Teraz jest 24 listopada 2024, o 07:38

Aktualnie w kinie

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 30 września 2009, o 20:43

teraz czeka nas wysyp filmów o wampirach Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 października 2009, o 14:46

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Kolorowy weekend w kinie</span>

W kinach jesienne przesilenie. W kolorowym zestawie premier znalazły się oczywiście wesołe komedie romantyczne (licealne "Kocham Cię, Beth Cooper" i wielkomiejski "Przypadkowy mąż"), ale nie zabrakło również miejsca dla dwóch trzymających w napięciu rosyjskich produkcji (brutalne "Słowo jak głaz" i uduchowiony "Dzień w Juriewie"), przejmującego dramatu "Weronika postanawia umrzeć" i dokumentalnej fantazji "Moje Winnipeg".

<span style="font-weight: bold">Moje Winnipeg</span>

Dokumentalna fantazja kanadyjskiego reżysera Guya Maddina. Jednocześnie oniryczna i tajemnicza, i dziwacznie zabawna. Reżyser pokazuje nam swoje rodzinne miasto Winnipeg widziane "oczyma duszy swojej". W filmie widać wielkie kulturowe fascynacje reżysera: nieme kino, kicz, surrealizm, gotyckie powieści grozy, a także historie jego rodziny i traumatyczne dzieciństwo.

<span style="font-weight: bold">Dzień w Juriewie</span>

To tajemnicza i nastrojowa opowieść o macierzyństwie, o odkrywaniu siebie na nowo, wreszcie o Rosji. W tym dramacie punktem wyjścia również jest powrót do rodzinnego miasta, ale akcja płynie w zupełnie innym kierunku. Na początku poznajemy kobietę skupioną na sobie i swojej karierze - słynna śpiewaczka operowa Luba przyjeżdża z synem Andriejem ostatni raz zobaczyć zapadłą wieś Juriewo, w której kiedyś się wychowała. Andriej znika tam bez śladu. Dopiero wtedy zdesperowana Luba zaczyna rozumieć, że to właśnie syn jest dla niej najważniejszy w życiu. W jego poszukiwaniach pomaga jej jeden z lokalnych policjantów.

<span style="font-weight: bold">Słowo jak głaz</span>

Film pokazujący całkiem inną Rosję. Współczesna Moskwa - błyszcząca, europejska, lecz jednocześnie brutalna. Miasto nadziei i niespełnionych oczekiwań, gdzie wygrywa silniejszy. To film o dwudziestolatkach, którzy chcą w Rosji należeć do Zachodu. Główny bohater, Anton, po odbyciu służby wojskowej wstępuje do policji. Nie walczy jednak ze złymi przestępcami, jak amerykańscy stróże prawa. Jest cyniczny i obojętny, przyjmuje łapówki, chroni prostytutki przed więzieniem jednocześnie je wykorzystując. Społeczna tematyka filmu robi na widzu duże wrażenie.

<span style="font-weight: bold">Weronika postanawia umrzeć</span>

Wzruszający film oparty na bestsellerowej książce Paulo Coehlo z pewnością przyciągnie wielu widzów, którzy tak jak główna bohaterka, nie potrafią odnaleźć sensu w swoim codziennym, płaskim życiu. Weronika innym wydaje się perfekcyjnie szczęśliwa, sama jednak czuje niedosyt i postanawia odebrać sobie życie. Próba samobójcza nie do końca się udaje - dziewczyna budzi się w szpitalu psychiatrycznym i dowiaduje się, że co prawda jeszcze żyje, ale już bardzo niedługo. Zaczyna doceniać to, co jej pozostało.

Dla polskiej widowni szczególne znaczenie może mieć fakt, że ekranizacji podjęła się utalentowana Emily Young, która swój dyplom reżyserski uzyskała na łódzkiej "filmówce". Niezauważona do tej pory w Polsce Emily ma na swoim koncie już wiele prestiżowych nagród, m.in. BAFTA.

