<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 1 </span></span>
500 g grubego makaronu,
1 mały kurczak (ok. 1 kg),
250 g pieczarek.
masło,
pół szklanki śmietany,
2 jajka,
30 g mąki,
1 kostka bulionu z kury,
sól
Ugotować makaron w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia. Upiec kurczaka, wyjąć kości, pokrajać na małe kawałki. Umyte pieczarki pokrajać w cienkie plasterki i udusić na maśle. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę (nie rumienić), w gorącej wodzie rozpuścić bulion, połączyć z zasmażką i śmietaną, przestudzić, wbić jajka i starannie wymieszać. Dodać do sosu pieczarki i kawałki kurczaka. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim warstwę makaronu, na niej farsz; wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Zapiekać 45 minut.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 2</span></span>
400 g makaronu (najlepiej wstążki),
pieprz, sól,
250 g szynki lub kiełbasy,
2 jajka,
1 szklanka śmietany,
50 g utartego sera
Ugotowany makaron przelać zimną wodą. Szynkę (kiełbasę) pokrajać w paseczki, dodać do makaronu; jajka rozbić i roztrzepać ze śmietaną. W nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania umieścić makaron z szynką. Na wierzch wylać jajka ze śmietaną. Posypać utartym serem i zapiec.
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Zapiekanka makaronowa nr 3</span></span>
500 g makaronu świderki - ugotować
500 g kiełbasy (tu w sumie pełna dowolność, może być też mięso ale nie surowe) - kiełbasę podsmażyć
1 słoiczek marynowanych pieczarek - osączyć i pokroić w plasterki
1 puszka kukurydzy - osączyć z zalewy
natka pietruszki - drobno posiekana
I zalewa:
2 jajka
3/4 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
II zalewa:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
niepełna szklanka wody
sól, pieprz (uważać żeby nie przesadzić ze wzgl. na rodzaj kiełbasy i ilości przypraw w zalewie I)
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Ugotowany makaron, podsmażoną kiełbasę, pieczarki w plasterkach, kukurydzę i natkę wkładamy do nasmarowanego tłuszczem (np. ze smażenia kiełbasy) naczynia żaroodpornego lub brytfanki, mieszamy dokładnie, zalewamy zalewą nr I i wkładamy do gorącego piekarnika na 20 min.
Po 20 minutach zalewamy zapiekankę zalewą nr II, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 10 min - do uzyskania złotego koloru.