę jogurtu naturalnego, ostatecznie mleka)

potem panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju...

pycha, smakuje nie jak kurczak-piersi nie są suche...mniam mniam

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 19 listopada 2007, o 14:23

pewnie znacie, ale może ja robię ciut inaczej???? Obrazek



SAŁATKA GYROS



duża podwójna pierś

przyprawa KAMIS ( Kamila, coś dla Ciebie Obrazek ) do gyrosa

4 cebule

kechup

ok 8-10 korniszonów

puszka ananasa

majonez

kapusta pekińska



piersi pokroić na kawałki (coś w rodzaju dużej kostki), posypać połową przyprawy do gyrosa (koniecznie KAMIS!!!) zostawić na conajmniej 4 godziny (najlepiej na noc).

uamażyć obtoczone piersi na oleju (do miękkości), przełożyć do szklanego naczynia. Na tym samym oleju usmażyć pokrojoną cebule, wyłożyć na piersi.

polać kechupem.

na to pokrojone w kostkę korniszony, potem ananas (w kostkę), posmarować to majonezem

na wierzch posiekaną i zalaną wrzątkiem i odcedzoną pekinkę



można jeść ciepłe, chociaż lepsze jest jak postoi i się "przegryzie"

jak zostanie (w co wątpię Obrazek ) mozna użyć jako farsz do naleśników

 

Post przez Jesc » 19 listopada 2007, o 19:35

Kat, na miekko 3 minuty, na twardo 8 minut

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość