Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:11

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 1 września 2009, o 23:01

to napisz, czy smakowało Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11157
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Nibylandia
Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 4 września 2009, o 23:28

Sezon na śliwki węgierki trwa i z tego powodu wczoraj na kolację robiłam kluski ze śliwkami. Podam przepis, bo mi naprawdę smakowały i na wstępie zaznaczam, że nie jest on mojego autorstwa, a jedynie zaczerpnięty ze strony z przepisami kulinarnymi.



SKŁADNIKI:



- 1kg ziemniaków,

- mąka ziemniaczana,

- szczypta proszku do pieczenia,

- sól,

- 35dkg dojrzałych śliwek węgierek



WYKONANIE:





1. Śliwki umyć i dokładnie osuszyć. Następnie wypestkować, przekrawając na połówki.



2. Ugotować ziemniaki, przepuścić przez maszynkę do rozdrabniania ziemniaków. Masę przenieść do garnka lub miski i wyrównać powierzchnię. Podzielić ziemniaki nożem na 4 równe części i wybrać jedną część tak, aby powstała luka. Lukę tę następnie zasypać mąką ziemniaczaną, dodać odłożoną wcześniej część ziemniaków, posolić i posypać szczyptą proszku do pieczenia. Wyrobić ciasto na jednolitą masę pamiętając, aby przygotowywać ciasto z ziemniaków jeszcze ciepłych, ponieważ lepiej się je skleja. Teraz formujemy kulki, które rozpłaszczamy, a następnie w ich środek wkładamy śliwki, które możemy posypać cukrem waniliowym i ociupinką cynamonu (Jeśli koś ma ochotę.). Tworzymy kluskę, zaklejając owoc w środku.



3. Gotujemy wodę, aż zacznie wrzeć i wrzucamy kluski. Okrywamy garnek pokrywką do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię, a gdy to nastąpi pokrywkę usuwamy. Potem należy zmniejszyć gaz (O ile to możliwe) i gotować kluski do miękkości (ok. 3-4minut). Po tym czasie kluski wyciągnąć.



4. Kluski najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.





Mojej rodzinie bardzo przypadły te kluski do gustu. Robiłam je też kiedyś z ciastem do którego dodawało się jajka i mąki pszennej. Chociaż tamte też były smaczne, może nawet bardziej niż te (Sama już nie pamiętam.), to bardzo się kleiły i w związku z tym dużo więcej było z nimi roboty. Ta wersja jest bardziej ekonomiczna. Mało brudzenia i szybko się robi.

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 września 2009, o 00:56

przepraszam, nie mogę się powstrzymać:

książka kucharska. harlequinowa. a konkretniej...

Debbie Macomber Obrazek

http://www.eharlequin.com/storeitem.html?iid=20075&cid=1273

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 września 2009, o 23:46

Makaron wstążki z borowikami



Przepis na makaron wstążki z borowikami. Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 220 kcal, dla 6 osób



● 3 dag suszonych borowików

● cebula

● łyżka masła

● 100 ml białego wina

● sól

● pieprz

● 3/4 szklanki śmietanki

● żółtko

● 2 łyżki kwaśnej śmietany

● 40 dag makaronu wstążki

● parmezan



Grzyby namocz na noc, odcedź, posiekaj. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, podsmaż z grzybami. Wlej wino, 3 łyżki wody z grzybów, przypraw. Duś 30 min (podlewaj wodą). Połącz ze śmietanką, zdejmij z ognia. Żółtko roztrzep z kwaśną śmietaną, wlej do grzybów. Gdy zgęstnieją, ułóż na ugotowanym makaronie, posyp serem.

Obrazek





Żeberka pieczone w kapuście



Przepis na żeberka pieczonew kapuście. Przygotowanie 20 min, kaloryczność 330 kcal, dla 4 osób



● 1 kg żeberek

● sól

● pieprz

● kminek

● mąka

● olej

● 2 kg kiszonej kapusty

● majeranek



Żeberka umyj, osusz, podziel na części. Oprósz solą, pieprzem, kminkiem i mąką. Obsmaż na rumiano na oleju. Kapustę przelej wrzątkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 1800C. Brytfankę wyłóż połową kapusty, posyp majerankiem, ułóż żeberka, przykryj resztą kapusty. Piecz 1,5 godz.

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 8 września 2009, o 00:00

Buraczki na gorąco



gotujemy 4-5 średnich buraków, ja gotuję tak około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o małych otworach, dodajemy 2-3 łyżki mąki; rozpuszczamy na patelni 2-3 łyżki masła i podsmażamy



mąkę i masło zawsze daję na oko Obrazek, bardzo ważne jest żeby buraczki były dobrze ugotowane, wtedy podsmażone są takie słodkawe



świetny dodatek do różnych mięs





to moja ukochana surówka Obrazek z dzieciństwa Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 września 2009, o 00:34

Też lubię buraczki, przyprawiam je cytrynką, lekko solę, pieprzę i dość sporo słodzę. Podaję je obowiązkowo do ziemniaków i mięsa w sosiku [mogą to być pulpeciki w sosie koperkowym]. Mhmm.... mniam. Miałam je dzisiaj. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 września 2009, o 15:54

Moja mama do zasmażanych buraczków (taka nazwa funkcjonuje u mnie w domu) dodaje cukier i sól i musztardę Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 8 września 2009, o 16:40

u mnie w domu zawsze były buraczki na zimno,więc chętnie skorzystam z twojego przepisu Kasiek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 września 2009, o 17:18

Napisz jak robisz swoje buraczki na zimno, Ewo.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2009, o 19:38

A u mnie buraczki do obiadu są jako sałatka, do kotletów mielonych w sosie smażone (bez żadnych dodatków). Do smażenia używane są ze słoika, wcześniej starte i zawekowane.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 września 2009, o 19:56

To może podaj przepis na te buraczki, Lilo.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2009, o 20:03

Nic wielkiego. Generalnie tych buraczków ze słoika mama używa do zupy burakowej. Taką chyba jecie??

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 września 2009, o 20:05

O zupie burakowej to nie słyszałam, ale takich buraczków to mama używa do barszczu ukraińskiego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 września 2009, o 20:07

Każdy ma swoje sprawdzone sposoby. Sama widzisz, zwykłe buraczki do obiadu, a każda z nas robi je inaczej.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2009, o 20:08

Z tych buraczków robimy też barszcz ukraiński.

Zupa burakowa jest na mięsie i tylko te buraczki (tzw. czysta zupa), oddzielnie na talerzyku ziemniaczki z cebulką i skwarkami.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 września 2009, o 20:16

Przypomina mi to barszcz czerwony Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2009, o 20:17

Jedno i to samo. Widać w różnych rejonach Polski inaczej nazywane Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 16 września 2009, o 22:25

Ja dzisiaj trzy godziny lepiłam pierogi ruskie Obrazek Kolejne to zrobię chyba za rok Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 17 września 2009, o 00:52

a ile ich nalepilas?

moja mama to mistrzyni Obrazek z kilograma maki robi w godzine Obrazek ja nawet nie probuje...



a propo zupy Obrazek ja uwielbiam z botwinki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 17 września 2009, o 00:58

A ja mam taki sprytny sprzęt do robienia pierogów Obrazek Więc wielką męczarnią to dla mnie nie jest i mogę lepić Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 września 2009, o 01:06

Uwielbiam ruskie pierogi. Mniam.... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 września 2009, o 01:11

ja wolę z kapustą

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 17 września 2009, o 02:54

ja bym z czymkolwiek zjadla pierozki... mamo, gdzie jestes? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28666
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 września 2009, o 04:59

hm, cieszę się, że mój szalony nawyk kupowania kefiru i zsiadłego mleka do czegoś się przydaje Obrazek

wracam sobie,a tu zestaw przetrminowanych kefrów i reszty - w sam aby zrobić placki w wielkich ilościach i z różnymi dodatkami Obrazek

przedwczoraj z ziołami i na ostro do serów, pomidorów itd, dziś z jabłkami... a w weekend same - w sam raz z miodem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 17 września 2009, o 13:05

a co to za placki? przepis poproszę Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości