Teraz jest 22 listopada 2024, o 16:53

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 17 września 2009, o 15:46

Dużo , bo rodzina się zjechała Obrazek



Ale dużo też zostało , więc zamroziłam . Teraz , kiedy tylko będę miała ochotę wyciągnę je z lodówki i wyżerka Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 września 2009, o 18:14

eee... tu mnie zagięłaś, bo robię totalnie na oko Obrazek

3 jajka, klasyczny kubek keforiwy/zsiadłomlekowy (400 chyba pojemność)

i mąka "na oko" dosypywana aż do uzyskania odpowiedniej gęstości i konsystencji - to taka wersja na szybko, bo wrzucam jajka do robota - niech się ubiją trochę - następnie dodaję mlekoZ/kefir, a potem stopniowo mąkę...

ciut soli i zależnie od wersji zioła/cukier... albo nic...

smażę na dużej patelni na oleju słonecznikowym (wielkość placków zależnie od właśnego widzimisię) a następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika (to opcja tylko - ja lubię, ale można i z patelni prosto - po spiekarnikowaniu robią się płaskie).



przepis z cyklu mych ulubionych - szybko i można się zagapić w czasie robienia Obrazek no chyba że się smaży Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 września 2009, o 19:08

A ja z kefiru robię czasami takie szybciutkie placki:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PLACUSZKI Z KEFIREM:</span></span>

- kefir - 1 szklanka

- 1 jajko

- 3/4 szklanki mąki

- szczypta soli

Wymieszać mikserem i smażyć nieduże placki na oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 września 2009, o 00:32

pewnie podobne proporcje Obrazek

z poprawką na to, że ja w 99% przypadków uzywam przetrminowanego kefiru/mleka zsiadłego Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 18 września 2009, o 11:40

a fajny przepis Obrazek dzięki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 września 2009, o 17:27

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Cukinie faszerowane mięsem </span>



Prosty przepis na tanie danie obiadowe z cukinią. Czas przygotowania - 1 godzina, porcja na 4 osoby, 160 kalorii.



SKŁADNIKI:

● 4 średnie cukinie

● 40 dag mielonego mięsa

● jajko

● duża cebula

● 1/2 pęczka natki

● zioła prowansalskie

● curry

● 1/2 kostki bulionowej

● 2 łyżki koncentratu pomidorowego

● 3 łyżki oleju

● 4 ziemniaki

● 4 łyżki startego ostrego sera

● świeża kolendra



Cukinie umyj, osusz. Przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ, posiekaj go. Do mięsa wbij jajko, dodaj posiekana cebule i natkę, przypraw ziołami i odrobina curry, wymieszaj. Farszem napełnij łódeczki cukinii. Pół kostki bulionowej rozpuść w 3/4 szklanki wody, dodaj posiekany miąższ i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Na dno blaszki do pieczenia wylej olej, sos, ułóż cukinie. Ziemniaki obierz, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Rozłóż między cukiniami. Piecz 50 min w temp. 170°C . Przed końcem posyp wierzch startym serem i kolendrą.

NASZA RADA: Cukinie możesz zapiec z farszem ryżowo-warzywnym, pieczarkowym albo zamiast mięsa dodaj pokrojoną szynkę.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 września 2009, o 20:22

Robiłam ostatnio podobne danie, tyle tylko, ze nadziewałam kabaczka, cebulę i paprykę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 28 września 2009, o 22:55

chcę przepis na dobrą zapiekankę z serem makaronem i kurczakiem

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 września 2009, o 23:49

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 1 </span></span>



500 g grubego makaronu,

1 mały kurczak (ok. 1 kg),

250 g pieczarek.

masło,

pół szklanki śmietany,

2 jajka,

30 g mąki,

1 kostka bulionu z kury,

sól



Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Upiec kurczaka, wyjąć kości, pokrajać na małe kawałki. Umyte pieczarki pokrajać w cienkie plasterki i udusić na maśle. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę (nie rumienić), w gorącej wodzie rozpuścić bulion, połączyć z zasmażką i śmietaną, przestudzić, wbić jajka i starannie wymieszać. Dodać do sosu pieczarki i kawałki kurczaka. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę makaronu, na niej farsz; wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Zapiekać 45 minut.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 2</span></span>



400 g makaronu (najlepiej wstążki),

pieprz, sól,

250 g szynki lub kiełbasy,

2 jajka,

1 szklanka śmietany,

50 g utartego sera



Ugotowany makaron przelać zimną wodą. Szynkę (kiełbasę) pokrajać w paseczki, dodać do makaronu; jajka rozbić i roztrzepać ze śmietaną. W nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania umieścić makaron z szynką. Na wierzch wylać jajka ze śmietaną. Posypać utartym serem i zapiec.



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 3</span></span>



500 g makaronu świderki - ugotować

500 g kiełbasy (tu w sumie pełna dowolność, może być też mięso ale nie surowe) - kiełbasę podsmażyć

1 słoiczek marynowanych pieczarek - osączyć i pokroić w plasterki

1 puszka kukurydzy - osączyć z zalewy

natka pietruszki - drobno posiekana



I zalewa:

2 jajka

3/4 szkl. mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa



II zalewa:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

niepełna szklanka wody

sól, pieprz (uważać żeby nie przesadzić ze wzgl. na rodzaj kiełbasy i ilości przypraw w zalewie I)



W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.



Ugotowany makaron, podsmażoną kiełbasę, pieczarki w plasterkach, kukurydzę i natkę wkładamy do nasmarowanego tłuszczem (np. ze smażenia kiełbasy) naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy dokładnie, zalewamy zalewą nr I i wkładamy do gorącego piekarnika na 20 min.



Po 20 minutach zalewamy zapiekankę zalewą nr II, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 10 min - do uzyskania złotego koloru.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 28 września 2009, o 23:51

dzięki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 września 2009, o 00:20

A przyda Ci się któryś z tych przepisów?

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 29 września 2009, o 01:38

jak bym miala kurczaka [ew. in. mieso], makaron itd.,tez bym zrobila...

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 września 2009, o 16:44

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Schab z borowikami </span>



Przepis na schab z borowikami. Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 170 kcal, dla 4 osób



● 40 dag borowików

● 1,2 kg schabu środkowego

● majeranek

● sól

● pieprz

● po 20 dag karkówki i mięsa drobiowego

● 3 ząbki czosnku

● po 2 łyżki posiekanej natki, koperku i oregano

● olej



Grzyby oczyść, umyj, pokrój, obgotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Schab umyj, osusz, rozetnij, aby powstał duży płat mięsa. Lekko rozbij je tłuczkiem. Natrzyj majerankiem, sola i pieprzem. Karkówkę i mięso drobiowe zmiel z czosnkiem, wymieszaj z natką, koperkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na schabie, ułóż grzyby. Ciasno zwiń roladę, obwiąż nicią. Obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Piecz ok. 1 godz. w temp. 220°C, polewając sosem spod pieczeni.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 29 września 2009, o 17:44

zrobiłam pierwszy, tyle że zamiast całego kurczaka dałam pierś i na górę starłam żółty ser, bo zapiekanka bez era? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 października 2009, o 15:57

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Schab po chińsku </span>



Przepis na schab po chińsku. Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 250 kcal, dla 4 osób



● 60 dag schabu środkowego

● 8 łyżek sosu sojowego

● łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

● łyżeczka przyprawy do potraw chińskich

● mała pekińska kapusta

● 3 marchewki

● mały seler

● por

● 2 pietruszki

● olej do smażenia



Mięso umyj, osusz, potnij na paski. 3/4 sosu sojowego wymieszaj z mąką i 3/4 chińskiej przyprawy, włóż mięso, odstaw na 15 min. Kapustę opłucz i poszatkuj. Warzywa obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Mięso wyjmij z zalewy i podsmaż na dużej patelni. Dodaj warzywa wraz z kapustą, smaż ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Dodaj resztę sosu sojowego i przyprawy (ew. podlej odrobiną wody). Podaj z ryżem lub makaronem ryżowym i surówką z papryki, ogórka i kiełków. Nasza rada: Taka potrawę zrobisz szybciej, używając gotowej mrożonej mieszanki warzyw do dań chińskich. Zamiast mięsa drobiowego wypróbuj wieprzowe, będzie bardziej treściwe.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 października 2009, o 17:21

Fajna potrawka, szybka, mało pracochłonna, ale czy ja dobrze widzę, Lilia, że czas przygotowania to 354 minuty? Obrazek Chyba wystarczy 35 minut? Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 13 października 2009, o 17:25

Przepraszam, literówka Obrazek



Moja mama podobnie robi risotto. Podsmażone kawałeczki piersi kurczaka w tych sosach, później mieszanka warzyw chińskich, woda i do tego ryż. Podgotowuje się to wszystko aż ryż zmięknie i... pychotka Obrazek



