zgadzam się - Thorgal to wielotomowa klasyka i wręcz uchodzi za komiks "prorodzinny" - same pozytywne wartości. ponadto świetnie narysowany i rewelacyjny scenariusz.
LAnfeust - też do polecenia w gatunku
ponadto ja bym dodała cykl "Skarga Utraconych Ziem" - klimat wczesnego śreniowiecza, fantasy historyczne w sumie
dla miłośników wampirów - ostry i od 18stu cykl "Drapieżcy"
z subtelnym ale jak dla mnie świetnym wątkiem prawie romansowym "Trzeci Testament" - dla wielbicieli zagadek w typie "imienia róży" i "kodu Leonarda" - na szczęście blizej do tego pierwszego
mój absolutny faworyt (ale mam spaczony nieco smak) to seria Metabaronowie Jodorovskiego i Gimeneza - majstersztyk. południowoamerykańska telenowela w spaceoperowym wydaniu - jeśli znacie i libicie Diunę to coś dla was
dla miłośników mangi - wiele rzeczy wydawnictwa Waneko jak wspomniany przez Fankę Mars (młodzieżowy obyczajowy), a także kultowe Video Girl Ai (oj, to zasługuje na oddzielny opis), Seimaden (mydlana fantasy
Paradise Kiss (młodzieżowy kolejny) i parę innych
również egmont ma na swym koncie parę rzeczy: od kultowych komediowych tytułów Rumiko Takahasi (Ranma 1/2, Inuyasha) po Brzoskwinię - w klimacie Marsa, ale trochę bardziej komediowo.
a ponadto
książę też
dla miłośników wampirów jak najbardziej
ech, dawno temu czytałam...
w sumie parę offowych komiksów bardziej w stronę obyczajówek magicznych
ale dla ciekawych zawsze można
np z nowszych wydanych Szpinak Yukiko autorstwa (Frederic Boilet)