przez Dorotka » 15 listopada 2007, o 20:03
Karpatki jeszcze nie zrobiłam, bo w ubiegłą niedziele naszło mnie na ciasto czekoladowe z bakaliami [wyszło świetne], ale przepis już teraz mogę wkleić.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Karpatka</span></span>
Ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 średniej wielkości jajka (mniejszych 5)
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto rozetrzeć mikserem, dodając po jednym jajku. Ucierać 5 minut.
Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut
Krem:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
1 niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
masło lub margaryna
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego mleka wlać mąkę z mlekiem, chwilę pogotować energicznie mieszając. Ostudzić
Margarynę ukręcić mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać przez chwilę. Na jeden placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Odstawić w zimne miejsce.
Wymiary blaszki to 37x21 cm
Piec na raty, czyli wyjąć ciasto z piekarnika dopiero po kilkunastu minutach od wyłączenia, nagrzać ponownie i wstawiłć drugi placek.
Ważne jest żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo wtedy ciasto opadnie.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Ciasto czekoladowe z bakaliami</span></span>
2 szklanki maki
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
1/2 kostki (125g) masła, zmiękczonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1lłyżeczka instant espresso lub kawy (ale nie granulowanej)
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
szklanka przekrojonych na pół daktyli
1/2 szklanki rodzynek lub więcej
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka pokrojonej czekolady
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, keksówkę ~23x12cm wysmarować masłem i wysypać tarta bulką lub kakao.
Mąkę, sól, cynamon i kakao przesiać do dużej miski.
Masło rozetrzeć mikserem, dodać wanilię, instant espresso i cukier. Dobrze utrzeć, dodać po jednym oba jajka ciągle ucierając. Wsypać połowę suchych składników i dobrze ubić. Powoli dodać całe mleko i na końcu resztę suchych składników i lekko wymieszać - tylko do połączenia się składników.
Dodać bakalie i czekoladę, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać wierzch.
Piec około godziny lub dłużej - patyczek wbity w środek powinien być czysty i suchy. Lekko przestudzić i wyjąć z formy.
Górę można polać polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z bakaliami wypróbowałam. Jest smaczne i proste [każdy, absolutnie każdy go zrobi]. Polecam.