Z kapustą pekińską mama robi śmietnik. Pokroić kiełbasy, szynki i co tam jest w lodówce, podsmażyć, wrzucić do tego poszatkowaną kapustę, malutki makaron (gwiazdki lub inne wzorki), pogotować. Też dobre.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 października 2009, o 15:48

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Zrazy zawijane </span>



Przepis na zrazy zawijane. Przygotowanie: 1h, kaloryczność 190 kcal, dla 4 osób



● 3 suszone grzybki

● 80 dag zrazówki wołowej

● sok z cytryny

● pieprz

● 2 cebule

● 2–3 ogórki kiszone

● 2 ugotowane marchewki

● kilka plastrów wędzonego boczku

● łyżka mąki

● smalec

● ziarna pieprzu i ziela angielskiego

● liść laurowy

● sól

● 4 łyżki śmietany



Grzybki namocz na noc, pokrój, ugotuj. Mięso umyj, opłucz, potnij w plastry, rozbij tłuczkiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem. Cebule obierz, podziel na płatki. Ogórki, marchewki i boczek potnij na paseczki. Na mięsie ułóż płatek cebuli, paseczki ogórka, marchewki i boczku. Zwiń w rulon, obwiąż nicią, oprósz mąką. Obsmaż na smalcu. Włóż do rondla, dodaj grzyby z zalewą, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, posól do smaku, podlej wodą. Duś na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości. Wyjmij zrazy, zdejmij nitki, sos zagęść śmietaną. Włóż z powrotem mięso, podgrzej. Podawaj z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków, kiszonego ogórka i sezamu.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 28 października 2009, o 01:59

brrr marchewka... jakos za zrazami nie przepadam... mieso jeszcze zdzierze, ale srodek wyjmuje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 października 2009, o 02:07

Lubię zrazy, ale upraszczam je sobie na maksa, bo robię je ze schabu, który szybciutko się smaży, wnętrze smaruję musztardą, a na środku ukladam paski ogórka kiszonego, cieniutkie paseczki marchewki [ale nie zawsze], czasami daję cebulę pokrojoną w cienkie piórka, czasami pieczarki albo paski żółtego sera. Zwijam, spinam wykałaczkami, obtaczam w mące i na patelnię. Podsmażam ze wszystkich stron, podlewam wodą i duszę do miękkości. Mniam, już jestem glodna. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 listopada 2009, o 18:26

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Kotlety ziemniaczane z sosem </span>



Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem. Przygotowanie: 45 min, kaloryczność 230 kcal, dla 4 osób



●1 kg ugotowanych ziemniaków

● cebula

● 2 jajka

● sól

● pieprz

● 10 dag mąki

● tarta bułka

● olej do smażenia

● 15 dag pieczarek

● łyżka masła

● gotowy sos pieczarkowy

● 4 łyżki śmietany



Ziemniaki zmiel razem z cebulą. Dodaj jajka, sól, pieprz, wymieszaj masę. Wsyp mąkę, zagnieć, uformuj wałek. Podziel ciasto na 10–12 kawałków. Formuj z nich owalne kotlety, obtaczaj w tartej bułce. Smaż na niezbyt gorącym oleju z obu stron na rumiano. Pieczarki oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plastry. Podsmaż na maśle. Przygotuj sos według przepisu, dodaj pieczarki, wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj kotlety polane sosem z marchewką z groszkiem, posypane natką. Nasza rada: Kotlety będą nieco inaczej smakowały, jeśli wcześniej dodasz podsmażoną cebulę, a zamiast pszennej dasz mąkę ziemniaczaną.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 10 listopada 2009, o 19:43

ja robię Obrazek i bardzo lubię



w sumie to wszystko jak na kopytka, tylko że robi się z tego kotlety, obtacza w bułce tartej i smaży

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 10 listopada 2009, o 20:59

Ja miałam w sobotę z sosem gulaszowym.

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 10 listopada 2009, o 22:14

mniam.... Obrazek az mnie ochota najszla Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 15 listopada 2009, o 22:53

Jadłam takie świetne naleśniki u brata, cudne po prostu, dzieło współpracy damsko męskiej. Ona usmażyła naleśniki, on przygotował farsz. Więc to były naleśniki z mięsem. I tak farsz składał się z mięsa mielonego smażonego z serkami ziołowymi hochlanda, do tego czosnek, zioła prowansalskie, trochę cebulki i dużo pieprzu, i może coś jeszcze. Pycha Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości