Makaron wstążki z borowikami
Przepis na makaron wstążki z borowikami. Przygotowanie: 30 min, kaloryczność 220 kcal, dla 6 osób
● 3 dag suszonych borowików
● cebula
● łyżka masła
● 100 ml białego wina
● sól
● pieprz
● 3/4 szklanki śmietanki
● żółtko
● 2 łyżki kwaśnej śmietany
● 40 dag makaronu wstążki
● parmezan
Grzyby namocz na noc, odcedź, posiekaj. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, podsmaż z grzybami. Wlej wino, 3 łyżki wody z grzybów, przypraw. Duś 30 min (podlewaj wodą). Połącz ze śmietanką, zdejmij z ognia. Żółtko roztrzep z kwaśną śmietaną, wlej do grzybów. Gdy zgęstnieją, ułóż na ugotowanym makaronie, posyp serem.
Żeberka pieczone w kapuście
Przepis na żeberka pieczonew kapuście. Przygotowanie 20 min, kaloryczność 330 kcal, dla 4 osób
● 1 kg żeberek
● sól
● pieprz
● kminek
● mąka
● olej
● 2 kg kiszonej kapusty
● majeranek
Żeberka umyj, osusz, podziel na części. Oprósz solą, pieprzem, kminkiem i mąką. Obsmaż na rumiano na oleju. Kapustę przelej wrzątkiem. Piekarnik nagrzej do temp. 1800C. Brytfankę wyłóż połową kapusty, posyp majerankiem, ułóż żeberka, przykryj resztą kapusty. Piecz 1,5 godz.