<span style="font-weight: bold">Przypadkowy mąż</span>

Komedia romantyczna w gwiazdorskiej obsadzie. W życiu dr Emmy Lloyd (Uma Thurman) nic nie jest przypadkowe. Starannie planuje swoje radiowe audycje sercowe i po długich przemyśleniach ułożyła idealny poradnik, jak pielęgnować "Prawdziwą miłość". W jej życiu wszystko układa się jak w zegarku, a właśnie nadszedł dla niej czas na idealny ślub ze swoim idealnym narzeczonym (Colin Firth).

Jednak nie wszystkim wiedzie się tak dobrze jak jej. Strażak Patrick Sullivan (Jeffrey Dean Morgan) nie wyszedł dobrze na radach pani doktor - właśnie przez nie rzuciła go dziewczyna i teraz mężczyzna zrobi wszystko, żeby popsuć życie "Cioci Dobra Rada". Wpada na dość niecodzienny pomysł - "zostaje" jej mężem.

<span style="font-weight: bold">"Kocham Cię, Beth Cooper"</span>

Denisowi Coovermanowi przypadł zaszczyt wygłaszania mowy pożegnalnej na koniec liceum. Chłopak był piątkowym uczniem, robił karierę w gazetce. Jednym słowem - był szkolną ofermą. Przez cztery lata chodzenia do ogólniaka nie zaznał żadnej z licealnych przyjemności - nie wracał do domu po wyznaczonej godzinie, nie zniszczył mienia, nie pił, nie bił się, nie imprezował. Od lat skrywa uczucie do Beth, jednej z najpopularniejszych dziewczyn w szkole. Najlepszy kumpel Denisa, Rick namawia go do wyznania swoich uczuć podczas mowy pożegnalnej. Cztery słowa: "Kocham Cię, Beth Cooper!" rujnują jego opinię w oczach pedagogów, ale za to zapewniają mu niesamowitą przygodę na imprezie na zakończenie liceum.

Post przez Dorotka » 2 października 2009, o 16:10

Właśnie mam fazę na jakiś super romantyczny film. Może ten "Przypadkowy mąż" byłby dobry? Obrazek

Post przez kasiek » 2 października 2009, o 17:39

też mam na niego ochotę Obrazek

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 2 października 2009, o 19:39

i ja i ja Obrazek

Post przez kasiek » 2 października 2009, o 19:57

nie wiem może ktoś już o tym tu pisał jak nie to zobaczcie jak Amerykanie wyobrażają sobie Polskę Obrazek Obrazek Obrazek

<a href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,7026622,Hollywood_szykuje_horror_o_Polsce__wies_rodem_ze_sredniowiecza.html?skad=rss" target="_blank">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,7026622,Hollywood_szykuje_horror_o_Polsce__wies_rodem_ze_sredniowiecza.html?skad=rss</a>

Post przez Liberty » 2 października 2009, o 23:19

Obrazek Widziałam już ten artykuł. Ponieważ to horror, mam nadzieję, że nikt w USA nie potraktuje tych wyobrażeń na serio.

Post przez fanka » 3 października 2009, o 02:22

powaga zabija powoli kasiek zgadzam sie usmialam sie z tej reklamy

według amerykanow polski ksiadz katolicki i prawosławny pop to jedeno Obrazek

a ten dom drewniany rodem z amerykanskiego westernu to fakt w kazdej polskiej wsi Obrazek i kobieta wygladajaca jak berberyjka Obrazek w glos sie smialam az moj przybiegł zobaczyc co ogladam

Post przez kasiek » 3 października 2009, o 02:25

A ci wszyscy co mówią, że nie tak wygląda polska wieś, po prostu nigdy na niej nie byli Obrazek A Amerykanie wiedzą! Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 3 października 2009, o 02:27

Ba, nie tylko Amerykanie wiedzą, ale Kanadyjczycy mają Obrazek

Mówi to osoba, która na wschodnio-polskiej wsi spędzała każde wakacje aż do końca gimnazjum Obrazek

Post przez kasiek » 7 października 2009, o 19:23

Znalazłam recenzję "Przypadkowego męża" i tak sobie myślę, że chyba jednak z niego zrezygnuję Obrazek, bo jo ufom tym recenzjom.

http://dk.tlen.pl/recenzje/?id_r=1360

Post przez Renata7 » 8 października 2009, o 17:14

Ja nie ufam . Czasami potrafią zmieszać z błotem naprawdę fajne filmy Obrazek

Post przez gmosia » 8 października 2009, o 17:37

moim zdaniem wszystko warto obejrzec [jesli ma sie checi i nie trzeba za to placic Obrazek ]

Post przez Dorotka » 8 października 2009, o 18:17

Miałam się na to wybrać, a teraz sama nie wiem. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 października 2009, o 13:56

<span style="font-size: 18px; line-height: normal">Julia Pietrucha czy Meryl Streep?</span>

Polskie czy zagraniczne? W tym tygodniu wybór jest wyjątkowo trudny, rodzima kinematografia ma naprawdę mocne pozycje. "Gwiazdę Kopernika" można śmiało polecić nie tylko wycieczkom szkolnym, a "Miasto z morza", łączące opowieść o budowie portu w Gdyni z historią miłosną, nie tylko wrażliwym kobietom. Z drugiej strony mamy amerykański komediodramat "Julie i Julia" z Meryl Streep, niepokojący "Dystrykt 9" i mandżurski western "Dobry, zły i zakręcony".

<span style="font-weight: bold">Miasto z morza</span>

Film wyreżyserował Andrzej Kotkowski według scenariusza na motywach powieści Stanisławy Fleszarowej Muskat "Tak trzymać". W obsadzie znaleźli się m.in.: Olgierd Łukaszewicz, Małgorzata Foremniak, Marian Dziędziel, Piotr Polk, Jakub Strzelecki i Julia Pietrucha.

Akcja rozgrywa się w latach 1923-1926. Młody Krzysztof przyjeżdża z Podkarpacia do Gdyni, by uczestniczyć w budowie portu. Na miejscu poznaje Kaszubkę - Łuckę i zakochuje się w niej. Wśród bohaterów jest też Helena, wdowa po oficerze Legionów, która przyjeżdża do Gdyni z Warszawy i próbuje prowadzić nad morzem restaurację.

<span style="font-weight: bold">Julie i Julia</span>

To inspirowana prawdziwymi zdarzeniami opowieść o dwóch kobietach. Młoda Julie Powell (Amy Adams) - znudzona pracą, rozczarowana życiem - pozwala ogarnąć się niezwykłej pasji. Postanawia zrealizować w ciągu roku ponad 500 przepisów z książki kucharskiej autorstwa Julii Child (Meryl Streep). Postępy opisuje na blogu, który zyskuje popularność wśród internautów.

Reżyserka Nora Ephron "przekonuje widzów, że jeśli ma się odpowiednią mieszankę pasji, obsesji i do tego trochę masła, można całkowicie odmienić swoje życie i spełnić drzemiące głęboko marzenia" - ocenił dystrybutor filmu.

<span style="font-weight: bold">Gwiazda Kopernika</span>

Wreszcie doczekaliśmy się polskiego pełnometrażowego filmu animowanego na światowym poziomie. Nie ma co prawda modnej oprawy 3D, ale za to z pewnością oferuje widzom wysoki standard pod względem treści. Przede wszystkim jest to film edukacyjny. Jako pomoc naukową będą mogli go wykorzystywać zarówno nauczyciele historii, jak fizyki i astronomii. Autorzy z bielskiego studia filmów animowanych dołożyli bowiem wszelkich starań, by obraz miał jak najwyższą wartość naukową. Jednocześnie nie ma co obawiać się nudy - młodsi i starsi widzowie znajdą tam wątki miłosne, przygodowe i magiczne. Poznają zaskakujące fakty z życia słynnego astronoma, który w "Gwieździe" nie jest "gwiazdą", ale zwykłym, ciekawym świata chłopcem.

<span style="font-weight: bold">Dobry, zły i zakręcony</span>

Nie tylko tytułem nawiązuje do słynnego spaghetti westernu Sergio Leone. Najnowszy film koreańskiego mistrza akcji Kim Jee-Woona to rozpędzony jak dziki koń western osadzony w realiach Mandżurii z lat 30. XX wieku - obszaru ciągłych konfliktów pomiędzy Japonią, Związkiem Radzieckim i Chinami. Wiele osób uciekało do Mandżurii by szukać schronienia i okazji do łatwego, nie zawsze legalnego zarobku.

Obrabiający pociągi nierozgarnięty rzezimieszek Zakręcony, kradnie Japończykom mapę, która ma go doprowadzić do ukrytego skarbu. Niestety, mapy szuka też bezwzględny przywódca gangu Zły, a za Złym podąża łowca głów Dobry. Wkrótce cała trójka pakuje się w nie lada kłopoty i staje się obiektem pościgu. Biorą w nim udział chińscy bandyci, japońska armia oraz koreańscy bojownicy o wolność.

<span style="font-weight: bold">Dystrykt 9</span>

To dramat science fiction wyprodukowany przez twórcę ekranizacji "Władcy Pierścieni", Petera Jacksona. Reżyserem "Dystryktu 9" jest Neill Blomkamp.

Po tym, jak przedstawiciele obcej cywilizacji przybywają na Ziemię, rozgrywa się seria dramatycznych zdarzeń. Ludzie nie mają pomysłu, jak zorganizować im życie, zatem postanawiają odizolować przybyszów w zamkniętej dzielnicy Johannesburga o nazwie "Dystrykt 9". Rozpoczynają badania nad niezwykła bronią odebraną obcym oraz nad ich DNA. W końcu dochodzi do konfliktu.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 9 października 2009, o 14:19

Całe życie mieszkam na podkarpackiej wsi, ale u mnie takich atrakcji jak w tym hoirrorze nie ma. Obrazek Amerykanie. Co za naród... Obrazek Jak oni widzieli polską wieś, to ja jestem ksiądz proboszcz.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 9 października 2009, o 19:06

oprócz polskiej produkcji (już drżę...) to jeszcze obowiązkowo dystrykt 9 oraz opcjonalnie DZiZ...

Post przez kasiek » 9 października 2009, o 23:17

Ja chcę tylko poinformować, że "Przypadkowy mąż" to jedna z najgorszych komedii romantycznych, jakie kiedykolwiek widziałam! I nawet pan Darcy nie pomógł!

Post przez Dorotka » 10 października 2009, o 00:18

A taka zachęcająca była reklama tego filmu. Dziś też widziałam ją w TV. Dzięki Kasiek za ostrzeżenie, bo chyba szlag by mnie trafił, gdybym wybrała się wreszcie do kina i trafila na takiego gniota.

Post przez kasiek » 10 października 2009, o 00:21

Jak dla mnie stracony czas. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 10 października 2009, o 04:16

hm, Sarah Jessica Parker i Hugh Grant jako małżeństwo w fazie ciężkiej pozycia... jakiegokolwoek... zmuszeni do relokacji w ramach programu ochrony świadków... przeniesieni do Wyoming... tak, Wyoming przekonuje mnie zdecydowanie do tego paraharlekina Obrazek liczę na klimacik palmerowszczyzny nowojorskiej Obrazek

a tu <span style="font-weight: bold">http://www.youtube.com/watch?v=82Av0Y9-Ttw</span>...

Post przez kasiek » 10 października 2009, o 12:13

Muszę to obejrzeć. Obrazek

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 10 października 2009, o 12:45

fajny ten trailer, tylko ja to sobie obejrzę dopiero "kiedyś" później Obrazek ( i nie wiedzieć czemu fryzura Sarah wydawała mi się nienaturalna i przez cały oglądany kawałek nie mogłam oderwać od niej wzroku Obrazek )

Post przez Renata7 » 10 października 2009, o 13:08

Bardzo fajny trailer . Zachęca Obrazek

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 10 października 2009, o 14:29

Czytałam recenzję według, której dzieło pt. <span style="font-weight: bold"><span style="color: indigo">"Julie i Julia"</span></span> jest warte uwagi. Przyjemny, nieszkodliwy film. Niby o niczym szczególnym, bo o gotowaniu Obrazek , ale chodzą głosy, że świetnie się ogląda i nie wiadomo, kiedy mija nam ten czas. Do tego dochodzi bardzo dobre aktorstwo Meryl Streep.

Sama jeszcze nie obejrzałam, jednak, zarówno tamta recenzja, jak i oceny widzów na portalu filmowym, zachęciły mnie do tego. Spróbuję, a nuż się nie rozczaruję Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!